Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 09. 27- 2024. 05. 01

Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.09.27.

Somogytúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és az Önkormányzatra terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését

a) 81 963 850 Ft költségvetési bevétellel,

b) 144 245 644 Ft költségvetési kiadással,

c) - 62 281 794 Ft költségvetési egyenleggel, ebből:

d) 51 849 706 Ft működési (hiány)

e) 10 432 088 Ft felhalmozási (hiány)

f) 63 081 689 Ft finanszírozási bevétellel,

g) 799 895 Ft finanszírozási kiadással,

h) 62 281 794 Ft finanszírozási egyenleggel.

állapítja meg.

(2) A kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat

a) működési költségvetés kiadásai: 64 793 660 Ft,

aa) személyi juttatások: 21 994 680 Ft,

ab) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 2 676 696 Ft,

ac) dologi kiadások: 30 514 404 Ft,

ad) ellátottak pénzbeli juttatásai: 2 004 000 Ft,

ae) egyéb működési célú kiadások: 7 603 880 Ft.

b) felhalmozási költségvetés kiadásai: 38 372 088 Ft,

ba) beruházások: 5 296 088 Ft,

bb) felújítások: 33 076 000 Ft,

bc) egyéb felhalmozási kiadások: Ft,

c) tartalék: 41 079 896 Ft,

d) finanszírozási kiadások: 799 895 Ft, jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek, költségvetési kiadások címrendjét a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 2. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 2. melléklet szerint állapítja meg.

(6) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását a 3. melléklet 4. melléklet részletezik.

(7) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának felhasználását rendeli el.

(8) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 5. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 7. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 9. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az Önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati szintű megoszlását, és az éves tervezett létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. mellékletek szerint határozza meg.

(8) Az Önkormányzat a kiadások között 58036984 Ft általános, 0 Ft céltartalékot állapít meg. A céltartalékot a Képviselő-testület engedélyével lehet felhasználni, átcsoportosítani.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10%-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) Az átcsoportosításról, kötelezettség vállalásokról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2023. december 31-ig gyakorolható.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(6) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(7) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § (1) Az Önkormányzat rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a polgármester előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az Önkormányzat alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közteher előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) A költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a költségvetési szerv vezetőjét terheli.

(4) A Hivatal, valamint a költségvetési szerv az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az Önkormányzat, mint költségvetési szerv ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a külső vállalkozó útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2028. december 31-én hatályát veszti.

9. § E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez2

Somogytúr Község Önkormányzata2023. évi költségvetésének címrendjeAdatok forintban

A

B

C

D

E

F

G

H

I

1

Cím szám

Alcím szám

Cím neve

Alcím neve

Kiadás

Bevétel

Saját bevétel

Önkormányzati támogatás

Állami támogatás

2

1

1

Somogytúr Község Önkormányzata

145 045 539

145 045 539

88 503 803

56 541 736

3

Személyi juttatások

21 994 680

4

Munkaadókat terhelő járulékok

2 676 696

5

Dologi kiadások

30 514 404

6

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 004 000

7

Egyéb működési célú kiadások

7 603 880

8

Beruházások

5 296 088

9

Felújítások

33 076 000

10

Egyéb felhalmozási kiadások

0

11

Céltartalék

41 079 896

12

Finanszírozási kiadások

799 895

2. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez3

Somogytúr Község Önkormányzata2023. évi költségvetésének összevont mérlegeAdatok forintban

1. Bevételi jogcímek

A

B

C

D

1

S.

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

Eredeti előirányzat

Változás (+/-)

Módosított előirányzat

2

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.7.)

25 072 811

2 714 200

27 787 011

3

1.1.

Települési önkormányzatok működésének általános támogatása

17 727 365

0

17 727 365

4

1.2.

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

0

0

5

1.3.

Települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

0

0

0

6

1.4.

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

0

0

0

7

1.5.

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

7 345 446

0

7 345 446

8

1.6.

