Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 28- 2021. 09. 29

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeresen kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Ugyanazon lakásra vonatkozóan csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó támogatás adható annak a kérelmezőnek, aki egynél több lakás tulajdoni vagy bérleti, haszonélvezeti jogával nem rendelkezik, lakás hasznosításából jövedelme nem származik.

(4) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott jogosultaknak a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez települési támogatást nyújt.

(5) Az önkormányzat a támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában nyújtja, pénzbeli támogatást csak abban az esetben állapít meg, ha a kérelmező részére természetbeni támogatás nyújtására nincs lehetőség.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeresen kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást - a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően – tárgyévre kell megállapítani. A kérelem e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be, melyhez csatolni kell a kérelemben megjelölt költségre vonatkozó utolsó havi közműszámla másolatát, lakásbérlet, albérlet esetén a bérleti szerződés másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás összege 6.000 Ft/hó, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem havi összege nem haladja meg a 140.000 Ft-ot.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeresen kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, amennyiben a támogatás jogosultjának jövedelmi viszonyaiban változás következik be, vagy megváltozik a lakcíme, vagy elhalálozik.

(9) Lakcímváltozás, vagy a jogosult halála esetén a támogatásra való jogosultságot a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(10) Pénzbeli támogatás esetén a jogosult halála miatt fel nem vett támogatást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

(11) Nem állapítható meg lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

  • a) ha az ingatlanban vízöblítéses illemhely hiányában az ott lakók, tartózkodók számára legalább az udvaron, kertben emberi használatra műszakilag alkalmas állapotú, s a higiéniai követelményeknek megfelelő tisztaságú illemhely nincs kiépítve,
  • b) a lakókörnyezetét nem tartja rendben, így
    • ba) az ingatlanon hulladékot, lomot halmoz fel,
    • bb) nem végzi el a gyom és parlagfű mentesítést.”

2. § Ez a rendelet 2021. szeptember 28-án lép hatályba, és 2021. szeptember 29-én hatályát veszti.