Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 09. 15

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.09.15.

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró a Somogy Megyei és Kaposvár Városi Fogyasztóvédelmi Egyesület véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Gige község közigazgatási területén fekvő 85/2. helyrajzi számú köztemetőre, annak fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

2. § A temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről Gige Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében. Az Önkormányzat temetkezési szolgáltatást nem végez.

3. § Gige község közigazgatási területén a 85/2. helyrajzi szám alatti köztemető 1/1 arányú tulajdonosa Gige Község Önkormányzata.

4. § A kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötése - pályázat útján - az önkormányzat képviselő-testületének a hatásköre.

5. § A kegyeleti közszolgáltatási szerződés csak a vonatkozó törvényben, illetve Kormány rendeletben meghatározott feltételeket teljesítő vállalkozóval köthető meg.

6. § A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa – megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarat szerint – az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temetők használatának és működésének rendjét.

2. A temető infrastrukturális létesítményei

7. § Az önkormányzat a temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja: hullaház, ravatalozó, illemhely, közkifolyós ivóvíz, út, hulladékgyűjtő, kerítés, világítás.

8. § A 7. §-ban felsorolt létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja,

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják,

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai

9. § A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

10. § A temető bejáratánál jól látható helyen táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, az Önkormányzat megnevezését és címét, valamint a temető részletes térképét.

11. § A köztemetők nyitvatartási rendje folyamatos.

12. § A temetőben kiskorú gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a felügyelő tartozik felelősséggel.

13. § A gyászszertartásokhoz szükséges felszerelések, kellékek a ravatalozó épületében találhatóak. A ravatalozó kulcsa az önkormányzat által megbízott személynél található.

14. § A megbízott a temetkezési vállalkozó részére köteles átadni a ravatalozó kulcsát. A temetést követően a ravatalozó kulcsát a megbízottnak haladéktalanul vissza kell szolgáltatni.

15. § A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a) a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c) a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

16. § A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

17. § A látogatók gépjárműveiket – a 15. §-ban foglaltak kivételével - csak az erre a célra a temetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el.

4. A temető üzemeltetése

18. § A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, ezen önkormányzati rendeletben és a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni.

19. § Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének: pad elhelyezése, fa ültetése.

20. § A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. Köztemetőn belül az elhunyt hűtése, ravatalozása, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórása, urna elhelyezése, sírásás, sírhelynyitás, sírba helyezés, visszahantolás, újratemetése és exhumálás a temető üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége.

21. § (1) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók temetésenként e rendelet 1. melléklete alapján az üzemeltetőnek díjat kötelesek fizetni.

(2) A temetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozási tevékenységet végzők temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni e rendelet 2. melléklete alapján.

22. § A temetőben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

5. A temetési helyek és azok feletti rendelkezési jog

23. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza. A díjak beszedése az üzemeltető joga és kötelessége.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnasírhely esetén 10 év,

e) urnasírbolt esetén 20 év.

(3) A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével - magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.

(4) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(5) Az urnakiadásra vonatkozóan a Kormányrendeletben meghatározott eseteken túl az exhumálás szabályait kell alkalmazni.

(6) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(7) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú és 150 cm széles,

b) felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú és 250 cm széles,

c) gyermek sírhely: 130 cm hosszú és 115 cm széles,

d) urnafülke: 30 cm magas és 30 cm széles,

e) urnasírbolyt: 155 cm hosszú, 115 cm széles

f) kettő-, négy- és hatszemélyes sírbolt (kripta): 400 cm hosszú és 300 cm széles.

(8) A (7) bekezdésben foglalt sírhely méretek magukba foglalják a sírgödör, a síremlék, és a mellette lévő járda területét.

6. Nyilvántartások vezetése

24. § A temető fenntartója az új sírhely táblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

25. § Ez a rendelet 2023. szeptember 15-én lép hatályba.

26. § Hatályát veszti a temetőkről és temetkezésről szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet.