Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
a 2022. évi zárszámadásról szóló rendelethez
A 2022. évi költségvetés végrehajtása a következők szerint alakult:
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
Az év során a bevételek 95%-ra teljesültek a módosított előirányzathoz viszonyítva.
Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ez 100 %-os teljesülést jelentett, a következő megbontás szerint:
Helyi önkormányzatok műk. ált. feladatainak és ágazati feladat támogatása 20 683 e Ft
Köznevelési feladatok támogatása 21 248 e Ft
Szociális és gyermekétkeztetés feladatokhoz való hozzájárulás 16 540 e Ft
Települési Önk. gyermekétkeztetési fel. támogatása 9 825 e Ft
Könyvtári és közművelődési feladatok támogatása 2 270 e Ft
Működési célú és kiegészítő támogatás 4 332 e Ft
Elszámolásból származó bevételek 1 656 e Ft
Mindösszesen 76 554 e Ft
Az egyéb működési célú támogatások közt a közfoglalkoztatás támogatása, az Efop pályázat elszámolásából származó bevétel, a Magyar Falu Program által közművelődési szakember foglalkoztatására elnyert támogatás, a kiegészítő pénzbeli ellátás igényléséből származó bevétel, illetve a kulturális bérfejlesztés támogatásának összege szerepel e rovaton.
A felhalmozási célú támogatás a 2021. évi vis maior támogatást jelenti 1 519 e Ft összegben.
Egyéb felhalmozási célú támogatásként jelentkezik a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00006 Bábonymegyer Község Önkormányzat épületének energiahatékonyság-központú fejlesztésére kapott 63 144 e Ft, a Magyar Falu Program keretében a kommunális eszközbeszerzésre 12 000 e Ft és az út, híd, kerékpárforgalmi létesítmények és vízelvezetőendszer építése/felújítására nyert 12 000 e Ft támogatás, illetve a VP6-7.2.1.1-21-Külterületi helyi közutak fejlesztésére kapott előleg 29 161 e Ft.
A BFT-2021-P-TF-25/2021 szabadidő és játszópark kialakítására 11 992 e Ft leutalásra került a sikeres megvalósítás és elszámolás után.
Finanszírozási bevételként az államháztartáson belüli megelőlegezés szerepel 3 363 e Ft értékben.
A működési bevétel 6 564 e Ft, ami a koncessziós díj bevételéből, a bérleti díjakból, közüzemi díjak elszámolása utáni visszatérítésekből, a szociális kölcsön és köztemetés törlesztő részleteiből, az intézményi ellátási díjakból, sírhely megváltásból, áfa visszatérítésből áll.
A 2022. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.
A közhatalmi bevételek meghaladták a tervezett előirányzatot a helyi adók 107%-ra, az egyéb közhatalmi bevételek 206%-ra teljesültek.
Felhalmozási bevételként jelentkezik a képviselő-testület által elfogadott 129/2022. (X.13.) számú határozata által több helyrajziszámon lévő ingatlanok értékesítéséből származó 998 e Ft bevétel.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások 69%-ra teljesültek a módosított előirányzathoz képest.
A működési célú kiadások 76 %-ra teljesültek (5. melléklet).
A működési kiadás személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, dologi kiadásból, ellátottak pénzbeli juttatásaiból, működési célú támogatásokból, és államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetéséből tevődik össze.
A személyi juttatások és a munkaadót terhelő járulékok az EFOP-1.5.3-16 pályázat keretében foglalkoztatott mentor majd közművelődési szakember, 2 fő karbantartó, falugondnok, választott tisztségviselők, mozgókönyvtáros megbízási díja, gyermekétkeztetés nyilvántartásának vezetésére megbízott személy és a közfoglalkoztatásban résztvevőkkel kapcsolatos kiadásokat érintik.
A személyi juttatás 94%-ra, a munkaadókat terhelő járulékok 96%-ra teljesült a módosított előirányzathoz képest.
Dologi kiadások 80%-ra teljesültek. E kiadások közt az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek és az általa fenntartott épületek üzemeltetése, működtetése, karbantartása szerepel, illetve a pályázatokkal kapcsolatos hatósági díjak, projektmenedzsment kiadásai.
A működési célra átadott pénzeszközök 94%-ban teljesültek (7. melléklet).
A kötelező alapfeladatok ellátásához a Többcélú Kistérségi Társulásnak, a KEK részére az ügyeleti ellátásához járult hozzá az önkormányzat.
Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részére a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj támogatása került utalásra.
