Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(VI.21.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2017. 06. 21- 2021. 05. 11

Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(VI.21.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Gige Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés l) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy Gige Község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Gige község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

4. §

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

(1) A település minden lakosának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású Kultúrház, mint közösségi színtér által nyújtott, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett Kultúrház és közművelődési megállapodások útján látja el.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat, a civil közösségek, szervezetek, intézmények, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését is igénybe veszi.

(4) Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról és a lakosság közművelődési lehetőségeiről való tájékoztatásáról.

5. §

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

(1) Az Önkormányzat a közösségben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva – a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(2) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:

a) település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

b) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

e) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(3) Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá:

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a községi lakosok életminőségének javítását,

b) a gyermekek és fiatalok művelődését, sportolását, művészeti tevékenységét és közösségi életét,

c) a helyi kulturális értékek védelmét.

(4) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Kultúrház mellett működő könyvtári információs és közösségi hely útján, mozgókönyvtárként, feladatellátási megállapodás alapján biztosítja a település lakossága részére.

6. §

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezett keretei

(1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében saját alkalmazottakkal és önkéntes segítőkkel, valamint könyvtári és közművelődési megállapodásokkal látja el. A közösségi színtér helye: Kultúrház Gige, Kossuth u. 5. (Kultúrház, könyvtár)

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:

a) Gige Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával,

b) a helyi civil szervezetekkel és köznevelési törvény hatálya alá tartozó kistérségi intézményekkel,

c) közművelődési, közösségi feladatokat felvállaló magánszemélyekkel,

d) hasonló funkciót ellátó regionális térségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.

(3) A közművelődési megállapodások megkötésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

7. §

A közművelődési tevékenység ellenőrzése

A közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

8. §

A közművelődési feladatok finanszírozása

(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza: A közösségi színtér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.

9. §

Helyi önszerveződő közösségek támogatása

(1) A képviselő-testület elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő, vagy dolgozó lakosok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a lakosok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenységek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően megállapítja az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának mértékét.

10. §

Záró rendelkezések

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.