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

2 714 200

2 714 200

9

1.7.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

0

10

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

814 725

0

814 725

11

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

12

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

0

0

0

13

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

0

0

14

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

0

0

0

15

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről előirányzata

814 725

0

814 725

16

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

0

0

17

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

27 940 000

0

27 940 000

18

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

0

19

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

0

0

0

20

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

0

0

21

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

0

0

0

22

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

27 940 000

0

27 940 000

23

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

0

0

24

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

22 699 682

0

22 699 682

25

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+4.1.2.)

21 638 080

0

21 638 080

26

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

7 883 526

0

7 883 526

27

4.1.2.

- Értékesítési és forgalmi adók

13 754 554

0

13 754 554

28

4.2.

Gépjárműadó

0

0

0

29

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

30

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

1 061 602

0

1 061 602

31

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.13.)

2 722 432

0

2 722 432

32

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke előirányzata

0

0

0

33

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke előirányzata

2 722 432

0

2 722 432

34

5.3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke előirányzata

0

0

0

35

5.4.

Tulajdonosi bevételek előirányzata

0

0

0

36

5.5.

Ellátási díjak előirányzata

0

0

0

37

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó előirányzata

0

0

0

38

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése előirányzata

0

0

0

39

5.8.

Befektetett pénzügyi eszközökből származó bevételek előirányzata

0

0

0

40

5.9.

Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek előirányzata

0

0

0

41

5.10.

Részesedésekből származó pénzügyi műveletek bevételei előirányzata

0

0

0

42

5.11.

Más egyéb pénzügyi műveletek bevételei előirányzata

0

0

0

43

5.12.

Biztosító által fizetett kártérítés előirányzata

0

0

0

44

5.13.

Egyéb működési bevételek előirányzata

0

0

0

45

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

0

0

0

46

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

47

6.2.

Ingatlanok értékesítése

0

0

0

48

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

49

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

0

50

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

0

51

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.5.)

0

0

0

52

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

0

0

0

53

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

0

0

0

54

7.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más n.sz.

0

0

0

55

7.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

0

56

7.5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

57

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+...+8.5.)

0

0

0

58

8.1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

0

0

0

59

8.2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

0

0

0

60

8.3.

Felhalmozási célú visszatér.támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más n.sz.

0

0

0

61

8.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

0

0

0

62

8.5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

63

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

79 249 650

2 714 200

81 963 850

64

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

0

0

65

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

66

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

67

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

68

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

0

69

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

70

11.2.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

71

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

72

11.4.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

73

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

63 081 689

0

63 081 689

74

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

63 081 689

0

63 081 689

75

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

0

76

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.4.)

0

0

0

77

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

0

0

78

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

0

79

13.4.

Lekötött bankbetétek megszüntetése

0

0

0

80

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.5.)

0

0

0

81

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

82

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

83

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

84

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele külföldi kormányoktól és nemzetközi szervezetektől

0

0

0

85

14.5.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele külföldi pénzintézetektől

0

0

0

86

15.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

0

87

16.

Váltóbevételek

0

0

0

88

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

63 081 689

0

63 081 689

89

18.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

142 331 339

2 714 200

145 045 539

2. Kiadási jogcímek

A

B

C

D

1

S.

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

Eredeti előirányzat

Változás (+/-)

Módosított előirányzat

2

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

48 354 460

16 439 200

64 793 660

3

1.1.

Személyi juttatások

21 769 680

225 000

21 994 680

4

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 676 696

0

2 676 696

5

1.3.

Dologi kiadások

17 014 404

13 500 000

30 514 404

6

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 004 000

0

2 004 000

7

1.5

Egyéb működési célú kiadások

4 889 680

2 714 200

7 603 880

8

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

35 140 000

3 232 088

38 372 088

9

2.1.

Beruházások

2 200 000

3 096 088

5 296 088

10

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

0

11

2.3.

Felújítások

32 940 000

136 000

33 076 000

12

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

0

13

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

14

3.

Tartalékok (3.1.+3.2.)

58 036 984

-16 957 088

41 079 896

15

3.1.

Általános tartalék

58 036 984

-16 957 088

41 079 896

16

3.2.

Céltartalék

0

0

0

17

4.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2+3)

141 531 444

2 714 200

144 245 644

18

5.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (5.1.+…+5.3.)

0

0

0

19

5.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

0

0

20

5.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

21

5.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

0

0

22

6.

