Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 02. 04
a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Általános indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület, valamint a 2. §-ban felsorolt szervek vezetője – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
A Kormány ajánlását a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka- végzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 13. § - 15. §-ai tartalmazzák.
A Korm. rend. 13. § (1) bekezdés szerint: Az igazgatási szünet időtartama
1. nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart,
2. télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.
Ez azonban csupán egy ajánlás, így a képviselő-testület saját maga állapíthatja meg az igazgatási szünet pontos idejét és időtartamát, természetesen azon rendelkezést figyelembe véve, hogy a rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza azon személyek körét (személyi hatály), amelyekre a rendeletet alkalmazni kell.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A Hivatal vezetése kialakította álláspontját (javaslatát) a téli igazgatási szünet pontos időpontjának és időtartamának megállapításakor figyelemmel az előre tervezett határidős munkákra, továbbá a Képviselő-testület munkarendjére.
A képviselő-testület döntése során figyelembe kell venni azon jogszabályi kötelezettségeket, feladatokat, amelyeket az igazgatási szünet idején is biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy számba kell venni a jegyző azon kötelezettségeit, amelyekhez jogszabály olyan határidőt rendel, ami csak akkor tartható, ha ezeket a hatásköröket az igazgatási szünet alatt is gyakorolják.
A jegyző az igazgatási szünet tartama alatt csökkentett létszámmal – ügyeleti rendszerben – gondoskodik az anyakönyvi igazgatási és egyéb haladéktalan intézkedést igénylő feladatok ellátásáról.
A 4. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezéseket, valamint e rendelet hatályon kívül helyező rendelkezését tartalmazza.