Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.01.

Bábonymegyer Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 2024. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a 2024. évi költségvetési gazdálkodás vonatkozásában Bábonymegyer Község Önkormányzatának képviselő-testületére és az önkormányzat által irányított költségvetési szervre terjed ki.

2. § (1) Az önkormányzat 2024.évi összevont költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat –elemi költségvetés szerinti- költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önállóan működő költségvetési szerv engedélyezett létszámát, valamint költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő feladatok bevételeit és kiadásait kormányzati funkciónkként a 4. melléklet szerint állapítja meg.

(5) A működési célú bevételeket és kiadásokat feladatonként a 5. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat beruházási és felújítási bevételeit és kiadásait feladatonként az 6. melléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő támogatási célokat és összegeit a 7. melléklet tartalmazza.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) A Képviselő-testület a helyi önkormányzat és a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv együttes 2024. évi költségvetését 267 688 e Ft bevétellel és kiadással, ezen belül 148 558 e Ft tárgyévi bevétellel, 119 130 e Ft előző évi maradvány igénybevételével (finanszírozási bevétellel) 267 688 e Ft tárgyévi kiadással. Főösszegen belül: 180 828 e Ft működési célú bevétellel, 175 877 e Ft működési célú kiadással, 4 951 e Ft működési célú többlettel, 86 860 e Ft felhalmozási célú bevétellel, 811 e Ft felhalmozási célú kiadással, 4 951 e Ft felhalmozási célú hiánnyal állapítja meg.

(2) A költségvetésben jelentkező hiányt a képviselő-testület az előző évi maradvány igénybevételével finanszírozza.

(3) Az önkormányzatnak 2024. évben nem keletkezik olyan ügylete, amely a 2011. évi CXCIV. törvény 10. § (1) bekezdésének hatálya alá esik, illetve a Kormányt előzetesen tájékoztatni kell.

(4) A bevételi és kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve- az alábbiak szerint állapítja meg:

a) működési költségvetés tárgyévi bevétel 132 366 e Ft

b) működési költségvetés finanszírozási bevétele 48 462 e Ft

c) működési költségvetés tárgyévi kiadás 175 877 e Ft

d) a személyi juttatások kiadásai 70 208 e Ft

e) a munkaadókat terhelő járulékok 8 269 e Ft

f) a dologi kiadások 80 132 e Ft

g) az ellátottak pénzbeli juttatásai 6 700 e Ft

h) egyéb működési célú kiadás 7 655 e Ft

i) egyéb működési célú támogatás 4 662 e Ft

j) az általános tartalék 2 943 e Ft

k) a céltartalék 50 e Ft

l) államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése 2 913 e Ft

m) felhalmozási költségvetés tárgyévi bevétel 86 860 e Ft

n) felhalmozási költségvetés finanszírozási bevétele 70 668 e Ft

o) felhalmozási költségvetés tárgyévi kiadás 91 811 e Ft

p) a beruházások összege 31 328 e Ft

q) a felújítások összege 59 883 e Ft

r) egyéb felhalmozási célú kiadások 600 e Ft”

(5) A képviselő-testület a működési és a felhalmozási célú /tőkejellegű/ bevételeket és kiadásokat az 5. és 6. melléklet szerint állapítja meg.

(6) Az önkormányzat engedélyezett létszáma 2024. évi - a közfoglalkoztatottak nélkül- 4 fő.

(7) A közfoglalkoztatottak éves létszáma 10 fő.

Az önkormányzat bevételei

4. § A 3. §-ban megállapított bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti megbontását és a kiadási főösszeget előirányzat csoportonként, ezen belül kiemelt előirányzatonként és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok az 1. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

5. § A képviselő-testület a 2024. évi költségvetés kiadásait és ezen belül kiemelt előirányzatait, engedélyezett létszámát az 1. melléklet szerint állapítja meg.

Tartalékok

6. § Az önkormányzat 2 993 e Ft tartalékot képez, melyből 2 943 e Ft az általános tartalék, 50 e Ft pedig céltartalék. A tartalékok felett a képviselő-testület rendelkezik.

Több éves kihatással járó feladatok

7. § Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége – 13. melléklet szerint- nincs.

8. § (1) Az önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatások, szociális, rászorultság ellátások jogcímeit és összegeit a 8. melléklet tartalmazza.

(2) Az előirányzat felhasználási tervet a 9. melléklet tartalmazza.

(3) A központi költségvetésből származó támogatások jogcímeit és összegeit a 10. melléklet tartalmazza.

(4) A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegét a 11. melléklet tartalmazza.

(5) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások kimutatását a 12. melléklet tartalmazza.

(6) A Stabilitási törvény 10. § (3) bekezdése alapján előírt adósságot keletkeztető ügyletek és saját bevételek összevetését a 14. melléklet tartalmazza.

A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) A gazdálkodás során az év közben keletkezett bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

(2) A szabad pénzeszközök pénzintézeti lekötésével kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 1 500 000.-Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen beszámol.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó szabad pénzeszköz felhasználásáról a képviselő-testület esetenként dönt.

(4) Az önkormányzat előirányzatai - kivéve a kiemelt előirányzatokon belül- nem módosíthatók. A szükséges előirányzat változásról a polgármester előterjesztésében a képviselő testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési beszámoló elkészítésének határ idejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendelet módosításáról. Ha évközben az Országgyűlés az önkormányzatot érintő központi adókból származó részesedést, a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatai támogatásait, valamint a részükre juttatandó költségvetési támogatásokat zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendeletmódosítását.

(5) A jóváhagyott bevételi előirányzatokon felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevételt – a céljelleggel juttatott pénzeszköz kivételével- a költségvetési rendeletmódosítást követően használható fel.

(6) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 500 e Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza a személyi juttatás előirányzata kivételével.

(7) Az átruházott hatáskörben hozott döntésről a polgármester a soron következő ülésen köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

(8) Az egységes rovatrend normatív jutalmak és céljuttatás, projektprémium rovatai terhére a költségvetési évben együttesen az egységes rovatrend törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzat 10%-ig vállalható kötelezettség.

(9) Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 109. §-nak (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél a kiadások készpénzben történő kifizetését az alábbi esetekben engedélyezi:

a) készpénzfizetési számlák kifizetése

b) vásárlási előleg, ellátmány

c) munkavállalók illetményelőlege

d) munkavállalók utazási költségtérítése

e) munkavállalók belföldi és külföldi kiküldetése

f) közcélú dolgozók munkabére

g) hóközi pénztári munkabér és személyi juttatás kifizetések,

h) szociális ellátások, segélyek,

i) pályázati, letéti díjak visszafizetése,

j) térítési díjak visszafizetése,

k) bérleti díj túlfizetésének kifizetése.

10. § Az önállóan működő intézmény költségvetési támogatását - finanszírozási szükségletének megfelelően - biztosítja a képviselő-testület, amely összességében nem haladhatja meg a támogatás időarányos összegét.

ZÁRÓ ÉS EGYÉB RENDELKEZÉSEK

11. § A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester -az Áht 25. § (3) bekezdése szerint– a 2024.évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

12. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.