Belföldi értékpapírok kiadásai (6.1. + … + 6.6.)

0

0

0

23

6.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása előirányzata

0

0

0

24

6.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása előirányzata

0

0

0

25

6.3.

Kincstárjegyek beváltása előirányzata

0

0

0

26

6.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása előirányzata

0

0

0

27

6.5.

Belföldi kötvények beváltása előirányzata

0

0

0

28

6.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása előirányzata

0

0

0

29

7.

Belföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

799 895

0

799 895

30

7.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása előirányzata

0

0

0

31

7.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése előirányzata

799 895

0

799 895

32

7.4.

Pénzeszközök betétként elhelyezése előirányzata

0

0

0

33

7.5.

Pénzügyi lízing kiadásai előirányzata

0

0

0

34

8.

Külföldi finanszírozás kiadásai (8.1. + … + 8.5.)

0

0

0

35

8.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása előirányzata

0

0

0

36

8.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása előirányzata

0

0

0

37

8.3.

Külföldi értékpapírok beváltása előirányzata

0

0

0

38

8.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak és nemzetközi szerv.

0

0

0

39

8.5.

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése előirányzata

0

0

0

40

9.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai előirányzata

0

0

0

41

10.

Váltókiadások előirányzata

0

0

0

42

11.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (5.+…+10.)

799 895

0

799 895

43

12.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4+11)

142 331 339

2 714 200

145 045 539

3. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község Önkormányzata2023. évi működési célú bevételek és kiadások egyenlege önkormányzati szintenAdatok forintban

A

B

C

D

1

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

2

Önkormányzatok működési támogatásai

25 072 811

Személyi juttatások

21 769 680

3

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

814 725

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 676 696

4

Működési bevételek

2 722 432

Dologi kiadások

17 014 404

5

Működési célú átvett pénzeszközök

0

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 004 000

6

Közhatalmi bevételek

22 699 682

Egyéb működési célú kiadások

4 889 680

7

Tartalékok

58 036 984

8

Költségvetési bevételek összesen (1+…+6)

51 309 650

Költségvetési kiadások összesen (1+...+6)

106 391 444

9

Működési célú finan.bevételek összesen

63 081 689

Működési célú finan.kiadások összesen

799 895

10

BEVÉTEL ÖSSZESEN (7+8)

114 391 339

KIADÁSOK ÖSSZESEN (7+8)

107 191 339

11

Költségvetési hiány:

55 081 794

Költségvetési többlet:

12

Tervezési hiány:

Tervezési többlet:

7 200 000

4. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község Önkormányzata2023. évi felhalmozási célú bevételek és kiadások egyenlege önkormányzati szintenAdatok forintban

A

B

C

D

1

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

2

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

27 940 000

Beruházások

2 200 000

3

Felhalmozási bevételek

0

Felújítások

32 940 000

4

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök átvétele

0

Egyéb felhalmozási kiadások

0

5

Egyéb felhalmozási bevétel

0

Tartalékok

0

6

Költségvetési bevételek összesen (1+…+4):

27 940 000

Költségvetési kiadások összesen (1+…+4):

35 140 000

7

Felhalmozási célú finan.bevételek összesen

0

Felhalmozási célú finan.kiadások össz.

0

8

BEVÉTEL ÖSSZESEN (5+6)

27 940 000

KIADÁSOK ÖSSZESEN (5+6)

35 140 000

9

Költségvetési hiány:

7 200 000

Költségvetési többlet:

10

Tervezési hiány:

7 200 000

Tervezési többlet:

5. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataAdósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségekAdatok forintban

A

B

C

D

E

1

Megnevezés

2023.

2024.

2025.

Összesen

2

0

3

0

4

0

5

0

6

0

7

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

0

0

0

0

6. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataSaját bevételek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításáhozAdatok forintban

B

C

1

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

2

Önk.vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és haszn.származó bevétel

3

Helyi adók bevétele

22 699 682

4

Osztalék, koncessziós díj és a hozambevétel

5

Tárgyi eszköz és az im.jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bev.

