Kaposújlak község képviselő testületének 24/2004 (XI.26..) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2004. 11. 26

Kaposújlak Község Önkormányzat Képviselő-testület

24/2004. (XI.26.)

rendelete


az idegenforgalmi adóról


Kaposújlak Község Önkormányzata a módosított 1990. évi C törvény 1. § (1) bekezdésében és a 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az idegenforgalom növekedésével együttjáró igények kielégítéséhez szükséges anyagi eszközök biztosításának elősegítésére a következő rendeletet alkotja:

Az adókötelezettség és az adó alanya

1. §

(1) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát tölt.

(2) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén olyan üdülésre, pihenésre alkalmas épületnek – az 1990. évi C. törvény 12. §-ában meghatározottak szerinti – tulajdonosa, amely nem minősül lakásnak.

Adómentesség

2. §

(1) A módosított 1990. évi C. törvényben felsorolt törvényi mentességeken túl az 1. § (1) bekezdés szerinti adókötelezettség alól mentesek az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok hozzátartozói.

(2) Az önkormányzat mentesíti a magánszemélyeket az 1. § (2) bekezdésében megjelölt adókötelezettség alól.

Az adó alapja

3. §

A megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

4. §

(1) Az adómértéke személyenként és vendégéjszakánként 100 Ft.

Az adó beszedésére kötelezett

5. §

(1) A fizetendő adót

a) kereskedelmi szálláshelyeken, a csónakházakban és az üdülőtelepeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

b) a szervezett üdülésre beutaltaktól a beutalójegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv,

c) a fizető-vendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv,

d) az a)–c) pont alá nem tartozó helyiség üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra átadása esetén a helyiség bérbe vevőjétől (használójától) az egész bérleti, használati időre egy összegben a helyiség tulajdonosa vagy a helyiséggel rendelkezni jogosult szedi be.

(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

Záró rendelkezések

6. §

(1) Ez a rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba. Kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározott módon a körjegyző gondoskodik.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény, valamint a 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


A képviselő-testület ülésének időpontja:



Kaposújlak, 2004. november 25.





Tanits Tibor                                                                           Rózsás Gyula

mb. körjegyző                                                                       polgármester



Kihirdetve: Kaposújlak, 2004. november 26.




            Tanits Tibor

            mb. körjegyző