Nemesdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Nemesdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
Nemsdéd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében a helyi adókról új önkormányzati rendeletet alkot, tekintettel arra, hogy a helyi adók mértékét érdemben 2014. év óta változatlanul tartotta.
A gazdasági környezet, az önkormányzat által kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatainak ellátásához, a település működtetéséhez, a közösségi szolgáltatások biztosításához, fenntartásához, a településfejlesztéshez szükséges források – a költséghatékonysági, energiacsökkentési intézkedések ellenére – jelentősen beszűkültek.
A közösség tagjainak teherviselő képességének figyelembevételével a helyi adók felülvizsgálata szükséges és indokolt.
A rendelet struktúrája követi a hatályát vesztett rendeletben foglaltakat, és három adónemet érint. Az építményadó és a magánszemély kommunális adója nem változik, míg a helyi iparűzési adó 1,0 %-ról, 2 %-ra emelkedik.
A jogszabály szerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet előírásai és a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.039/2014/4. számú határozatában foglaltak alapján kerül elfogadásra az új rendelet.