Kaposújlak község képviselő testületének 1/2005 (I.21..) önkormányzati rendelete

Kaposújlak Község Önkormányzat Képviselőtestületének

Hatályos: 2005. 02. 01- 2011. 10. 31

Kaposújlak község képviselő testületének 1/2005 (I.21..) önkormányzati rendelete

Kaposújlak Község Önkormányzat Képviselőtestületének

2005.02.01.

1/2005 (I. 21.) rendelete

a

„Kaposújlak helyi építési szabályzatá”-ról

szóló

8/2001.(XII. 21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Kaposújlak község Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv) 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján - az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletre (a továbbiakban OTÉK) figyelemmel- az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

.

(1) A 8/2001.(XII.21.) sz. önkormányzati rendelet (a továbbiakban:R) 1. §.(5) bekezdése kiegészül az alábbi 4 új francia bekezdéssel:
-a beültetési kötelezettséget
-az építési korlátozást
-a telekalakítási terv készítési terv készítési kötelezettséget
-az elvi építési engedélyterv készítési kötelezettséget
(2) A R 1. §.-a az alábbi új (8), (9), (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:
(8) Az elvi építési engedélyterv készítésének kötelezettségével érintett ingatlanokon – konkrét beruházási szándék esetén - az ingatlan egészére készített, a hosszútávú, teljes beépítést tartalmazó elvi építési engedélytervben kell a beépítés funkcionális elrendezését, építészeti karakterét és műszaki feltételeit konkrétan meghatározni. Ennek részeként ki kell dolgozni a tereprendezés, közmű- és útépítés valamint a környezetvédelem műszaki paramétereit is. A megvalósítás több ütemben, szakaszosan is történhet. E területeken az engedélyezési eljáráshoz a helyi önkormányzat véleményét, valamint a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményét is be kell szerezni.
(9) A termőtalaj védelme érdekében az építmények termőföldön (kül- és belterületen) történő építésügyi hatósági engedélyezése során érvényre kell juttatni azt, hogy az elhelyezés a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsa. A kivitelezés és az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében ne okozzanak kárt. Földmunkák végzésekor a talaj termőréteg-védelmének érdekében a felső humuszos termőréteg megóvásáról gondoskodni kell.
(10) A vasúti területek mentén az OTÉK 36. §.(7) bekezdésben meghatározott távolságon belül építményt csak a Központi Közlekedési Felügyelet Vasúti Felügyelet szakhatósági hozzájárulása alapján lehet elhelyezni, mely a MÁV RT. Pályavasúti Üzletág PMLI Területi központja előzetes üzembentartói nyilatkozata alapján kerül kiadásra.
(11) A település közigazgatási területén a 30 m-nél magasabb építmények építési engedélyezési eljárásába a Polgári Légiközlekedési Hatóságot szakhatóságként be kell vonni.
Ezzel együtt a további bekezdések számozása néggyel nő.
(3) A R 1. §.(11) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(11) A fokozottan csúszásveszélyes és az erózióveszélyes területeken minden esetben, más területeken mérnökgeológiai tárgyú problémák jelentkezésekor és azok kezelésekor a Magyar Geológiai Szolgálat közreműködését ki kell kérni.
(4) A R 1. §-a az alábbi új (14) bekezdéssel egészül ki:
(14) Külterületen az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságot –a külön jogszabályban1 meghatározott esetekben – szakhatóságként a művelési ág változtatási, telekalakítási, építési engedélyezési eljárásokba be kell vonni.
(5) A R 4. §.-a az alábbi új (3) bekezdéssel egészül ki.
(3) A 279/2 hrsz-ú ingatlanon alapfokú intézményi ellátást biztosító épület építhető úgy, hogy lakás legfeljebb ahhoz kapcsolódóan „szolgálati” jelleggel létesíthető.
(6) A R 8. §.(2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(2) A község területén:
-kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz)
-mezőgazdasági üzemi terület (major, állattartó telep) (Gip-M)
kialakítására került sor.
(7) A R 9. §.címe, (1), (4) és (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

9. § .

(1) A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a szabályozási terv tartalmazza (Gksz jelű területek).

(4) A telken belüli zöldfelület minimum 25 % kell legyen úgy, hogy – beültetési kötelezettségként – a teljes telekméret minden 300 m2-e után egy darab, minimum 16/18 törzskörméretű fa ültetendő. A beültetési kötelezettséget a használatbavételi engedély kérelmezéséig teljesíteni kell; használatbavételi engedély csak a beültetési kötelezettség teljesítése után adható.

