Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 27

Gige Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény rendelkezéseire, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában foglaltakra a következőket rendeli el:

1. §


A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok, önkormányzati hivatal) terjed ki.


2. §


(1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.


(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő „Nem intézményi kiadások és bevételek” az 1. Címet alkotja.


3. §

 (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2015. évi költségvetését

102 770 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

115 010 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással és

12 240 ezer Ft költségvetési hiánnyal

állapítja meg.

Ezen belül:

·         a működési célú bevételt                                                         102.770 e Ft-ban

ebből:

-          finanszírozási célú pénzügyi műv.(pénzmaradvány is)      2.055 e Ft-ban

-          vállalkozási maradványt                                                        0 e Ft-ban



·         a működési célú kiadásokat                                                     115.010 e Ft-ban

ebből:

-          a személyi juttatások kiadásait                                           66.921 e Ft-ban     

-          a munkaadókat terhelő járulékokat és adók                           9.901 e Ft-ban

-          a dologi kiadásokat                                                           13.617 e Ft-ban

-          az ellátottak pénzbeli juttatásait                                            4.849 e Ft-ban

-          egyéb működési célú kiadásokat (tartalék nélkül)                71.357 e Ft-ban


                                                                                   

·         a felhalmozási célú bevételt                                                           11.494  e Ft-ban

·         ebből:

-          finanszírozási célú pénzügyi műveleteket (pénzmar.)         10.185 e Ft-ban

-          vállalkozási maradványt                                                            0 e Ft-ban      

·         a felhalmozási célú kiadást                                                             43.578 e Ft-ban

·         ebből:

-          felújítások összegét                                                           6.500   e Ft-ban

-          Beruházások összegét                                                       1.309   e Ft-ban

-     felhalmozási tartalék                                                          3.685   eFt-ban

állapítja meg.


(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 5. melléklet  - MÉRLEG - alapján hagyja jóvá.


(3) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban 0 Ft-ban hagyja jóvá.



(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban az 5. melléklet - MÉRLEG - alapján hagyja jóvá.


(3) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban 0 Ft-ban hagyja jóvá.



Az önkormányzat bevételei és kiadásai


4. §


(1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit e rendelet 5. melléklete bevételi oszlopa tartalmazza, míg a részletes, szakfeladatonkénti kiadásait az 2. számú és 4. számú melléklet szerint állapítja meg.


(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 5. melléklete kiadási oszlopa tartalmazza, míg a részletes, szakfeladatonkénti kiadásokat a 1. számú és 3. számú melléklet szerint állapítja meg.


(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként és Címenként e rendelet 7. melléklete tartalmazza.


(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 8. melléklete tartalmazza.


(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 1. melléklete – szociális ellátások - oszlopa tartalmazza részletesen.


(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulást 1. sz. mellékletben tervezi.


(7) A képviselő-testület a nem intézményi, valamint közfoglalkoztatottak tervezett és engedélyezett létszámát e rendelet 6. melléklete szerint állapítja meg.


(9) Olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, nem tervez.


(10) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet elfogadásával egyidejűleg elfogadott határozat tartalmazza.


(11) Az önkormányzat konszolidált költségvetési mérlegét, mely működési bevétel és kiadás, valamint felhalmozási bevétel és kiadás szerinti bontásban szerepel, e rendelet 5. melléklete tartalmazza.



A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök


5. §


(1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében kiegészítő hitel forrás felvételét nem tervezi. A legfeljebb 1 éves időtartamra – éven belül - felvehető folyószámla hitel összege  1.000 e Ft. Valamint tervezésre került a 2. sz. melléklet B1601 rovatán központi költségvetésből származó működési célú támogatási bevétel, mely az eredeti előirányzatra nem tervezhető, de az önkormányzat működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás igénylése helyett került tervezésre, összege: 0 eFt.


(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített 2015. évi kondíciókkal történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.


A bevételi többlet kezelése


6. §


(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.


(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolításáról a képviselő-testület dönt. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.



Tartalékok


7. §


(1) A képviselő-testület az önkormányzat tartalékát 3 685 ezer Ft összegben határozza meg, melyből felhalmozási tartalék 3 685 eFt.




Több éves kihatással járó feladatok


8. §


A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez, és jelenleg nincs ilyen feladat folyamatban.



Előirányzat-felhasználási ütemterv


9. §


A 2015. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 9. melléklet tartalmazza.


Közvetetett támogatások


10. §


(1) Az önkormányzat által közvetett támogatásokat tartalmazó kedvezményeket nem biztosít.


II.


A 2015. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


11. §


(1)  A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló  ……………………………..…. számú önkormányzati rendeletben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a tartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint:

                   a) személyi kiadások között 0 eFt-ig

                   b) munkaadókat terhelő adók, járulékok között 0 eFt-ig

                   c) dologi kiadások között 25 eFt-ig

                   d) működési hozzájárulások között 0 eFt-ig.


(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.


(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.


(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 13. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

12. §


(1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő önkormányzati hivatal (Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal).


13. §


(1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.



A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai


14. §


(1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)-(3) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.


(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.


(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.




Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások


15. §


(1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának maximum 10 %-a a képviselő-testület egyedi döntése alapján.


Támogatási szerződés


16. §


A Képviselő-testület a támogatások megítéléséről, civil szervezetek és non-profit szervezetek támogatásáról külön rendeletet alkot, tekintettel a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (1) bekezdésére.


17. §


A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.


Önkormányzati biztos kirendelése


18. §


(1) Ha a helyi önkormányzat vagy az által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a ötven millió forintot, és e tartozását két hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.


 (2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.


(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

b) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

c) a költségvetési szerv vezetője.



(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.



Záró és egyéb rendelkezések


23. §


(1) A képviselő-testület az átmeneti időszak gazdálkodásáról külön rendeletet nem alkotott, a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


(2)  Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.



                



Gige, 2015. február 15.                                                                                               

                




Dr. Árvai Tibor                                                Dr. Bálint Ildikó

        jegyző                                                     polgármester               






Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve: 2015. február  …………….






                                                                                  Dr. Árvai Tibor

                                                                                         jegyző


Mellékletek