Nemesdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 01

Nemesdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Az italboltok bezárását követően az utóbbi időben jelentős számban lehetet tapasztalni, hogy a közterületen (vegyes boltok környezetében) történő szeszes ital fogyasztás miatt kialakultak visszás helyzetek, melyek miatt indokolttá és szükségessé vált a szankcionálás lehetőségének biztosítása.
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény ( a továbbiakban: Szt.) 200. §-a az alábbiak szerint rendelkezik a közterületen történő szeszes ital fogyasztásról:
„(1) Aki
a) a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott – tilalmat megszegi,
b) vendéglátó üzletben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szeszes italt szolgál ki,
c) a szeszes ital eladása során közterületen vagy nyilvános helyen szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személynek szeszes italt szolgál ki,
d) közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegít,
szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület -felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.”
Az a) pontban szabályozott közterületi szeszes ital fogyasztás – figyelemmel arra, hogy ilyen jellegű rendelkezést törvény, illetve kormányrendelet nem tartalmaz – ténylegesen akkor szankcionálható és büntethető, ha helyi szinten önkormányzati rendeletben kerül szabályozásra a tilalom.