Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2006.(XI.17.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 2006. 12. 01

Gige Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§-ának (1). bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény ( a továbbiakban: Gyvt. ) 18. § (1) bekezdés b.) pontjában, 21. §-ának (1) bekezdésében, 29. §-ának (1) – (2) bekezdésében, valamint 131. §-ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.



  1. FEJEZET


A rendelet célja


  1. §


E rendelet célja, hogy Gige Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén megállapítsa a gyermekek védelmét biztosító pénzbeli és természetbeni, valamint a gyermekvédelmi személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat (a továbbiakban: személyes gondoskodás), azok forrásait, feltételeit, mértékét, igénybevételük módját, továbbá a személyes gondoskodás megszűnésének eseteit és módjait.



A rendelet hatálya


  1. §



(1) E rendelet hatálya kiterjed


a) a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel az önkormányzat területén tartózkodó magyar állampolgárságú, valamint – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – a telepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, illetve hontalanként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire,


b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát a magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint az önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.1



(2) A rendelet hatálya a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak az önkormányzat illetékességi területén jogszerűen tartózkodó gyermekeikre is.2


(3) E rendelet szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül az önkormányzat területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.


(4) A rendelet hatálya nem terjed ki az óvodai nevelés, az iskolai oktatás – nevelés keretében biztosított napközbeni ellátásra, ha az oktatásról szóló – többször módosított – 1993. évi LXXIX. törvény 114. §-a alapján ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások, illetve a 115. §-a alapján térítési díj fizetési kötelezettség mellett igénybe vehető szolgáltatások körébe tartozik.



  1. FEJEZET


Pénzbeli és természetbeni ellátás


Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás


  1. §


(1) A gyermekek védelmét biztosító pénzbeli és természetbeni ellátás  a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatást a Gige Községi Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: képviselőtestület) által átruházott hatáskörben a polgármester e rendelet 4. §-a szerint állapítja meg.



  1. §

(1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás a Gyvt. 21. § (1) – (2) bekezdéseiben meghatározott esetekben állapítható meg.


(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítása iránti kérelmet Kiskorpád – Gige – Jákó Községi Önkormányzatok Körjegyzőségéhez (a továbbiakban: körjegyzőség) kell benyújtani.


(3)  A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:


a) az 1. számú melléklet szerinti nyilatkozatot,

b) az igénylő és családja jövedelemviszonyairól szólói gazolásokat és

c) a gyermeket gondozó család létfenntartási gondjait igazoló, illetve a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre vonatkozó bizonyítékokat.


(4) A támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 3.000 Ft-nál, és gyermekenként évente az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 60 %-át nem haladhatja meg.


(5) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható, különösen a Gyvt. 18. § (6) bekezdésében meghatározott célra.


  1. FEJEZET


A személyes gondoskodást nyújtó ellátások


Általános szabályok


  1. §



(1) A személyes gondoskodás igénybevétele – ha a Gyvt. másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője (a továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.


(2) A kérelmező a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételére irányuló kérelmét a körjegyzőséghez, valamint a Szociális Alapszolgáltatási Központ (a továbbiakban: központ) vezetőjéhez nyújthatja be.



A gyermekjóléti alapellátások


  1. §



(1) A gyermekjóléti alapellátás célja a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség megelőzése és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, illetve a gyermek családjából történő kiemelésének megelőzése.


(2) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:


a) gyermekjóléti szolgáltatás,

b) gyermekek átmeneti gondozása,

c) gyermekek napközbeni ellátása keretében:

ca) óvoda,

cb) iskolai napközis foglalkozás.


(3) Az önkormányzat e rendelet 6. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szolgáltatást a központ útján, a 6. § (2) bekezdésének b) pontjában meghatározott ellátási szerződés megkötésével, a 6. § (2) bekezdés c) pontjának ca) – cb) alpontjában meghatározott ellátást intézményfenntartó társulás keretében biztosítja.



A gyermekjóléti szolgáltatás


  1. §



(1) A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.


(2) Az önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatást Kaposmérő Község Önkormányzatának – Kaposújlak, Kaposfő, Kisasszond, Kiskorpád, Hetes, Csombárd községek önkormányzatainak csatlakozásával – gesztorságával létrehozott társulás keretében biztosítja.


