Kaposújlak község képviselő testületének 6/2013 (IV.30..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2013. 05. 01- 2023. 01. 11

Kaposújlak község képviselő testületének 6/2013 (IV.30..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól1

2013.05.01.

Kaposújlak Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján és a 19. §. és 33. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről a következő rendeletet alkotja:

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

1. § (1) Anyakönyvi esemény – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – munkanapokon valamint szombaton engedélyezhető.

(2) Szabadtéren anyakönyvi esemény kizárólag április 15. és október 15. között engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy a rossz időjárási viszonyok között – eső, zápor zivatar, szélvihar, 18 oC alatti hőmérséklet esetén - az anyakönyvi eseményt a házasságkötő teremben kell megtartani.

(3) A 2. §-ban meghatározott díj befizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg a feladóvevény, vagy hivatalos számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényi feltételek teljesítésén túl igazolják a 3. §-ban meghatározott díj befizetését.

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívül történő közreműködését a jegyzőtől írásban, a kérelem indoklásával, az általános tételű államigazgatási eljárási illeték lerovásával kell kérni.

(3) A hivatali helyiségen kívül házasságkötés lebonyolításánál az anyakönyvvezető csak akkor működik közre, ha a felek

a) a tanúk,- és ha szükséges - a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak az esemény létesítéséhez méltó környezetről,

c) gondoskodnak az anyakönyvvezető és az anyakönyv helyszínre, illetve a hivatali helyiségbe történő utazásáról.

(4) Rendkívüli körülmény esetén a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés térítésmentes.

Az anyakönyvi esemény díjazása

3. § (1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának díja bruttó 20.000,- Ft.

(3) Rendkívüli körülmény esetében - különös tekintettel a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, súlyos mozgáskorlátozottságára különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés - a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(4) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának díja bruttó 10.000,- Ft.

Az anyakönyvvezető díjazása

4. §

1,2

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben résztvevő anyakönyvvezetőt külön díjazás nettó 5000.- Ft összegben megilleti az önkormányzattól.

Értelmező rendelkezések

5. § E rendelet alkalmazásában:

1. Anyakönyvi esemény: házasságkötés

2. Hivatali helyiség: Kaposújlak Község Önkormányzata által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyisége (7522 Kaposújlak, Kossuth L. u. 10. tárgyaló)

3. Hivatali munkaidő: Közös Önkormányzati Hivatal alakítására és fenntartására kötött megállapodásban meghatározott munkarendje

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2013. május 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Kaposújlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 12. napjával.