Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Az Országgyűlés a 2023. évi LV törvénnyel elfogadta Magyarország 2024.évi központi költségvetését.
A 2024 évi költségvetés célja az előző évhez hasonlóan a rezsivédelem és a biztonság megerősítése; a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot.
Az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarország 2024. évi költségvetése biztosítja hazánk gazdaság-és társadalompolitikai eredményeinek megőrzését és a további célok elérését, mellyel párhuzamosan – a Konvergencia Programban foglalt irányelvekkel összhangban – kiemelten kezeli a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás megerősítését. Középpontjában továbbra is – a gazdasági növekedés ösztönzése mellett – a költségvetési hiány és az államadósság további csökkentése áll.
Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételi és kiadási előirányzatokat az érvényes államháztartási és ágazati jogszabályok rendelkezéseire figyelemmel, a takarékosság és a célszerűség követelményeit biztosítva kell megtervezni.
A bevételek tervezése során az elérhető összegek reális felmérésére kell törekedni.
A kiadások tervezése tekintetében a tartalmi feladatok finanszírozására kell hangsúlyt helyezni, járulékos kiadások csak a feltétlenül indokolt mértékben terhelhetik a költségvetést.
2024. évi önkormányzati támogatások szabályozása:
A költségvetési törvény értelmében az Országgyűlés támogatást biztosít a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatására az alábbiak szerint:
A településüzemeltetési feladatok támogatása
Zöldterületgazdálkodással
kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, melynek mértéke 26 000Ft /ha.
Közvilágítás fenntartásának
támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározása a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, az alábbi, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közvilágítás” kormányzati funkció alapján település kategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével 10 001 fő alatti település esettén a támogatás mértéke 335 000 Ft/km.
Köztemető fenntartásáva
l kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Köztemető-fenntartás, és -működtetés” kormányzati funkció település kategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével. Az így meghatározott támogatás összege legalább 100 000 forint. 10 001 fő alatti település esettén a támogatás mértéke 85 Ft/m2.
Közutak fenntartásának
támogatására
A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása” és „Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása” kormányzati funkciók alapján település kategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. 10 001 fő alatti település esettén a támogatás mértéke 245 000 Ft/km. A településen lévő belterületi út hosszát az OSAP-jelentés „Helyi közutak és hidak adatai” alapján kell figyelembe venni.
Egyéb önkormányzati feladatok
Az 1000 fő lakosságszámot meg nem haladó települések esetén, ahol az egy lakosra jutó adóerő-képesség nem haladja meg a 32 000 forintot, településenként 6 600 000 Ft.
Külterületen élő lakosok
A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak a 2023. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján.
Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása:
Az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után igényelhető 100 Ft/m3 támogatás, amely összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
- Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás jogcím
Az előirányzat a polgármesteri illetmény és költségtérítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
A támogatás a legfeljebb 5000 fő lakosságszámú települési önkormányzatokat illeti meg. A támogatás az önkormányzat lakosságszámát és a polgármesteri tisztség betöltésének módját figyelembe véve
A
települési önkormányzatok
könyvtári és közművelődési
feladataihoz
2 270 000 Ft támogatást kap
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű
támogatása jogcím
A jogcím a kulturális feladatokat ellátó intézményekben foglalkoztatottak bérjellegű kiadásainak támogatását szolgálja. Az önkormányzatokat megillető, szervezetenként megállapított támogatás éves összegét a kultúráért felelős miniszter 2023. december 20-áig állapítja meg. A támogatás 12%-nak folyósítása január hónap utolsó munkanapját megelőző második munkanapon, majd ezt követően az Ávr. -ben meghatározottak szerint történik. A támogatás szempontjából kizárólag a „Kulturális szolgáltatások” csoportba tartozó kormányzati funkciókon elszámolt kiadások vehetők figyelembe. A támogatás felhasználási határideje tárgyév december 31-e.
Szociális feladatok támogatása
A támogatás a 35 000 forint egy lakosra jutó adóerő-képességet meg nem haladó települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá.
- Szünidei gyermekétkeztetés
A támogatás a rászoruló gyermekek Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő gyermekek szünidei étkeztetését biztosító települési önkormányzatokat illeti meg, az étkezési adagok száma alapján. A támogatás összege az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függő fajlagos összegek figyelembevételével kerül meghatározásra.