0

6

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

7

Kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

8

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN

22 699 682

7. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község Önkormányzata2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljaiAdatok forintban

A

B

1

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása

2

3

4

5

6

7

ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETEK VÁRHATÓ EGYÜTTES ÖSSZEGE

0

8. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataBeruházási (felhalmozási) kiadások előirányzata beruházásonkéntAdatok forintban

A

B

C

D

E

F

1

Beruházás megnevezése

Teljes költség

Kivitelezés kezdési és befejezési éve

Felhasználás 2022.12.31-ig

2023. évi előirányzat

2023. év utáni szükséglet

2

Ingatlan vásárlás

2 200 000

2023

0

2 200 000

0

3

0

4

0

5

0

6

0

7

0

8

ÖSSZESEN:

2 200 000

0

2 200 000

0

9. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataFelújítási kiadások előirányzata felújításonkéntAdatok forintban

A

B

C

D

E

F

1

Felújítás megnevezése

Teljes költség

Kivitelezés kezdési és befejezési éve

Felhasználás 2022.12.31-ig

2023. évi előirányzat

2023. év utáni szükséglet

2

Épület felújítás

5 000 000

2023

0

5 000 000

0

3

Hivatali épület felújítás

27 940 000

2023

0

27 940 000

0

4

0

5

0

6

0

7

ÖSSZESEN:

32 940 000

0

32 940 000

0

10. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataEurópai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai, hozzájárulásokAdatok forintban

1. Önkormányzaton kívüli EU-s projektekhez történő hozzájárulások

A

B

1

Támogatott neve

Hozzájárulás

2

3

4

5

6

7

Összesen:

0

2. EU-s projekt neve, azonosítója:

A

B

C

D

E

1

Jogcím

2023.

2024.

2025. után

Összesen

2

Saját erő

0

3

- saját erőből központi támogatás

0

4

EU-s forrás

0

5

Társfinanszírozás

0

6

Hitel

0

7

Egyéb forrás

0

8

Források összesen:

0

0

0

0

9

Személyi jellegű

0

10

Beruházások, beszerzések

0

11

Szolgáltatások igénybe vétele

0

12

Adminisztratív költségek

0

13

Kiadások összesen:

0

0

0

0

11. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataAdatszolgáltatás az elismert tartozásállományrólAdatok forintban

Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról

Költségvetési szerv neve:

Költségvetési szerv számlaszáma:

Éves eredeti kiadási előirányzat:

30 napon túli elismert tartozásállomány összesen:

B

C

D

E

F

G

1

Tartozásállomány megnevezése

30 nap
alatti
állomány

30-60 nap
közötti
állomány

60 napon
túli
állomány

Átütemezett

Összesen:

2

Állammal szembeni tartozások

0

3

Központi költségvetéssel szemben fennálló tartozás

0

4

Elkülönített állami pénzalapokkal szembeni tartozás

0

5

TB alapokkal szembeni tartozás

0

6

Tartozásállomány önkormányzatok és intézmények felé

0

7

Egyéb tartozásállomány

0

8

Összesen:

0

0

0

0

0

Dátum:

…............................................

költségvetési szerv vezetője

12. melléklet az 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

Somogytúr Község ÖnkormányzataÖsszes bevétel, kiadás (adatok forintban)

1. Bevételi jogcímek

A

B

C

D

E

F

1

S.sz.

Kiemelt előirányzat, előirányzat megnevezése

2023. évi előirányzat

Kötelező feladatok

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

2

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

25 072 811

25 072 811

0

0

3

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

17 727 365

17 727 365

0

0

4

1.2.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

0

0

0

5

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti, étkeztetési feladatainak támogatása

0

0

0

0

6

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

7 345 446

7 345 446

0

0

7

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

0

0

0

0

8

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

0

0

9

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

814 725

814 725

0

0

10

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

0

11

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

0

12

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

0

13

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

0

14

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

814 725

814 725

0

0

15

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

16

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

27 940 000

0

27 940 000

0

17

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

0

0

18

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

0

19

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

0

20

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

0

21

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

27 940 000

0

27 940 000

0

22

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

23

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+...+4.7.)

22 699 682

22 699 682

0

0

24

4.1.