(5) A területen az OTÉK 19. §.előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy nem helyezhetők el az OTÉK 19. §.(3) bekezdés 1.pontja szerinti létesítmények.

(8) A R 9. §.(3) bekezdése törlendő.

(9) A R 10. §.(1) és (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) A mezőgazdasági üzemi területeket (major, állattartó telep) (Gip-M) a szabályozási terv tünteti fel.

(5) A 020/4 hrsz-ú állattartó telep műemléki környezetbe sorolt. E területen az építési engedélyezési eljárásba a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt szakhatóságként be kell vonni.

(10) A R 11. §.(1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) A különleges területek közé a község területén a temető (KT), a sportterület (KS), a honvédségi terület (KH) és a repülőtér (Kr) területe soroltak.

(11) A R 11. §.-a új (6) bekezdéssel egészül ki az alábbiak szerint:

(6) A honvédségi területen (KH) kizárólag a honvédség által meghatározott építmények helyezhetők el.

(12) A R 16. §.(4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) A területen a minimálisnál kisebb területen már meglévő tanyaépület eredeti rendeltetésében fenntartható, felújítható, korszerűsíthető és egy alkalommal maximum nettó 25 m2-rel bővíthető.

(13) A R 17. §. (6) bekezdése törlendő.

(14) A R 19. §. címe és (1) bekezdése módosul az alábbiak szerint:

Vízgazdálkodási területek

19. § .

(1) Vízgazdálkodási területként a vízgazdálkodással kapcsolatos területek (VT) jelöltek

(15) A R 19. §.(4) bekezdése törlendő.

(16) A R 20. §-a az alábbi új (2), (3) és (4) bekezdéssel kiegészül:

(2) A településen a Nemzeti Ökológiai Hálózatba tartozó területeket a szabályozási tervek tartalmazzák.

(3) A helyi természeti értékek védelmével kapcsolatos szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

(4) Táj- és településkép-védelmi okokból

-a szabályozási terveken jelölt helyeken védősávot kell kialakítani tájba illő őshonos fafajokkal és a hagyományos faluképhez illeszkedő cserjékkel, valamint
-útsorfásítást kell végezni az utak mentén. Nem létesíthető közmű- és energia, táv- és hírközlési vezeték a meglévő és a javasolt fasorok nyomvonalában.
(17) A R 21. §.(3), (4), (5), (6), (7) bekezdése helyére az alábbi új (3), (4), (5) bekezdés kerül:
(3) Levegőtisztaság-védelmi szempontból a területen csak olyan létesítmények helyezhetők el, melynek szennyezőanyag kibocsátásai a vonatkozó jogszabály2 értelmében az általános levegőtisztaság-védelmi kategória határértékeit nem haladják meg.
(4) Az állati hullákat feldolgozóhelyre kell szállítani.
(5) A kommunális szilárd hulladékot – szervezett gyűjtéssel és szállítással – a hetesi kistérségi hulladéklerakóba kell szállítani.
Ezzel egyidejűleg a további bekezdések számozása kettővel csökken.
(18) A R 21. §. (9) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(9) Belterületen veszélyes hulladék az üzemek és a szolgáltató létesítmények területén átmeneti jelleggel a vonatkozó jogszabályok és hatósági előírások szerint gyűjthető.
(19) A R 21. §.(11) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(11) A szippantott szennyvizet engedélyezett ürítőhellyel rendelkező szennyvíztisztító telepre kell szállítani.
(20) A R 22. §.(3) és (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(3) A műemléki listán szereplő területekkel és építményekkel kapcsolatos engedélyezés a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatáskörébe tartozik, a műemléki környezetben pedig szakhatóságként működik közre.
(5) A helyi védelemmel kapcsolatos részletes szabályozást külön önkormányzati rendelet állapítja meg.
(21) A R 22. §.(8) és (9) bekezdése helyére az alábbi új (8), (9), (10), (11) és (12) bekezdés kerül:
(8) A nyilvántartott régészeti lelőhelyeket és a régészeti érdekű területeket érintő építési engedélyezési eljárásba a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt szakhatóságként be kell vonni.
(9) A földmunkákkal járó fejlesztésekkel, beruházásokkal a KÖH által nyilvántartott régészeti lelőhelyeket el kell kerülni, kivéve ha a lelőhely elkerülése a fejlesztés, beruházás költségeit aránytalanul megnövelné, vagy a beruházás másutt nem valósítható meg. A veszélyeztetett régészeti lelőhelyeket a vonatkozó jogszabályok3 és a kapcsolódó rendeletek előírásai szerint – előzetesen fel kell tárni, illetve a megelőző feltárásra vonatkozóan a beruházónak a területileg illetékes múzeummal, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságával kell szerződést kötnie. A beruházónak a megfelelő feltárás teljes költségét biztosítani kell. (Költségelőirányzatként legalább a teljes bekerülési költség 9 ezrelékét kell tervezni.)
(10) Amennyiben a település közigazgatási területén bárhol – építés vagy művelés kapcsán – régészeti emlék illetve lelet kerül elő, kötelesek a vonatkozó jogszabályok4 előírásai szerint eljárni. A tevékenységet fel kell függeszteni, és a helyszínen vagy a lelet őrzése mellett értesíteni kell a jegyzőt, aki a múzeum (Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai bevonásáról köteles gondoskodni. A múzeum 24 órán belül köteles nyilatkozni a munka folytathatóságáról, ha szükséges haladéktalanul meg kell kezdenie a mentő feltárást.
(11) A nyilvántartott régészeti lelőhelyeket és a régészeti érdekű területeket érintő művelési ág változtatási valamint tervezési munka során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal előzetes egyeztetést kell lefolytatni, illetve a hozzájárulását be kell szerezni.
(12) A nyilvántartott régészeti lelőhelyek és régészeti érdekű területek esetében a művelési mélység maximum 30 cm lehet, mélylazítást végezni tilos.
(22) A R 26. §.(5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(5) A szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettséget a telekalakítási illetve építési engedélyezési eljárás során elő kell írni, és a használatbavételi engedélyezés során megvalósítását ellenőrizni kell.
(23) A R új 27. §-al egészül ki az alábbiak szerint:
Építési korlátozás

