Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 02. 27- 2020. 02. 28

Gige Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 45. § (1) és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés b) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, 132 § (4) bekezdésében, és a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. A rendelet célja


1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.


(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.


II. A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a hontalanokra;

e) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

f) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Szt. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.


III. Hatásköri és általános eljárási rendelkezések


3. § (1) E rendeletet az Szt.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel továbbá az egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

(2) Gige Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szociális törvényben ráruházott hatásköre, és e rendeletben meghatározottak az átruházott hatáskörben eljárva az alábbiakban rendelkezik:

1./ A képviselő-testület dönt:

     a) önkormányzati segély – beiskolázási támogatás

     b) önkormányzati ösztöndíj támogatás

     c) természetben nyújtott ellátás biztosításáról

     d) szép korúak – nyugdíjasok támogatása

     e) rendkívüli települési támogatás

     f.) köztemetéssel kapcsolatos ügyek intézése

2./ Átruházott hatáskörben a polgármester dönt:

     a) temetési segély iráni kérelmekről



4. § (1)  Az ellátás iránti kérelmet a Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatalánál, vagy a Gigei telephelyén (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni.


5. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-benn foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4)  A települési támogatás, és rendkívüli települési támogatási iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

(5)  A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei alapján köteles meghozni.

(6) A képviselő-testület a rendkívüli települési támogatási kérelmekről egy költségvetési évben négy alkalommal, negyedévente dönt, kivétel a 13. § (1) a), bekezdés tekintetében.

(7) Az ügyfél kötelezettsége, ha az ellátás alapjául szolgáló tények, körülmények megváltoznak, azt 8 napon belül bejelentse a hivatalnak.


A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése


6. § (1) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére;

b) természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére;

c) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetében az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére

(2) Ha a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – az önkormányzat képviselő-testülete méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti,

c) részletekben fizettetheti meg.



A szociális gondoskodás rendszere


7. § (1) Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;

b) személyes gondoskodást biztosító alap ellátások megszervezésével valósítja meg.



III. Pénzbeli ellátások


1. Települési támogatás


8. § A települési támogatás formái:

a) önkormányzati segély – beiskolázási támogatás

b) önkormányzati ösztöndíj támogatás

c) temetési segély

d) szép korúak – nyugdíjasok támogatása

e) rendkívüli települési támogatás


  1. Önkormányzati segély – beiskolázási támogatás


9. §  (1) A 8 § a) pontja szerinti önkormányzati segély – beiskolázási támogatás nyújtható annak a személynek, - tanévkezdési támogatásként -, akinek gyermeke óvodai nevelés alatt áll, köznevelési intézmény nappali tagozatán tanulói, illetve felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

(2) A beiskolázási támogatás formájáról, módjáról és mértékéről a képviselő-testület az adott költségvetési évben a tanévkezdés előtt augusztus hónapban dönt.

(3) A tanévkezdési támogatás felhasználható összegét, Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének az adott évre elfogadott költségvetési rendelete tartalmazza.



1.2 Önkormányzati szociális ösztöndíj támogatás



10. § (1) A 8. § b.) pontja alapján, az Önkormányzat csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, melynek célja az esélyteremtés érdekében a fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása. A program keretében olyan hátrányos helyzetű felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak folyósítható az ösztöndíj, akik a települési önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkeznek, felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos) képzésben vesznek részt. 

(2) A támogatás megállapításáról és kifizetéséről az önkormányzat külön a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló szabályzatában rendelkezik.


1.3 Temetési segély


11. § (1) A 8. § c.) pontja szerinti temetési segély, az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál. A képviselő – testület a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét 250.000,- Ft összegben határozza meg, a támogatás összege a támogatás mértékének megfelelően 25.000,- Ft, amely összeget elsősorban a túlélő házastárs, vagy az őrörökösök, illetve az a személy kapja, aki eltemetteti az elhunyt személyt.

(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla másolatát.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott rendkívüli települési támogatás jövedelemtől függetlenül megállapítható.

(4) A temetési segély keretében szabályozott ellátásokkal kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


1.4 Szép korúak – nyugdíjasok támogatása


12. § (1) A 8. § d.) pontja szerinti szép korúak - nyugdíjasok támogatását évente egy alkalommal, ősszel október hónapban a szép korúak – nyugdíjasok hónapja alkalmából nyújtja a Képviselő-testület.

(2) A szép korúak - nyugdíjasok támogatására jogosult minden Gigei lakóhellyel rendelkező személy, aki a magyar államtól bármilyen típusú nyugdíjellátásban részesül, illetve az 57 év feletti nők, és a 62 év feletti férfiak.

(3) A szép korúak - nyugdíjasok támogatásának formájáról, módjáról, és mértékéről a képviselő-testület az adott költségvetési évben szeptember hónapban dönt.

(4) A szép korúak - nyugdíjasok támogatásának felhasználható összegét, Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének az adott évre elfogadott költségvetési rendelete tartalmazza.



1.5 Rendkívüli települési támogatás


13. § (1) Rendkívüli Települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert:

a) elemi kár, vagy természeti vis maior , illetve családi katasztrófa helyzet esetén vagy

b) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be vagy

c) nagyobb összegű, váratlan vagy előre látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

d) gyermek nevelésével, gondozásával, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó nagyobb kiadásai keletkeztek.

 (2) Az (1)-(3) bekezdésben meghatározottaktól méltánylást érdemlő esetekben el lehet térni, különösen:

a) krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem-kiesés,

b) nagyobb összegű, váratlan, vagy tervezhető, és önhibán kívüli kiadások

c) elemi károsultság,

d) baleset esetén.

