Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021.(VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 15- 2024. 02. 16

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021.(VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.15.

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A képviselő-testület e rendelet alapján a jogosult részére rendkívüli települési támogatást, rendszeres ellátásként nyújtott települési támogatást nyújt.

(2) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a személyt, aki a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, továbbá a családjában az egy főre számított havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 400 %-át nem haladja meg, egyedülálló esetén jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 450 %-át nem haladja meg. A támogatás iránti kérelem a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon nyújtható be.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező:

a) tartós betegség, baleset, orvosi kezelés miatt jelentős jövedelem-kiesést szenved, vagy nem várt többletkiadása keletkezik, vagy

b) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul, vagy

c) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíj megállapítás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása).

(4) Létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező megélhetése, valamely előre nem látható esemény miatt igazolt módon veszélyeztetve van, jövedelemkiesése következett be, váratlan többletkiadása keletkezik, így különösen

a) krónikus hosszan tartó betegség, vagy rokkantság miatt jelentős jövedelemkiesés következett be, vagy

b) váratlan hirtelen haláleset, illetve baleset esetén, vagy

c) elemi kár esetén, vagy

d) a kérelmező sérelmére elkövetett bűncselekményből kára keletkezett, vagy

e) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, vagy

f) gyermek iskoláztatásához, vagy

g) a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vet gyermek családjával való kapcsolat tartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak, vagy

h) nagyobb összegű, váratlan, előre nem látott kiadás van, amelyet önerőből nem tud kiegyenlíteni.

(5) Rendkívüli települési támogatás természetben is nyújtható.

(6) A rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege ügyfelenként és alkalmanként nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál, és nem haladhatja meg a 30.000 Ft-ot, ide nem értve az elemi csapás miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetet.

(7) Elemi csapás esetén a rendkívüli települési támogatás összegét a képviselő-testület egyedi mérlegelés alapján állapítja meg a kárhelyzeti dokumentáció alapján.

(8) Az adott naptári évben az alkalmanként nyújtott rendkívüli települési támogatás ugyanazon ügyfél, vagy ugyanazon családban élők részére évente összesen legfeljebb három alkalommal állapítható meg.

(9) Az igénylő és vele közös háztartásban élő családtagjai számára a rendkívüli települési támogatás összege adott naptári évben nem haladhatja meg

a) a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja rendszeres települési támogatásban részesül,

b) a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja nem részesül rendszeres települési támogatásban,

c) amennyiben az igénylő kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, és az a) és b) pontokban meghatározott összegű támogatást kimerítette, indokolt esetben a kiskorú érdekében legfeljebb két alkalommal nyújtható eseti települési támogatás.

(10) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára rendkívüli települési támogatás megállapítása iránt 60 napon belül ismételten benyújtott kérelem esetén rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg.”

2. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Tanévkezdési támogatásként óvodás gyermekenként 7.000 Ft/fő összegű támogatást nyújt az önkormányzat annak a szülőnek, aki a településen állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel, de életvitelszerűen a településen él, és akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 700 %-át.

(2) Tanévkezdési támogatásként 10.000 Ft/fő támogatást biztosít az önkormányzat annak a szülőnek, akinek általános iskolás korú gyermeke van, és akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 700 %-át.

(3) Tanévkezdési támogatásként az első nappali képzésen – gimnázium, szakközépiskola, szakiskola – tanulmányokat folytató tanulónak 15.000 Ft/fő összeg, az első diploma megszerzésére irányuló tanulmányokat folytató nagykorú hallgatónak 20.000 Ft/fő összegű támogatást biztosít az önkormányzat, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 600 %-át.

(4) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem benyújtható augusztus 1-jétől ugyanazon oktatási év szeptember 30-ig. E határidő jogvesztő.

(5) A tanévkezdési támogatás iránti kérelmet jelen rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

3. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Évente egy alkalommal 10.000 Ft/fő összegű támogatás nyújt a Képviselő-testület a településen állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel és életvitelszerű itt lakással rendelkező azon személyek részére, akik nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 11-szeresét. A kérelmet jelen rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a nyugdíj, vagy nyugdíjszerű ellátás folyósításáról szóló dokumentumot.

(2) A támogatás iránti kérelem benyújtható tárgyév szeptember 20. napjáig. E határidő jogvesztő.”

4. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez az önkormányzat 40.000 Ft összegű temetési támogatás állapít meg annak a gigei állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel és életvitelszerű itt lakással rendelkező ügyfélnek, aki hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott, és akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 700 %-át.