Vagyoni típusú adók előirányzata

7 883 526

7 883 526

0

0

25

4.2.

Értékesítési és forgalmi adók előirányzata

13 754 554

13 754 554

0

0

26

4.3.

Fogyasztási adók előirányzata

0

0

0

0

27

4.4.

Gépjárműadók előirányzata

0

0

0

0

28

4.5.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók előirányzata

0

0

0

0

29

4.6.

Egyéb közhatalmi bevételek előirányzata

1 061 602

1 061 602

0

0

30

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

2 722 432

2 722 432

0

0

31

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

0

0

0

0

32

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

2 722 432

2 722 432

0

0

33

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

0

0

0

0

34

5.4.

Tulajdonosi bevételek

0

0

0

0

35

5.5.

Ellátási díjak

0

0

0

0

36

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

0

0

0

0

37

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

0

0

38

5.8.

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

0

0

0

0

39

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

0

0

40

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

0

0

41

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

0

0

0

42

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

0

0

0

0

43

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

0

44

6.2.

Ingatlanok értékesítése

0

0

0

0

45

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

0

46

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

0

0

47

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

0

0

48

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

0

0

0

49

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

0

50

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

0

51

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

0

52

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

53

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

0

0

0

54

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

0

55

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

0

56

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

0

57

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

58

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

79 249 650

51 309 650

27 940 000

0

59

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

0

0

0

60

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

0

61

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

0

62

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

0

63

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

0

0

64

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

0

65

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

0

66

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

0

67

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

0

68

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

63 081 689

63 081 689

0

0

69

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

63 081 689

63 081 689

0

0

70

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

0

0

71

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

0

0

0

72

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

0

0

0

73

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

0

0

74

13.3.

Betétek megszüntetése

0

0

0

0

75

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

0

0

0

76

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

0

77

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

0

78

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

0

79

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

0

80

15.

Költségvetési szervek finanszírozása

0

0

0

0

81

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei, váltóbevételek

0

0

0

0

82

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

63 081 689

63 081 689

0

0

83

18.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

142 331 339

114 391 339

27 940 000

0

2. Kiadási jogcímek

A

B

C

D

E

F

1

S.sz.

Kiemelt előirányzat, előirányzat megnevezése

2023. évi előirányzat

Kötelező feladatok

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

2

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5+1.18.)

106 391 444

105 391 444

1 000 000

0

3

1.1.

Személyi juttatások

21 769 680

21 769 680

0

0

4

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 676 696

2 676 696

0

0

5

1.3.

Dologi kiadások

17 014 404

17 014 404

0

0

6

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 004 000

2 004 000

0

0

7

1.5

Egyéb működési célú kiadások

4 889 680

3 889 680

1 000 000

0

8

1.18.

Tartalékok

58 036 984

58 036 984

0

0

9

1.19.

az 1.18-ból: Általános tartalék

0

10

1.20.

Céltartalék

0

11

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

35 140 000

2 200 000

32 940 000

0

12

2.1.

Beruházások

2 200 000

2 200 000

0

0

13

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

14

2.3.

Felújítások

32 940 000

0

32 940 000

0

15

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

16

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

0

17

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

141 531 444

107 591 444

33 940 000

0

18

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

0

0

0

19

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

0

0

0

20

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

0

21

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

0

0

0

22

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

0

0

23

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

0

24

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

0

25

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

0

0

0

26

5.4.

Éven belüli lejáatú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

0

27

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

0

0

0

28

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

0

29

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.5.)

799 895

799 895

0

0

30

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

0

0

31

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

799 895

799 895

0

0

32

6.3.

Központi, irányító szervi támogatás

0

0

0

0

33

6.4.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

0

0

34

6.5.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

0

0

35

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

0

0

36

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

0

37

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

0

38

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

0

39

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

0

0

0

0

40

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

0

0

41

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

0

0

42

9.

Váltókiadások

0

0

0

0

43

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

799 895

799 895

0

0

44

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

142 331 339

108 391 339

33 940 000

0

3. Engedélyezett létszám

A

B

C

D

E

F

1

L1

Éves tervezett létszám előirányzat (fő)

7

7

0

0

2

L2

Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

3

3

0

0

1

A 2. § a Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.