Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016.(XI.29.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2016. 11. 29- 2017. 04. 14

Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének
5/2016. (XI. 29.) önkormányzati rendelete
A szociális célú tűzifa juttatásról



Gige Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény (Szoctv.) 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról a következőket rendeli el:


1.Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Gige község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, az Szoctv. 3.§-ban meghatározott személyekre terjed ki.

2. § Gige Önkormányzata a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásra benyújtott pályázaton a miniszter döntése alapján 1.314.450,-Ft  értékben tűzifát vásárol.

3. § A képviselő-testület vállalja, hogy a tűzifa beszerzését a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek megfelelő erdőgazdálkodótól vásárolja, a kiosztásra kerülő beszerzett tűzifa paraméterei:  +/- 5% elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 cm hosszú, 5-35 cm átmérő.


2. Szociális célú tűzifa juttatás részletes szabályai


4. § (1) A képviselő-testület természetbeni juttatásként az arra rászoruló személyek részére tűzifát biztosít. A juttatást a képviselő-testület a támogatás erejéig nyújtja.

(2) Juttatásban részesülhetnek elsősorban a

a) hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő;

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket nevelő; 

c) aktív korúak ellátásában részesülő;

d) időskorúak járadékában részesülő;

e) települési támogatásban részesülő; 

f) létfenntartását veszélyeztető krízis helyzetbe került;

(3) A létfenntartást veszélyeztető krízis helyzetet jövedelemigazolásokkal és a kiadásokról szóló bizonylatokkal kell igazolni.

5. § (1) A juttatás igénylése kérelem alapján történik.

(2) A kérelmeket legkésőbb 2016. december 5-ig lehet benyújtani Gige Község Önkormányzatához, vagy eljuttatni a Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatalba. A határidőt követően kérelem nem nyújtható be, igazolási kérelemnek a határidő mulasztás tekintetében nincs helye.

(3) A juttatás iránti kérelmek elbírálását a Képviselő-testület, a szociális rendelettel összhangban saját hatáskörében bírálja el. Háztartásonként egy kérelem nyújtható be, a támogatás mértéke legfeljebb 5 m3/háztartás lehet.

(4) Amennyiben több kérelem kerül benyújtásra, mint a felosztható tűzifa mennyisége, a képviselő-testület az egy főre jutó jövedelem és egyéb krízis helyzetet igazoló tények alapján dönt.

(5) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifa támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér, a szállítási költséget az önkormányzat viseli.

(5) A döntésről a kérelmező határozatban értesül. A tűzifa kiosztására legkésőbb 2017. február 15. napjáig kerül sor.


3. Záró rendelkezések


6. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályát veszti a támogatás Magyar Államkincstár felé történő elszámolásával egyidejűleg, azaz 2017. április 15. napján.


Gige, 2016. november 25.



           Dr. Bálint Ildikó                                                     Dr. Horváth Zsolt

              Polgármester                                                                 jegyző




Záradék:


A rendelet kihirdetve: 2016. november 29-én


                       


Dr. Horváth Zsolt

                             jegyző