(3) A gyermekjóléti szolgálat nevelési, szolgáltatási és gondozási feladatokat lát el, a Gyvt-ben meghatározottak alapján együttműködve a gyermekvédelemmel foglalkozó más intézménnyel, szervezetekkel és személyekkel.


(4) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.



Gyermekek átmeneti gondozása


  1. §



(1) A gyermekek átmeneti gondozása keretében a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését elősegítő, az életkorának, egészségi állapotának és egyéb szükségleteinek megfelelő étkeztetésről, ruházattal történő ellátásáról, mentálhigiénés és egészségügyi ellátásáról, gondozásáról, neveléséről, lakhatásáról (a továbbiakban: teljeskörű ellátás) kell gondoskodni.


(2) A gyermekek átmeneti gondozását az önkormányzat a Nagybajomi „Kék Madár” Gyermekotthonnal kötendő ellátási szerződés útján biztosítja.




Gyermekek napközbeni ellátása


  1. §


(1) A gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. A napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodik.


(2) A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermekek számára kell biztosítani:

a) akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,

b) akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyereket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül,

c) akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.



A jogosultak érdekvédelme


  1. §



(1) E rendelet 6. § (2) bekezdésének ca) és cb) pontjaiban meghatározott ellátásban részesülők érdekeinek védelmére ellátási formaként 4 tagú „Érdekképviseleti Fórum”-ot (a továbbiakban: fórum) kell létrehozni.


(2) A fórum tagjai:


a) az ellátásban részesülő gyermekek szülei vagy más törvényes képviselői közül 2 fő

b) az intézmény dolgozói közül 1 fő

c) fenntartó képviseletében 1 fő.


(3) E rendelet 6. § (2) bekezdésének cb) pontjában meghatározott ellátás tekintetében a (2) bekezdésben megállapított fórum kiegészül a gyermekönkormányzat egy képviselőjével.


(4) A fórum testületként működik. A megválasztott, illetve megbízott tagok maguk közül választják meg vezetőjüket.


(5) A fórum szükség szerint tartja üléseit, összehívásáról a vezető gondoskodik.



(6) A fórum a döntéseit a tagok többségének jelenléte mellett és a jelen lévő tagok többségének azonos tartalmú szavazatával hozza meg.


(7) A fórum feladatai:

  • megvizsgálja az elé terjesztett panaszokat,
  • dönt a hatáskörébe tartozó ügyekben,
  • intézkedéseket kezdeményezhet a fenntartónál, az intézmény szakmai ellenőrzését ellátó megyei szociális és gyámhivatalnál, illetve más hatáskörrel rendelkező szervnél,
  • véleményt nyilváníthat az intézmény vezetőjénél a gyermeket érintő ügyekben,
  • javaslatot tehet az intézmény alaptevékenységével összhangban végzett szolgáltatások tervezéséről, működéséről, valamint az ebből származó bevételek felhasználásáról,
  • egyetértési jogot gyakorol az intézmény házirendjének jóváhagyása tekintetében.


(8) A gyermek szülője, vagy más törvényes képviselője, továbbá a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó érdekképviseleti és szakmai szervek panasszal élhetnek a fórumnál:

  • az intézményi ellátást érintő kifogások orvoslása érdekében,
  • a gyermeki jogok sérelme, valamint
  • az intézmény dolgozóinak kötelezettségszegése esetén.


(9) A fórum a hozzá benyújtott panaszt megvizsgálja, és a vizsgálat eredményéről 15 napon belül tájékoztatást ad.


(10) Ha a panaszt tevő a vizsgálat eredményével, illetve a megtett intézkedéssel nem ért egyet, vagy a vizsgálat eredményéről 15 napon belül nem kap értesítést, a panasz orvoslása érdekében az önkormányzathoz, vagy a gyermekjogi képviselőhöz fordulhat.




Térítési díj


  1. §


(1) A gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért díjat nem kell fizetni.


(2) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményekben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül csak az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.


(3) Az intézményi térítési díjat a képviselő – testület évente egy alkalommal állapítja meg. Az intézményi térítési díjat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(4) Az intézményi térítési díj alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.