(2) A temetési támogatás iránti kérelem a 2. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtható be, a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát és a temetés költségeiről szóló – a támogatást kérő nevére kiállított – temetési számla eredeti példányát.

(4) A temetési költségekhez nyújtott települési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.”

5. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 10/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/A. § (1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal a családban élők száma alapján maximum 15.000 Ft/fő összegű támogatás megállapításáról dönthet a gigei állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő családok támogatásáról, akinek a családjában vagy egyedül álló esetében a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 12-szeresét.

(2) A támogatás összegéről, és annak formájáról a Képviselő-testület évente külön önkormányzati határozattal dönt tárgyév december 15. napjáig. A családok támogatására egy családban egy fő jogosult a családban élők számának függvényében. A kérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani tárgyév december 17. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A családok támogatásának megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.”

6. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) A települési önkormányzat – az Szt. 48. § (4) bekezdésében foglaltak alapján eljárva - különös méltánylást érdemlő esetben az eltemettetésre köteles személyt, a terhére megállapítható köztemetés költségeinek megfizetése alól részben vagy egészben mentesítheti:

a) Részletfizetést engedélyezhet, ha a temetésre köteles

aa) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem éri el, vagy

ab) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem éri el.

b) Visszafizetési kötelezettséget 50 %-ig csökkentheti, ha a temetésre köteles

ba) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem éri el, vagy

bb) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem éri el.

c) Mentesítheti a visszafizetési kötelezettség alól, ha a temetésre köteles

ca) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem éri el, vagy

cb) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem éri el.

(2) A köztemetés keretében szabályozott hatáskör megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.”

7. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeresen kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Ugyanazon lakásra vonatkozóan csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó támogatás adható annak a kérelmezőnek, aki egynél több lakás tulajdoni vagy bérleti, haszonélvezeti jogával nem rendelkezik, lakás hasznosításából jövedelme nem származik.

(4) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott jogosultaknak a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez települési támogatást nyújt.

(5) Az önkormányzat a támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában nyújtja, pénzbeli támogatást csak abban az esetben állapít meg, ha a kérelmező részére természetbeni támogatás nyújtására nincs lehetőség.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeresen kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást - a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően – tárgyévre kell megállapítani. A kérelem e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be, melyhez csatolni kell a kérelemben megjelölt költségre vonatkozó utolsó havi közműszámla másolatát, lakásbérlet, albérlet esetén a bérleti szerződés másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás összege 6.000 Ft/hó, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem havi összege nem haladja meg a 300.000 Ft-ot.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeresen kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, amennyiben a támogatás jogosultjának jövedelmi viszonyaiban változás következik be, vagy megváltozik a lakcíme, vagy elhalálozik.

(9) Lakcímváltozás, vagy a jogosult halála esetén a támogatásra való jogosultságot a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(10) Pénzbeli támogatás esetén a jogosult halála miatt fel nem vett támogatást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

(11) Nem állapítható meg lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

a) ha az ingatlanban vízöblítéses illemhely hiányában az ott lakók, tartózkodók számára legalább az udvaron, kertben emberi használatra műszakilag alkalmas állapotú, s a higiéniai követelményeknek megfelelő tisztaságú illemhely nincs kiépítve,

b) a lakókörnyezetét nem tartja rendben, így

ba) az ingatlanon hulladékot, lomot halmoz fel,

bb) nem végzi el a gyom és parlagfű mentesítést.”

8. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) Az önkormányzat az arra rászorultak részére a (2) bekezdésben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátási formákat biztosítja.

(2) A személyes gondoskodás formái:

a) falugondnoki szolgáltatás,

b) szociális étkeztetés,

c) házi segítségnyújtás,

d) családsegítés,

e) nappali ellátás.

(3) Az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a családsegítést és a nappali ellátást az önkormányzat a nagybajomi székhellyel működő intézményi társulás keretében létrehozott és fenntartott Nagybajomi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központtal (továbbiakban: Alapszolgáltatási Központ) együttműködve biztosítja.”

9. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) Az étkeztetés jogosultsági feltételeire vonatkozóan az Szt. 62. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, illetve az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.

(3) Az ellátás iránti kérelmet a Nagybajomi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ intézményvezetőjéhez lehet benyújtani.

(4) Az ellátás iránti kérelemről az Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője dönt.”

10. § A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

11. § A helyi szociális ellátásokról szóló 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Intézményi térítési díjak

1. Az étkeztetés intézményi térítési díja bruttó: 350 Ft.

2. Házi segítségnyújtás díja: 0 Ft.”