27. § .

(1) A település területen a MATÁV RT. meglévő mikrohullámú átjátszó sávjában a Kaposvár – Nagybajom és a Kaposvár-Somogysámson összeköttetés nyomvonalán a szabályozási terven jelölt védősávban a magassági építési korlátozás 40 m.

(2) A repülőtér és a jutai honvédségi terület védőterületén (biztonsági övezetén) belül építési korlátozás tartandó fenn, e rendelet melléklete szerint. A korlátozás alól egyedi felmentést eseti eltérés engedélyezésével a HM Honvéd Vezérkar Hadműveleti és Kiképzési Csoporfőnökség adhat. (A védőterület lehatárolását a szabályozási terv tartalmazza.)

Ezzel egyidejűleg a 27. §.számozása eggyel nő.

2. §

.

A R mellékletét képező szabályozási tervek helyébe a jelen rendelet mellékletét képező szabályozási tervek lépnek.

3. §

.

E rendelet 2005. február 1-én lép hatályba.
Képviselő-testület ülésének időpontja:
Kaposújlak, 2005. január 20.
Tanits Tibor Rózsás Gyula
mbkörjegyző polgármester
Kihirdetve: Kaposújlak, 2005. január 21.
Tanits Tibor
mb. körjegyző
1. sz. Melléklet

A repülőtér és a jutai honvédségi terület miatti védőtávolságok

1., A 062/1 helyrajzi számú honvédségi ingatlan szélétől mért:
-1000 m-en belül távbeszélő szabadvezeték,
-1600 m-en belül villamos szabadvezeték, ill. 7,5 m-nél nagyobb gerincmagasságú új építmény
nem létesíthető
2., A 062/2 helyrajzi számú ingatlan repülőtér szélétől mért:
-1600 m-en belül a felszállási sávban – építménymagasságtól függetlenül – az építési engedélyezési eljárásokba a Polgári Légiközlekedési Hatóságot szakhatóságként minden esetben be kell vonni.
1

„Tájvédelmi szakhatósági hatáskörbe tartozó engedélyezési eljárásokról” szóló 166/1999.(XI.19.) Kormányrendelet

2

„A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról” szóló 21/2001.(II.14.) Kormányrendelet

3

„A kulturális örökség védelméről ” szóló 2001.évi LXIV.törvény

4

„A kulturális örökség védelméről ” szóló 2001.évi LXIV.törvény