(5) A személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg az intézményi térítési díj egy napra jutó, általános forgalmi adóval növelt összege, az igénybe vett étkezések száma, továbbá a 12. § szerinti kedvezmények figyelembevételével.


(6) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.


(7) Ingyenes ellátásban kell részesíteni a jogosultat, ha a térítési díj fizetésére kötelezett jövedelemmel nem rendelkezik.




Normatív kedvezmények


  1. §



(1) Gyermekétkeztetés esetén a Gyvt. 148. § (5) bekezdésében meghatározott normatív kedvezményt kell biztosítani az ellátottaknak.


(2) A normatív kedvezmény csak egy jogcímen vehető igénybe.



  1. §



(1) Az intézmény vezetője az ellátás megkezdésekor, de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül értesíti a kötelezettet a személyi térítési díjról.

(2) Ha a kötelezett a személyi térítési díj összegével nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a polgármesterhez fordulhat. Ebben az esetben a kérelemről határozatban kell dönteni.


(3) A személyi térítési díjat egy havi időtartamra előre kell megfizetni.


(4) A személyi térítési díjat minden hónap 15. napjáig kell megfizetni. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztja, az intézményvezető 15 napos határidővel felszólítja az elmaradt térítési díj befizetésére. A határidő eredménytelen eltelte esetén az intézményvezető a hátralékot nyilvántartásba veszi és erről negyedévente tájékoztatja a polgármestert, aki a térítési díjhátralék behajtásáról intézkedik.





Az ellátás megszüntetése


  1. §


(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 100. §-ának a) – c) pontjában meghatározott esetekben szűnik meg. Az ellátás megszűnése esetén az intézmény vezetője a Szoctv. 103. §-ának a) –c) pontjában foglaltakról értesíti a jogosultat, vagy a törvényes képviselőjét.


(2) Az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátás megszűnését a jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezheti, melynek alapján az intézményvezető az ellátást megszünteti. Az ellátás a megegyezés időpontjában, illetve ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.


(3) Az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátást megszünteti, ha a jogosult a házirendet ismételten súlyosan megsérti, vagy az ellátás feltételei már nem állnak fenn.


(4) Az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátás megszüntetéséről, illetve az ellene tehető panaszról írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét.


(5) A panasszal való egyet nem értés esetén a jogosult, illetve törvényes képviselője az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül e rendelet

a) 6. § (2) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott ellátás megszüntetése esetén a képviselőtestülethez,

b) 6. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott ellátás megszüntetése esetén a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűléséhez fordulhat.


(6) A képviselőtestület és a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlése végrehajtható határozatáig az ellátást biztosítani kell.


(7) Ha az ellátás igénybevételére a Gyvt. 32. § (1) bekezdésének a) vagy b) pontja alapján  kerül sor, az ellátást határozattal kell megszüntetni.


Méltányossági jogkör gyakorlása


  1. §



(1) A személyi térítési díj legfeljebb 25 %-kal csökkenthető, ha az ellátást igénybevevő az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkezik, valamint a Gyvt. 146. § (2) bekezdésének a) – c) pontja szerint a személyi térítési díj fizetésére kötelezett családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át.


(2) A személyi térítési díj elengedhető, ha ellátást igénybevevő az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkezik, valamint az (1) bekezdésben meghatározott kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át.




  1. FEJEZET


Hatályba léptető és záró rendelkezések


  1. §



(1) Ez a rendelet 2006. december 1-én lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Gige Községi Önkormányzat Képviselőtestületének a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 12/2003.(XI.28.) számú rendelete, valamint az azt módosító 13/2005.(XI.8.) számú rendelet hatályát veszti.



Kiskorpád, 2006. november 8.





                        Koszti Sándor                                                       Dr. Witzl Ferenc

                          polgármester                                                           körjegyző






A rendelet kihirdetve:

2006. november 17.



                                                                 Dr. Witzl Ferenc

                                                                       körjegyző




1 Módosította a 4/2008.(II.13.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2008. 03. 01-től.

2 Módosította a 4/2008.(II.13.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2008. 03. 01-től.