(3) A rendkívüli települési támogatás céljából benyújtott e rendelet 2. számú mellékletében szereplő kérelem adatlap I.-es Jövedelmi adatok, és II.-es Vagyoni elemek nyomtatványi részeit nem szükséges kitölteni.


IV. Természetben nyújtott ellátások


14. § (1) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) A természetbeni szociális ellátás formája lehet:

- élelmiszer vásárlásával,

- ruhanemű vásárlásával,




Köztemetés


15. § (1) Az Szt. 48. § szerint a köztemetés keretében szabályozott feladatokat a képviselő-testület látja el.

(2) A Szt. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a képviselő-testület, a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 300 %-át nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 250 %-át nem éri el,

b) a visszafizetési kötelezettség 50 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 200 %-át nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 150 %-át nem éri el,

c) elengedést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 150 %-át nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem éri el.



V. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások



Étkeztetés


16. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében az önkormányzat alapellátásként az önkormányzat által társulásban fenntartott Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ (7521. Kaposmérő, Hunyadi u.5.) intézmény útján szociális étkeztetést biztosít.

(2) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni:

a) aki az életkorára irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni,

c) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fogyatékossági támogatásban részesül,

d) pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes,

e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekintetni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.








Falugondnoki szolgáltatás


17. § (1) A feladatok keretén belül a Gige Község Önkormányzata által fenntartott falugondnoki szolgálat, együttműködve a szolgáltatásokat végző intézményekkel, segítséget nyújt a rászorulóknak, hogy képesek legyenek otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, vagy egészségi állapotukból, mentális állapotukból, vagy egyéb okokból származó problémáik megoldásában.

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapfeladatok:

a) közösségi és szociális információs szolgáltatás,

b) családsegítésben való közreműködés,

c) intézmények és az ellátott közötti kapcsolattartás elősegítése,

d) étkeztetésben való közreműködés,

e) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása.

(3) A szociális információs szolgáltatás keretén belül a falugondnok feladata az intézmények szolgáltatásainak a lakosok felé való közvetítése, tájékoztatás a szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi, családtámogatási, munkaügyi és egyéb ellátások tekintetében, szükség szerint együttműködve a Családsegítő Szolgálattal.

(4) A falugondnoki szolgálat biztosítja az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást oly módon, hogy elszállítja az ellátottakat a háziorvosi, házi gyermekorvosi, szakellátási rendelésekre, a probléma súlyosságától függően értesíti a mentőszolgálatot, továbbá ha igény van rá, biztosítja a különböző egészségügyi szűréseken való megjelenést.

(5) Az alapfeladatokon túlmenően közreműködik a közmunka programokhoz kapcsolódóan, a Járási Munkaügyi Hivatalba az ügyfelek eljuttatásában.





Családsegítés és gyermekjóléti szolgálat




18. § (1) A családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat társulásban fenntartott Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központon (7521. Kaposmérő, Hunyadi u.5.) keresztül biztosítja.

(2) A családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat a megelőző tevékenységek körében az alábbi feladatokat látja el:

a) figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiénés helyzetét, feltárja a nagy számban előforduló, az egyén és a család életében jelentkező probléma okait és jelzi azokat az illetékes hatóság, vagy szolgáltatást nyújtó szerv felé;

b) veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő és jelzőrendszert működtet, ennek keretében elősegíti különösen az egészségügyi szolgáltatók, oktatási intézmények gyermekjóléti szolgálat, a gondozási központ, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételét a megelőzésben.








Házi segítségnyújtás



19. §  (1) A házi segítségnyújtásra vonatkozóan az Szt. 63.§-ban foglaltak az irányadók.

  1. Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező lakóhelye szerinti települési önkormányzathoz illetve a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez lehet benyújtani.
  2. Az ellátás iránti kérelemről Alapszolgáltatásiási Központ vezetője dönt.
  3. A gondozásra fordított időt a gondozás napló alapján kell megállapítani.
  4. Az ellátás igénybevétele, valamint annak megszüntetése az Alapellátási Központ vezetője intézkedése alapján az Szt. 93-94/A. § rendelkezéseinek megfelelően történik.



Eljárási szabályok


(étkeztetés, falugondnoki szolgálat, családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás)



20. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális étkezés ellátásáért az e rendelet 1. mellékletében megállapított térítési díjat kell fizetni. A falugondnoki szolgálat, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, melynek igénybe vétele térítésmentes. Az ellátott által fizetendő személyi térítési díjat a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ állapítja meg a 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet szabályaira figyelemmel.

 (2) A (1) bekezdés szerinti ügyben a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt.

21. § (1)  Az étkeztetés iránti kérelmet a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, a Gige Község Önkormányzat Hivatalában.

(2) Az étkeztetés iránti kérelmekről - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője a kérelem benyújtását követő harminc napon belül dönt, és erről értesíti a kérelmezőt.

(3) A Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

22.§ (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet szerint kell előterjeszteni.

(2) A kérelmet a rendelet 3. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani, szóbeli kérelem esetén a nyomtatványt ki kell tölteni.

23. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza.




VI. Átmeneti rendelkezések



24. § (1) A 2014. december 31-ig megállapított lakásfenntartási támogatás tekintetében – a jogosultság határozatban megállapított időtartamára - a 2015. február 28-án hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdés szerint megállapított támogatást, az Szt. 38. § (8) bekezdésére tekintettel, nem február 28-ig, hanem egy év időtartamra kell folyósítani.




VII. Záró és hatályba léptető rendelkezések



25. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 11/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




               Dr. Árvai Tibor                                                                   Dr. Bálint Ildikó

                       jegyző                                                                              polgármester




Záradék:

Megalkotta Gige Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. február 26. napján megtartott ülésén.


Kihirdetve: 2015. február 27. napján





                                                                                                             Dr. Árvai Tibor

                                                                                                                      jegyző








Mellékletek