Kaposújlak község képviselő testületének 25/2004 (XI.26..) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2020. 01. 29

Kaposújlak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének


25/2004. (XI.26.) önkormányzati rendelete


a magánszemélyek kommunális adójáról

(Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 13/2006.(XII.15.), 10/2007.(XII.14.), 7/2010. (XII.15.), 12/2011.(XII.15.), 12/2012. (XII.1.) önkormányzati rendelettel.)



A helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Kaposújlak Község Önkormányzata a közigazgatási terület lakossági igényei jobb kielégítése, az infrastruktúra fejlesztési, környezetvédelmi feladatok ellátása (településtisztaság, zöldterületek karbantartása bővítése stb.) szilárd burkolatú utak, járdák építése, karbantartása, közvilágítás fenntartása, fejlesztése céljából a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Kaposújlak települési Önkormányzat illetékességi területére.


Adókötelezettség


2. §


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő:

  1. építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész
  2. beépítetlen belterületi földrészlet
  3. nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga.


Az adó alanya


3. §


(1)     Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján a 2. §-ban megjelölt építmény, vagy földrészlet tulajdonosa, nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérlője.

(2)     Ha az építményt vagy földrészletet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, a tulajdonos és a vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult személy megállapodása (nyilatkozat) szerinti személy, megállapodás hiányában a vagyonértékű jog jogosultja az adózó.

(3)     Több tulajdonos esetében a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

(4)     Eltérő megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

(5)     Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az (1)-(4) bekezdésekben foglaltakról el lehet térni.

(6)     Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az abban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.




Az adókötelezettség keletkezése


4. §


Az adókötelezettség keletkezése a 2. §-ban foglalat adótárgyak után:

a)  Építmény esetén a használatbavételi, illetve fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetén a tényleges használatbavétel évét követő év első napján keletkezik.

b) Építési tilalom esetén a tilalom feloldását, külterületi földrészlet belterületté nyilvánítását követő év első napján keletkezik.

c) Lakásbérlet jog esetén a jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik.


Az adókötelezettség megszűnése


5. §


a) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik. Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem szünteti meg.

b) Építési tilalom kihirdetése esetén a kihirdetés évének utolsó napján, az első félévben történt kihirdetése esetén a félév utolsó napján szűnik meg az adókötelezettség.

c) Lakásbérleti jog esetén a jogviszony megszűnése évének utolsó napján, az első félévben történt megszűnése esetén a félév utolsó napján szűnik meg az adókötelezettség.


Az adómentesség


6. §


Mentes az adókötelezettség alól a külterületen lévő lakás és ehhez a lakáshoz tartozó valamennyi nem lakás célú helyiségcsoport.


Az adó mértéke


7. §[1],[2],[3],[4],[5]


Az adó mértéke adótárgyanként 5.000,- Ft/év, kivéve a zártkerti ingatlanokat és a hobbikertekben lévő, nem lakás célú helyiségeket, amelyeknek adómértéke 5. 500.- Ft/év.



Az adó megfizetése, bejelentése és az adóbevallás határideje


8. §


(1)     Az adózó adókötelezettségében történt változásról (keletkezés, megszűnés) a változást követő 15 napon belül adóbevallást köteles tenni.

(2)   Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen az alapterület módosulását, az építmény, telek átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3)   Az adózó adófizetési kötelezettségét minden év március 15-ig és szeptember 15-ig teljesítheti késedelmi pótlék mentesen.


Méltányossági szabályok


9. §


Az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. Törvény 134. §-ában foglalt rendelkezések alapján az adózó kérelmére méltányosság címén az adótartozást mérsékelheti, vagy elengedheti.


Záró rendelkezések


10. §


(1)     Ez a rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 11/2004.(IV.15.) rendelet.

(2)     E rendelet nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény, valamint a 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



A képviselő-testület ülésének időpontja:


Kaposújlak, 2004. november 25.




                       Tanits Tibor sk.                                                           Rózsás Gyula sk.

                        mb. körjegyző                                                               polgármester



Kihirdetve 2004. november 26.




                          Tanits Tibor sk.

                           mb. körjegyző

[1]

Módosította a 13/2006.(XII.15.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2007. január 1. napjától.

[2]

Módosította a 10/2007.(XII.14.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2008. január 1. napjától.

[3]

Módosította a 7/2010.(XII.15.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2011. január 1. napjától.

[4]

Módosította a 12/2011.(XII.15.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. január 1. napjától.

[5]

Módosította a 12/2012. (XII.1.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2013. január 1. napjától.