- Falugondnoki szolgáltatás támogatása: a támogatásra az a települési önkormányzat jogosult, amely a falugondnoki vagy a tanyagondnoki szolgáltatást a Szoc.tv. 60. §-a és a Kiegészítő szabályok 5.o) pontja szerinti szakmai szabályoknak megfelelően tartja fenn.
Köznevelés:
Továbbra is önkormányzati feladat:
Óvodai
nevelés területén az óvodák fenntartása és működtetése
Iskola
területén a működtetést átvette az állam 2017. január elsejétől.
Önkormányzati köznevelés feladatok finanszírozása
Óvodapedagógusok és segítőik bértámogatása
Elve: Jogszabály szerinti oktatásszervezési paraméterek alapján a havi átlagkeresetek finanszírozása
Lépései:
gyerekszámból, csoportátlagból – elismert csoportszám
pedagógus kötelező óraszámból, elismert csoportszámból – elismert pedagógus létszám
átlagkeresetből, elismert pedagógus létszám - bértámogatás
Gyermekétkeztetés
A támogatási rendszer az előző évhez hasonlóan van kialakítva, nem gyermekenként fajlagos összeg jár, hanem
Elismert dolgozók bértámogatása
Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása alapján.
Elismert dolgozók bértámogatása:
kapacitástól függő számított dolgozói létszám (ellátotti létszám alapján elismert dolgozói létszám)
Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása:
béren kívüli egyéb kiadások (dologi és kiadások) támogatására szolgál
Önkormányzati szolidaritási hozzájárulás jogcím
A 22 000 forint feletti egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességgel rendelkező önkormányzat az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességétől függő mértékű szolidaritási hozzájárulást teljesít a központi költségvetésnek. A szolidaritási hozzájárulás alapja az önkormányzat 1.3. pont szerinti iparűzési adóerő-képességet meghatározó adóalapja (a továbbiakban: a szolidaritási hozzájárulás alapja). A szolidaritási hozzájárulás teljesítése a nettó finanszírozás keretében történik.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
A támogatás öt részből tevődik össze:
Helyi önkormányzatok működési célú költségvetési támogatás: itt van többek között a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása.
Helyi önkormányzatok felhalmozási célú költségvetési támogatása: pl. önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás
Önkormányzatok rendkívüli támogatása: amelyre az önkormányzatok működőképességük megőrzése érdekében nyújthatnak be.
Önkormányzati elszámolások
Vis maior támogatás
de ezekre a pályázatokra majd év közben külön lehet pályázni.
Részletes indokolás
BEVÉTELEK:
Működési bevételek:
Az előző évekhez hasonlóan a működési bevételeknél a tervezhető lehetőségek közt vettük számba a kamatbevételt, bérleti díjakat, tulajdonosi bevételt, a kamatmentes kölcsön és a köztemetés törlesztő részleteit, földbérleti díjakat, valamint az intézményi ellátási díjak bevételét.
Közhatalmi bevételek:
Helyi adók:
Helyi adókból 31 800 e Ft bevétellel számolunk, amely az iparűzési adóból és a magánszemélyek kommunális adójából származik.
Az egyéb közhatalmi bevételek közt terveztük a késedelmi pótlék díjat 50 e Ft összegben.
Önkormányzat működési támogatásai:
Az önkormányzatnak állami támogatásból 82 687 e Ft bevétele várható. A támogatás összegeit a 10. sz. melléklet tartalmazza.
Helyi önkormányzatok működésére 25 312 e Ft
Köznevelési feladatok ellátásához 33 074 e Ft
Gyermekétkeztetésre 7 034 e Ft
Szünidei gyermekétkeztetés 353 e Ft
Egyéb szociális feladatok támogatására 7 970 e Ft
Falugondnoki szolgálat 6 047 e Ft
Könyvtári és közművelődési feladatokra 2 270 e Ft
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása 627 e Ft
Önkormányzati szolidaritási hozzájárulás 1 272 e Ft
Egyéb működési célú támogatás:
Közfoglalkoztatás támogatására 10 229 e Ft-tal terveztünk, melynek keretében 10 fő alkalmazására kerül sor az évben 80%-os bértámogatással.
Felhalmozási célú támogatás:
A 2023.évben az önkormányzat Vis Maior támogatásra pályázott, melynek elnyert összege
6 192 e Ft, ehhez az önkormányzat 621 e Ft önerőt biztosít. A kivitelezési munkák 2024.évben valósulnak meg.
