Nemesdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 11. 01

Nemesdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.11.01.

Nemesdéd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Nemesdéd község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, elősegítve az állampolgárok művelődéshez való jogának gyakorlását, biztosítsa a művelődés helyi feltételeit, lehetővé tegye a település hagyományainak ápolását, a helytörténeti mozgalom fejlődését.

(2) Az önkormányzat elismeri, hogy Nemesdéd község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; a törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

2. Az önkormányzat közművelődési intézményei, közösségi színterei

2. § (1) Az önkormányzat a község tradícióit is figyelembe véve fenntartóként az alábbi közösségi színteret működteti. Közművelődési intézmények:

a) Művelődési Otthon - 8722 Nemesdéd, Fő u. 137.

b) Falumúzeum - 8722 Nemesdéd, Fő u. 71.

(2) Az önkormányzat a közösségi színterek működtetését saját hatáskörben, vagy közművelődési megállapodás révén biztosítja.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátásába kiemelten bevonandó intézmények és szervezetek

3. § (1) Kiemelten fontos közművelődési feladatot ellátó intézmények a helyi Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda.

(2) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az (1) bekezdésben megjelölteken kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) helyi nemzetiségi önkormányzat,

b) a község területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményeket;

c) a helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezetet;

d) a községben bejegyzett közművelődési fő tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

4. § Az önkormányzat a 3. § (2) bekezdés a. - c. pontjában szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai

5. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését;

b) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését;

c) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését;

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

e) a környezetkultúra javítását, a városesztétikai kultúra fejlesztését;

f) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára;

g) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását;

h) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére;

i) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését;

j) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését;

k) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

l) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(2) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatát elsősorban az általa fenntartott és működtetett Művelődési Otthon, másodsorban a Falumúzeum keretein belül látja el.

a) A Művelődési Otthon alapfeladatai: Művelődési központok, házak tevékenységéhez igazodva közösségi színteret biztosít a gyermek- és ifjúsági korosztály és a felnőtt lakosság számára. Legfontosabb feladatai:

aa) a gyermekek és fiatalok művészeti nevelésének segítése;

ab) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése;

ac) a környezetkultúra javítása, a városesztétikai kultúra fejlesztése;

ad) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotók, alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére;

ae) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi épületének gazdagítása;

af) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.

b) A Művelődési Otthonban működő nyilvános községi könyvtár alapfeladatai:

ba) gyűjteményének folyamatos fejlesztése;

bb) feltárja, megőrzi, gondozza, és rendelkezésre bocsátja gyűjteményét, tájékoztat a könyvtár dokumentumairól és szolgáltatásairól;

bc) részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében;

bd) biztosítja más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését;

be) részt vesz a település kulturális rendezvényeinek szervezésében, koordinálásában, bonyolításában;

bf) ismeretterjesztő előadások, tanfolyamok, képzések szervezése;

bg) helyet biztosít a település polgárai számára a nyilvános internet használathoz.

5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

6. § Az önkormányzat a törvény 78. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet 6. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében művelődési intézményeket, közösségi színtereket biztosít és közművelődési közfeladatokat ellátó közalapítványokat működtethet.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények és közösségi színterek fenntartásához, illetve a 6. § szerinti alapfeladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

(2) Az önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására a községi forrás-kiegészítéssel növelt állami támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

(3) A 3. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

7. A közművelődési megállapodás

8. § (1) Közművelődési megállapodás megkötését jelen rendelet 2. és 3. §-ában meghatározott intézmények és szervezetek kezdeményezhetik.

(2) Közművelődési megállapodásra vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(3) A községi székhelyű társadalmi szervezetek az intézményekben díjmentesen jogosultak évi két alkalommal fórumot tartani.

8. Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenységek támogatásáról szóló – többször módosított 9/1999. (V. 6.) számú rendelet.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

9. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.