A Magyar Államkincstár részére visszafizetésre került a közneveléssel kapcsolatos fel nem használt támogatás.
Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a Kaposvári Egyházmegyei Karitász részére 100 e Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Katolikus Karitász Tabi Csoportjának (Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitászcsoport részére) tartós élelmiszercsomagok és tisztálkodószerek vásárlásának céljára.
Bábonymegyer Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a Bábonymegyeri Polgárőr Egyesületet 300 e Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette az egyesület 2022. évi működési költségeihez.
Bábonymegyer Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a Bábonymegyeri Fitnesz Egyesületet 150 e Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette sporteszközök vásárlásának céljára.
Bábonymegyer Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján az Utolsó Vacsora Plébánia Tab részére 200 e Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Bábonymegyeren megrendezésre kerülő Egyházközségi Családi naphoz, ezen belül étel- és italfogyasztás, zenei szolgálat, díjak és jutalmak költségeihez.
Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II. 25.) számú rendeletében foglaltak alapján a Bábonymegyeri Nyugdíjasok Egyesületét 150 e Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette rendezvény szervezés költségeihez és az egyesület fenntartásának céljára.
Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II. 25.) számú rendeletében foglaltak alapján a Bábonymegyeri Nyugdíjasok Egyesületét 50 e Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette rendezvény szervezés költségeinek céljára.
Bábonymegyer Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. részére 10 e Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Anyatejes táplálás Világnapi ünnepség megrendezésének céljára.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai 75 %-ra teljesültek a módosított előirányzathoz viszonyítva.
A 8.számú melléklet szerint kerültek kifizetésre a különböző ellátási formák.
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak egy ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat nyújt.
Bábonymegyer Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától Bábonymegyer Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II.20.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
A helyi rendelet által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A 2022. 09. 22. napjáig hatályos helyi rendelet alapján, települési támogatásban lehet részesíteni kérelemre vagy hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – azt a személyt, akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 130 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 150 e Ft-ot.
A 2022. 09. 23. napjától hatályos helyi rendelet alapján, települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot.
A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.
2022. évben egyedi kérelem alapján 39 fő részére 1 240 e Ft került kifizetésre települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére. Települési támogatás természetbeni ellátás formájában 5 fő részére került kiosztásra 1-1 m3 tűzifa, összesen 75 e Ft értékben.
A fenti támogatás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor, a támogatás feltételének nem felelt meg (magasabb jövedelem). 2 kérelmező esetében az eljárás megszüntetésre került, mert a hiánypótlásra felszólításnak nem tett eleget, jogosultságát nem igazolta.
Évente egy alkalommal, hivatalból vagy kérelemre a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyeket a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti, amennyiben a meghatározott jövedelmi feltétel teljesül.
A képviselő-testület 105 fő nyugdíjas, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy részére összesen 1 575 e Ft támogatás kifizetését ítélte meg a 2022. évben.
Bábonymegyer Község Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli települési támogatásban részesítheti az elemi kárt szenvedett, a településen állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személyt, amennyiben a meghatározott jövedelmi feltétel teljesül.
A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege - a rászorultságtól és a kár mértékétől függően – maximum 500 e Ft lehet.
A 2022. évben rendkívüli települési támogatás nem került kifizetésre.
Szociális célú tűzifa formában nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) részesülő, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.
2021. évben 83 m3 szociális célú tűzifa vásárlása vált lehetővé a pályázaton nyert pénzből. A megvásárolt tűzifából 10 m3 még 2021. évben kiosztásra került, a maradék 73 m3 tűzifából 2022. február 15-ig 61 család részesült. 2022. évben 88 m3 szociális célú tűzifa vásárlása vált lehetővé pályázaton nyert pénzből, 69 fő részére 73 m3 tűzifa került kiosztásra, a maradék kiosztása áthúzódik 2023. évre.
2022. évben a képviselő-testület 3 kérelmező esetében utasította el a szociális tűzifa formájában nyújtandó támogatási kérelmét.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Bábonymegyer Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege, amennyiben az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg, 20 e Ft, azonban nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál.
A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a Hivatal szociális ügyintézőjénél.
2022. évben elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás nem került kifizetésre.
A vizsgált időszakban 1 támogatás iránti kérelem esetében került sor eljárás megszüntetésére, kérelmező hiánypótlásra felszólításnak nem tett eleget.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás:
Bábonymegyer Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22.800,- Ft-ot eléri, de az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg, és rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
A 2022. évben kamatmentes kölcsön formájában nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett.
Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
A helyi rendelet alapján, a lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint aki egyedülálló és nettó jövedelme nem haladja meg a 80 e Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 40 e Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 40 e Ft-ot, de a 70 e Ft-ot nem haladja meg.
A 2022. 09. 23. napjától hatályos helyi rendelet alapján, a lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint aki egyedülálló és nettó jövedelme nem haladja meg a 100 e Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 80 e Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 80 e Ft-ot, de a 100 e Ft-ot nem haladja meg.
A támogatás összege jövedelemtől függően egyedülálló esetében 7e Ft, valamint családos esetében 5 e Ft, illetve 9 e Ft.
2022. december 31. napján 18 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. Ebben az évben 1 464 e Ft támogatás került kifizetésre, ill. közüzemi szolgáltatóhoz utalásra.
A vizsgált időszakban 1 fő kérelme került elutasításra, a jogosultságnál magasabb egy főre jutó jövedelem miatt, 2 kérelem esetében került sor eljárás megszüntetésére, a kérelmezők a hiánypótlásra felszólításnak nem tettek eleget.
A költségvetés tervezésekor 23 háztartás támogatásával és 1 600 e Ft előirányzattal számoltunk.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Bábonymegyer Község közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú közeli hozzátartozónak az alábbi feltételek együttes fennállása esetén: az igénylő 18. életévét betöltött tartós beteg személy gondozását, ápolását végzi; kora, egészségi állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel a feladat ellátására; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 42e Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15 e Ft/hó.
2022. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás folyósítására nem került sor, ilyen ellátás iránti kérelem nem érkezett a vizsgált időszakban.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2022. évben elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésére nem került sor.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A 2022. évben 4 fő támogatást igénylő részesült szociális étkezési díjkedvezményben.
A tervek készítésekor 3 fő támogatásával, 150 e Ft összeg előirányzattal terveztünk.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kaptak 2022. évben gyermekenként 6 e Ft, illetve a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetében 6,5 e Ft támogatást, készpénz formájában.
2022. december hó 31-én 52 gyermek részesült ebben az ellátásban, akik 18 családban nevelkedtek. Az 52 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült gyermek közül 10 fő hátrányos helyzetű, 26 fő halmozottan hátrányos helyzetű volt, részükre alkalmanként 6,5 e forint/fő összegű támogatás került kifizetésre.
A vizsgált időszakban 1 kérelem elutasítására került sor, esetében magasabb volt az egy főre jutó nettó jövedelem, mint a törvényben meghatározott összeg. 2 kérelmező esetében az eljárás megszüntetésére került sor, a hiánypótlásra felszólításnak nem tettek eleget, jogosultságukat nem igazolták.
2022. évre 75 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 800 e Ft volt a tervezett előirányzat.
A 2022. évben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére 776 e Ft támogatás került kifizetésre.
Előző év azonos időpontjában 71 gyermek részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A támogatásban részesítettek száma 26,77 %-kal csökkent a vizsgált időszakban. A nagymértékű csökkenés oka, hogy a 2021. 01. 29-én kihirdetett, majd többször hosszabbított veszélyhelyzet 2022. 08. 31-ig meghosszabbította a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultságát azoknak a gyermekeknek, ill. fiatal felnőtteknek is, akik a lejárat után már nem kérelmezték a kedvezményre való jogosultság megállapítását.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek után a gyermek családba fogadó gyámjául kirendelt hozzátartozó kiegészítő pénzbeli ellátásra jogosult, ha
a) a gyermek tartására köteles, és
b) nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, időskorúak járadékában vagy olyan ellátásban részesül, amely a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozik.
A 2022. évben 1 gyermekre tekintettel 8 hónapon keresztül részesült gondozója kiegészítő pénzbeli ellátásban, melynek havi összege 6 270,- Ft, valamint egy alkalommal 8 4 e Ft kiegészítő pénzbeli pótlék került kifizetésre.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtott támogatás:
Azok az oktatási és nevelési intézményekbe járó gyermekek, akik családjában a helyi rendeletben szabályozott jövedelmi viszonyok fennállnak a középiskola befejezéséig - utolsó alkalommal abban a tanévben, amelyben a középiskolát befejezik - a következő támogatásokban részesülhetnek:
Tanulói támogatás:
A helyi rendelet alapján, nappali tagozaton középiskolai tanulmányokat folytató diákok 7 e Ft/hó támogatásban részesülhetnek, amennyiben
- hallgatói jogviszonyukat az intézmény által kiállított iskolalátogatási igazolással igazolják, továbbá
- félévi értesítőjük vagy év végi bizonyítványuk másolata igazolja, hogy tanulmányi átlaguk legalább a 4,0-es átlageredményt eléri.
Félévi értesítő alapján a támogatás minden év február 1. napjától június 30. napjáig, év végi bizonyítvány alapján minden év szeptember 1. napjától az azt követő év január 31. napjáig kerül folyósításra.
A 2022. évi. I. félévben 2 fő a II. félévben 1 fő középiskolai diák a hatályos helyi rendelet alapján részesült támogatásban.
2022. évben tanulói támogatás címén összesen 105 e Ft került kifizetésre.
A vizsgált időszakban támogatási kérelem nem került elutasításra.
A költségvetés tervezésekor 4 tanuló támogatásával számoltunk, 280 e Ft összegben.
Oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekek támogatása:
Bábonymegyer Község Önkormányzat Képviselő-testülete az oktatási és nevelési intézménybe járó, bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, egyéb kedvezményben (mint például rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény) nem részesülő gyermekeket évente két alkalommal támogatásban részesítheti. Az oktatási, nevelési intézménynél fennálló jogviszonyról a tanköteles korhatárt betöltött tanulók esetén az intézmény igazolását csatolni kell.
A 2022. évben a képviselő-testület a kérelmeket a hatályos helyi rendelet alapján elbírálva 19 oktatási és nevelési intézménybe járó gyermeket részesített – személyenként 20 e Ft – összesen
380 e Ft támogatásban.
A 2022. évi kiadások tervezésekor 40 gyermek beiskolázási támogatásával számoltunk 500 e Ft összegben.
Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj:
A 2022. évben a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázati rendszerben 1 fő felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató fiatal részesült támogatásban, részére havonta 20 e Ft összegű támogatás került utalásra.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A szünidei gyermekétkezést a településen élő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek igényelhetik.
A 2022. évben a településen tavasz szünetben 3, nyári szünetben 30 fő hátrányos helyzetű gyermek vette igénybe ezt az ellátást.
A fejlesztési célú kiadások 66%-ra teljesültek az 6.számú melléklet szerint.
Pályázatok:
2022. évi BFT pályázat:
Támogatási szerződés került aláírásra 2022. március 21-én a „Szabadidő-és játszópark kialakítása Bábonymegyeren” című pályázat megvalósítása érdekében 11 992 e Ft összegben. A kivitelező kiállította a 11 692 e Ft-os számláját, amely kiegyenlítésre került. VaBand Mérnök Kft. benyújtotta a számláját 240 e Ft-ról. A műszaki átadás-átvétel megtörtént 2022. október 28-án. A pályázat helyszíni ellenőrzése megtörtént, 2023-as évben további teendő és fizetendő nem lesz ezzel a pályázattal kapcsolatosan.
MFP-Kommunális eszköz pályázat:
2022. április 20-án támogatói okiratot kapott Bábonymegyer Község Önkormányzata 12 000 e Ft-ról a Kommunális eszközök c. pályázat elbírálását követően. Az eszközöket a Humanpark-D Kft-től rendelte az Önkormányzat, akik díjbekérőt küldtek 9 591 e Ft-ról, mely kiegyenlítésre került. 2023-as évre fennmaradó költségek ezzel kapcsolatosan: eszközök fennmaradó összege: 2 398 Ft, illetve a projektmenedzser költsége: kb. 300 e Ft.
MFP-Dózsa György u. felújítása II.:
Támogatói okiratot kapott Bábonymegyer Község Önkormányzata 12 000 e Ft-ról a „Dózsa György utca felújítása Bábonymegyeren II.” c. pályázattal kapcsolatosan 2022. április 20-án. 144 e Ft került átutalásra a Somogy Vármegyei Kormányhivatal részére projekt előkészítési tevékenységre. Az ÖkoBau Kft, mint kivitelező 12 000 e Ft-os számlája kiegyenlítésre került 2022. októberében. Incze Mérnök Kft. műszaki ellenőr 195 e Ft-ról nyújtott be számlát. 7 e Ft-ba került a nyilvánosságról szóló információs tábla, mely kifizetésre került a Kul Projekt Kft-nek. A műszaki átadás-átvétel megtörtént 2022. október 21-én. Az elszámolás benyújtásra került.
VP6-Külterületi helyi közutak fejlesztése:
58 322 e Ft támogatásban részesült az Önkormányzat 2021. év decemberében a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázatot illetően. Az Ökobau Kft. benyújtotta a számláját 2022. decemberében 5 583 e Ft összegű kivitelezői munkálatról, amely kifizetésre került. 40 e Ft összegű számlát nyújtott be Horváth Tamás e.v. a kötelező nyilvánosság és tájékoztatás feladatainak ellátásáról. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére Kulcsár Bernadett Georgina egyéni vállalkozó benyújtotta az 1 535 e Ft összegű végszámláját.
2023.évre fennmaradó kiadások (szerződések szerint): műszaki ellenőr: 540 e Ft, kivitelezés: 40 833 e Ft. A műszaki átadás-átvételi eljárást követően szükség lesz az új létesítményt forgalomba helyezni, aminek a díja körülbelül 250-300 e Ft-ra tehető.
2021. évi TOP-2.1.3-16 kódszámú pályázat:
Bábonymegyer Község Önkormányzatának polgármestere a TOP-2.1.3-16 kódszámú, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be 2021. január 28-án a Somogy Megyei Önkormányzattal konzorciumban. A TOP-2.1.3-16 felhívásra benyújtott „Bábonymegyer község csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése” című pályázatot 210 000 e Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítették, és az erről szóló értesítést 2021. június 24-én kapta meg az Önkormányzat. Az önkormányzat részére 204 750 e Ft került leutalásra, a támogatás másik része a konzorciumi partner kapta meg projektmenedzseri feladatok elvégzéséért.
A megvalósítás 100%-ban finanszírozott, önerő biztosítására nincs szükség.
2022-ben kifizetésre került:
Közbeszerzés - Derzs Tender Kft. végezte bruttó 2 095 e Ft összegért.
Tervezési feladatok - H-Bon mérnöki iroda Kft. látta el bruttó 8 398 e Ft összegért.
Projekt előkészítő feladatok - Multilateral Resource Bt. látta el bruttó 2 095 e Ft összegért.
Szemléletformálás tevékenység - MKM – Multilateral Kft. bruttó 2 080 e Ft összegért végezte el.
Pályázat műszaki ellenőr tevékenység - Varjas András egyéni vállalkozó végezte bruttó 2 100 e Ft összegért.
Nyilvánosság biztosítása - Media Solutions Kft. végezte bruttó 223 e Ft összegért.
Kivitelezési munkálatok - RADÁK Kft. végezte bruttó: 183 863e Ft összegért, ami magába foglalta az anyagköltséget és a munkadíjat.
Fel nem használt támogatás visszafizetése a támogatónak 3 896 e Ft
Projekt fizikai befejezése 2022.12.31-ig megtörtént. Elszámolási határidő 2023.06.30.
2022. évi TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00006 pályázat: A pályázatot Bábonymegyer Község Önkormányzata nyújtja be a Somogy Megyei Önkormányzattal konzorciumi formában 2022. január 12-én. Önkormányzatot 100 %-os 66 858 e Ft támogatásban részesítették 2022. március 25-én. A fejlesztés a Bábonymegyer Község Önkormányzat épületének energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. Projekt fizikai befejezésesnek várható időpontja 2024. 07.31. Kiválasztásra került a pályázat tervezési feladatainak elvégzésére Szép és Társa Kft. A tervezési munkálatok folynak. Az épület fázis bővítésére és az E-on engedélyezési eljárásban Bujdosó Zoltán e-on regisztrált villanyszerelőt bízta meg az önkormányzat. Tervezési feladatok folyamatban vannak.
2021. évi Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések pályázat: Bábonymegyer Község Önkormányzata 2021. április .29-én 520622 igénylésazonosítószámon pályázatot nyújtott be a Szent István utca út-, és híd felújítására. Támogató a Kedvezményezettet a benyújtott pályázata alapján a 2021. június 29. napján kelt BMÖFT/6-8/2021. iktatószámú miniszteri döntésnek megfelelően 18 577 e Ft, azaz tizennyolcmillió-ötszázhetvenhétezer-kilencvenhat forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti. Teljes projekt 21 855 e Ft. Igényelt támogatás 90%-a a teljes projekt összköltségének, ami: 18 577 e Ft, a maradék 10%-ot Önerőből kell finanszírozni, ami: 3 296 e Ft. Önerőt a Böttcher Hungária Zrt. nyilatkozata szerint biztosítja a pályázathoz! Kivitelezést az Ökobau Kft. végezte el. A kivitelezési munkák befejezőtek 2022. március 18-án. Műszaki átadásra 2022. március 24-én került sor.
2021. évi Vis Maior: Bábonymegyer Község Önkormányzata 2021. június 2-ái csapadékvíz okozta károkra 2021. július 2-án 528 510 igénylésazonosítószámon pályázatot nyújtott be a Vis Maior támogatás igénylésére a Rudnay Gyula utcára, Haladás utcára, Szent István u 14. sz. ház melletti útra. A károk helyreállítására 16 000 e Ft támogatási igény lett benyújtva. A benyújtott pályázata alapján a BMVIS/197/2021 iktatószámú, 2021. szeptember 23. napján kelt miniszteri döntésnek megfelelően a felmerült költségek finanszírozására 1 519 e Ft, azaz egymillió-ötszáztizenkilencezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti, ami a költségek 90%-át biztosítja. A fennmaradó 10% 169 e Ft-ot az Önkormányzat Önerőből biztosítja. A helyreállítási munkálatokat Ökobau Kft. 2022.09.15-én fejezte be.
Egyéb költségek:
Bábonymegyeri Napsugár Óvoda épület tető javítási munkálatokat a MISZAVA Kft végezte bruttó: 660 e Ft értékben.
Bábonymegyeri Napsugár Óvoda belső javítási és festési munkálatokat Kiss Alexandra egyéni vállalkozó végezte el bruttó: 1 515 e Ft értékben.
Árok tisztítás Balogh István egyéni vállalkozó végezte 220 e Ft összegért.
Vízkárelhárítási védelmi terv felülvizsgálatát VitalWater Kft készítette 380 e Ft összegért.
Egyéb beszerzések:
- a könyvtárba beszerzésre került előszobafal, szék, létra, takarítógép, fényképezőgép és a hozzátartozó sandisc, illetve táska
- a vízműtelepre nyomáscsökkentőszelep
- bozótvágó
- a traktorba klíma került kialakításra
- használt számítógép került beszerzésre a hivatalba.
Közfoglalkoztatás
Bábonymegyer Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2022. évi közfoglalkoztatás támogatására.
Az Önkormányzatnál 2022-ben az alábbi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok keretében történt a közfoglalkoztatás:

Program elnevezése

Foglalkoztatottak száma

Támogatás

Program időtartama

Hosszabb időtartamú program –
közterület takarító

8 fő

90%

2021. március 10. –
2022. február 28.

Hosszabb időtartamú program- képzés

3 fő

100%

2022. március 1. –
2022. március 31.

Hosszabb időtartamú program – közterület takarító

6 fő

80 %

2022. március 1.-2022. július 31. –
2022. augusztus 1.-
2022. augusztus 31.

Hosszabb időtartamú program – közterület takarító

6 fő

80 %

2022. szeptember 1.-
2023. február 28.

Hosszabb időtartamú program –

1 fő

100%

2022. október 18.-
2022. november 30.

Hosszabb időtartamú program –

1 fő

100%

2022. december 1.-
2023. február 28.

A 2021. március 10-től indult és 2022. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 8 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, bozót- és cserje irtás, vízelvezető árkok tisztítása, önkormányzati erdő aljnövényzetének irtása, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés.
A 2022. március 1-től indult és 2022. március 31-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont által szervezett „Munkavállalói készség- és kompetenciafejlesztés” elnevezésű képzés valósult meg 3 fővel.
A 2022. március 1-től indult és 2022. augusztus 31-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 6 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, bozót- és cserje irtás, vízelvezető árkok tisztítása, önkormányzati erdő aljnövényzetének irtása. A program először 2022. március 1-től 2022. július 31-ig tartott, majd meghosszabbításra került 2022. augusztus 1-től 2022. augusztus 31-ig.
A 2022. szeptember 1-től indult és 2023. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 6 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, bozót- és cserje irtás, vízelvezető árkok tisztítása, önkormányzati erdő aljnövényzetének irtása, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés.
A 2022. október 18-tól indult és 2022. november 30-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont által szervezett „Munkavállalói készség- és kompetenciafejlesztés” elnevezésű képzés valósult meg 1 fővel.
A 2022. december 1-jétől indult és 2023. február 28-ig tartó tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 1 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, bozót- és cserje irtás, vízelvezető árkok tisztítása, önkormányzati erdő aljnövényzetének irtása, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés.
Saját forrásból történő foglalkoztatás
A településüzemeltetési feladatok megnyugtató ellátása érdekében a képviselő-testület az önkormányzat 2022. évben 2 fő karbantartó foglalkoztatásának költségeit biztosította.
Köznevelési intézmény
2022-ban is változatlanul működött a Bábonymegyeri Napsugár Óvoda, melynek működési területe Bábonymegyer község közigazgatási területét fedi le. Az intézmény struktúrájában és foglalkoztatotti létszámában változás nem történt.
Adóbeszámoló 2022. évről - Bábonymegyer
Gépjárműadó: 2021. január 1. napjától az önkormányzati adóhatóság helyett a NAV vette át belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat. Érkezett még 2022-ben is az adózóktól befizetés az önkormányzati számlára. Az eddigi túlfizetéseket rendezni kellett év végén.
Magánszemélyek kommunális adója adónemben a népesség-nyilvántartás adatai, az ingatlan-nyilvántartás adatai, a Földhivataltól igényelt adózási földkönyv, az adóívek kiküldése utáni adategyeztetés alapján, valamint önbevallással új kivetés összesen 36 adózónál (6 adózónak 2023. évtől, 10 adózónak visszamenőlegesen) 193 e Ft összegben történt.
Helyi iparűzési adóban 52 állandó helyi iparűzési adó bevallás érkezett a 2021. évről 2022-ben, 15 KATA-s adózót tartottunk nyilván.
Hatósági bizonyítványok, adóigazolás:
Az ügyfél kérelmére különböző eljárásokhoz (pl. pályázat, közbeszerzési eljárás stb.) kell kiállítani az önkormányzati adóhatóságnak. Kiállítása abban az esetben történhet, amennyiben az adózó folyószámlája tartozást nem mutat. Amennyiben valamilyen hátralék áll fenn, az adózónak be kell fizetnie, ahhoz, hogy kiállítsuk az igazolást részére.
2 adózónak állítottunk ki adóigazolást.
Adó-és értékbizonyítvány:
Az adó- és értékbizonyítványok kiállítása hagyatéki eljáráshoz, gyámügyi eljáráshoz, végrehajtási eljáráshoz és egyéb közigazgatási eljáráshoz történik, az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanokra vonatkozóan. 2022. évben 84 db adó- és értékbizonyítvány került kiállításra.
Adóhátralékok alakulása 2022. évben:
Az adóalanyok számára 2022-ben mindkét félévben küldtünk értesítőt a fizetendő összegekről az adózók részére. (Az első félévit februárban, a második félévit augusztusban.)
Adóalanyok száma adónemenként 2021-2022. évben (fő):

Adónem

2021

2022

Magánszemélyek komm. adója

398

415

Gépjárműadó

-

-

Helyi iparűzési adó

68

76

Összesen

466

491

Az adóív adónemenként tartalmazza az adókötelezettséget, a befizetést és a számlaegyenleget.
A második félévi adóbefizetés után november hónapban 101 hátralékkal rendelkező adózót szólítottunk fel hátralékának befizetésére.
Az intézkedések (felszólítás) hatására csökkent a hátralék összege.
A behajtási munkát növeli a más hatóságok, társulatok által kimutatott és megküldött adók módjára behajtandó köztartozások (gondozási díj, szabálysértési bírság).
A fennálló összes adóhátralék összegei adónemenként 2018.12.31.-2022.12.31. az alábbiak szerint alakultak (e Ft-ban):

Adónem

2018.12.31.

2019.12.31.

2020.12.31.

2021.12.31.

2022.12.31.

Magánsz.komm.adója

1 541

1 396

1 656

2 014

1 676

Helyi iparűzési adó

135

227

1 253

1 286

1 721

Gépjárműadó

1 290

1 152

1 540

1 037

500

Pótlék

296

267

306

442

738

Összesen

3 262

3 042

4 755

4 779

4 635

Hátralék: a kamatmentes fizetési határidő lejártával esedékessé vált és meg nem fizetett adóösszeg.
A magánszemélyek kommunális adója tekintetében még mindig kiugróan magas a kintlévőség 2022-as évben 1 676 e Ft. Ennek a hátraléknak több mint felét a külföldi ingatlan tulajdonosok tartozásai teszik ki.
A 2021-2022. évre vonatkozóan az adókövetelések összegei:

Összes követelés (e Ft)

Fennálló hátralék (e Ft)

Hátralék a követelés arányában (%)

2021

2022

2021

2022

2021

2022

Önkorm. sajátos bevételei

26 872

35 876

3 742

4 135

13,9%

11,5%

Ebből
-helyi adók

26 332

34 878

3 300

3 397

12,5%

9,7%

-egyéb bevétel (pótlék)

540

998

442

738

81,9 %

73,9%

A táblázat az év végén fennálló hátralékot, valamint a hátralék arányát a követeléshez képest mutatja.
Közvetett támogatás indoklása:
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.tv.134§ alapján méltányosság címén, az önkormányzat 2022. évben közvetett támogatást nem nyújtott. (11. melléklet).
Többéves kihatással járó kötelezettségek:
Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó kötelezettsége és a tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek működéséből sem származik kötelezettsége.
(13. melléklet)
Az önkormányzat maradványa:
Az Önkormányzat 2022. évi maradványát 147 580 e Ft összegben a 9. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá, melyből 102 755 e Ft kötelezettséggel terhelt maradvány, ebből 3 363 e Ft államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetésére vállalt kötelezettségvállalás.
Az önkormányzat hitelállománya:
Bábonymegyer Község Önkormányzatának 2022.12.31-én hitelállománya nincs.
Tab, 2023. 05.15.
Knopf Antal
polgármester