Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Nagyszakácsi Község Önkormányzata 2024. évi költségvetésének megállapításáról

Hatályos: 2024. 02. 29

Nagyszakácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Nagyszakácsi Község Önkormányzata 2024. évi költségvetésének megállapításáról

2024.02.29.

Nagyszakácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdése alapján a Nagyszakácsi Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyszakácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testületére, bizottságára.

(2) Nagyszakácsi Község Önkormányzata költségvetésében Nagyszakácsi Község Önkormányzata, és a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal az 1. melléklet szerint alkot egy-egy címet.

A költségvetés bevételei és kiadásai, a költségvetési egyenleg

2. § (1) A képviselő-testület Nagyszakácsi Község Önkormányzatának költségvetése

a) Bevételi, kiadási főösszegét 304 742 810 Ft-ban

aa) működési költségvetési bevételét 240 797 810 Ft-ban

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 63 945 000 Ft-ban

ac) működési költségvetési kiadását 240 347 810 Ft-ban

ad) felhalmozási költségvetési kiadását 64 395 000 Ft-ban

b) Költségvetési egyenlegét (mely a tárgyévi költségvetési bevételek és tárgyévi költségvetési kiadások különbözetéből adódik, az előző évi költségvetési maradvány igénybevételével finanszírozott költségvetési hiány)- 88 227 614 ebből a maradvány igénybevétele 88 227 614 Ft.

ba) működési költségvetési egyenlegét - 450 000 Ft-ban

bb) felhalmozási költségvetési egyenlegét + 450 000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat fenntartása alá tartozó Közös Önkormányzati Hivatal 2024. évi költségvetésének bevétel és kiadás szintjét 77.735.000 Ft-ban hagyja jóvá, melyből működési célú költségvetési támogatás 64.640.810 Ft, a feladatfinanszírozás kiegészítéseként a Képviselő-testület 4.756.396 Ft önkormányzati többlettámogatást biztosít a közös hivatal fenntartására.

A költségvetés szerkezete

3. § (1) A Képviselő-testület a 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat és a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetését e rendelet 2. és 3. mellékletei szerint hagyja jóvá.

(2) A működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadások bemutató mérleget a 4. melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évre engedélyezett létszámadatait a 5. mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.

(4) Nagyszakácsi Község Önkormányzatának költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 6. melléklet mutatja be.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatások 2024. évi mértékét a 8. melléklet szerinti megbontásban hagyja jóvá.

4. § Nagyszakácsi Község Önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 7. melléklet tartalmazza.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat és intézményei költségvetésének felhasználását, a kiadás és bevételi előirányzatok teljesítését e rendelet 9. melléklete szerinti előirányzat-felhasználási ütemterv alapján rendeli végrehajtani. Az előirányzat-felhasználási ütemterv szükség esetén módosítható.

(2) E rendelet 2–3. mellékleteiben kimutatott bevételi előírások és kiadási lehetőségek előirányzatainak teljesítése a jogszabályok, az önkormányzat rendeletei és határozatai, az önkormányzat belsőszabályzatai alapján történik.

(3) A költségvetés 2–3. mellékleteiben kimutatott kiadási és bevételi előirányzatok részletezését az önkormányzat elemi költségvetésében kell rögzíteni.

6. § Az önkormányzat és az önkormányzati hivatal a pénzforgalmát az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 79. §-ában rögzítetteknek megfelelően a bankszektorban és a kincstárban történő fizetési számlán, és a hozzá tartozó alszámlákon bonyolítja.

7. § A képviselő-testület 2024. évre az önkormányzatnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az alábbiakat határozza meg:

a) köztisztviselői illetményalap 38.650 Ft,

b) köztisztviselők cafetéria juttatás kerete 350.000 Ft/év/fő.

8. § (1) Az államháztartásról szóló törvény végrehajtását szabályozó 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 51. § (1) bekezdésében rögzített jogcímre – a személyi juttatásoknál jelentkező megtakarítások terhére, módosított előirányzatként – a központi költségvetési szervekhez igazodóan az előirányzat, ugyan ezen jogszabályhelyen előírt szint szerint tervezhető.

(2) Az értékpapír kibocsátása értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre. Az értékpapír vásárlás, értékesítés, és visszavásárlás jogát a képviselő-testület 500 ezer forintig terjedő értékhatárig átruházza a polgármesterre. A polgármester a finanszírozási művelet megtörténtét követő következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(3) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(4) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezésről a betét elhelyezést követő testület-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(5) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására 500 ezer forint értékhatárig jogosult a polgármester, a visszavonásról következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(6) Nagyszakácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Polgármestert megillető cafetéria juttatás éves összegét a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény alapján bruttó 400.000 forint összegben határozza meg. A Polgármester tekintetében a cafetéria juttatás igénybevételi szabályaira vonatkozóan a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal Közszolgálati Szabályzatának rendelkezései az irányadók.

9. § Az általános és céltartalék feletti rendelkezési jogát a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át. A testület nem képez céltartalékot.

Az önkormányzat előirányzat-változtatásainak hatásköri rendje

10. § (1) Nagyszakácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletét az első negyedév kivételével, negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a céltartalékban elkülönített 0 forint előirányzat felhasználásáról átruházott hatáskörében döntsön.

(3) A Képviselő-testület a költségvetés kiemelt előirányzatai között, alkalmanként 500.000 Ft összeghatárig a Polgármestert átcsoportosítási jogkörrel ruházza fel, egy költségvetési éven belül legfeljebb 5.000.000 Ft erejéig, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

11. § (1) Az önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig, és a figyelembe vehető saját bevételeit külön testületi határozatban határozza meg.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(3) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2024. január 1-től kell alkalmazni.

12. § Ez a rendelet 2024. február 29-én lép hatályba.