A BFT- Közösségi tér kialakítása Bábonymegyeren című pályázaton 20 000 e Ft támogatást nyert el az önkormányzat, melyhez 750 e Ft önerőt biztosít. A 2023. évben leutalásra került az első támogatási előleg, így a 2024.évre eső támogatás összege 10 000 e Ft.
Maradvány:
Az önkormányzatnak és intézményének előző évben 119 130 e Ft maradványa keletkezett, melyből költségvetési célú maradvány 48 462 e Ft, felhalmozási célú maradvány 70 668 e Ft.
Ez az összeg tartalmazza a TOP-2.1. 1-21 -SO1-2022-0006 Élhető település című pályázat fennmaradó összegét, azaz 60 668 e Ft-ot, illetve a BFT- Közösségi tér kialakítása Bábonymegyeren című pályázat keretében az önkormányzat 50% előleget hívott le 2023-ban. A működési célú költségvetési maradvány tartalmazza a REKI támogatás összegét, és az óvodai maradvány összegét.
KIADÁSOK:
Személyi juttatások között a polgármester és az alpolgármester illetményét, költségtérítését,
a képviselők tiszteletdíját terveztük, melynek összege 9 309 e Ft.
1 fő karbantartó és 1 fő temető gondnok munkabérét terveztük 7 949 e Ft összegben.
716 e Ft megbízási díj is tervezésre került a mozgókönyvtár, rendezvények előkészítésének feladatainak ellátására, illetve a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos adminisztratív teendők ellátására.
A falugondnok bére 4 602 e Ft, a közművelődési közalkalmazott bére 4 363 e Ft is tervezésre került.
Közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak személyi juttatásaira 12 006 e Ft lett tervezve, ami 80%-ban támogatott.
Jutalom került tervezésre a 4 fő dolgozó részére 800 e Ft összegben. A 2 fő közalkalmazott részére 90 e Ft összegben ruházati hozzájárulás is az előirányzat része.
Egyéb külső személyi juttatásokra 350 e Ft lett tervezve, ami az oklevelek és érmek elkészítésére vonatkozik. Az óvoda 4 dolgozójának bérköltsége 29 727 e Ft.
A munkaadókat terhelő járulékok és a szociális hozzájárulási adó a személyi juttatások után fizetendő, ami összeségében 4 482 Ft-ot jelent. Az óvoda bérköltsége után fizetendő munkaadókat terhelő járulékok összege 3 787 e Ft.
A dologi kiadások között terveztük a működéssel kapcsolatos kiadásokat, a számlavezető pénzintézet által felszámított bankköltség összegét, a közüzemi díjakat, a postaköltséget, az önkormányzati ingatlanok vagyonbiztosítását, nyomtatványok, irodaszerek költségeit, a riasztó felügyeleti díját. Valamint a karbantartásokkal kapcsolatos kiadásokat, a beruházásokkal/felújításokkal kapcsolatos tervezési/kötelező jellegű díjakat. A gyermekek óvodai étkeztetését, szünidei étkeztetését, a közvilágítást, a vízdíjat, az önkormányzat tulajdonában álló gépek karbantartásának, a köztemető fenntartásának költségeit, a közutak karbantartását, a közösségi ház és a klubhelyiség, az orvosi rendelő működési költségeit, az egyéb épületek vagyonbiztosítását, és egyéb szolgáltatási díjakat, valamint ezek áfáját is tartalmazza. A falugondnoki busszal kapcsolatos kiadások, biztosítás és casco is tervezésre kerültek.
Az óvoda tervezett kiadásai közt a közüzemi díjak, gyermekétkeztetéssel kapcsolatos kiadások, posta-és bankköltségek, az épület állagmegóvásához szükséges munkálatok is tervezésre kerültek többek között. Tovább tervezésre került a játszótéri eszközök időszakos ellenőrzése, külső lábazat, belső álmennyezet, ütéscsillapító gumitéglák beszerzése a játszótéri eszközök alá.
Az NHSZ Zöldfok Településgazdálkodási és Kommunális Zrt-nek fizetendő 3 884 e Ft, mivel a Kaposvári Törvényszék a 17.G.40.098/2022/18. számú ügy ítéletében kötelezte az Önkormányzatot kártérítés, kamat és a perköltség megfizetésére.
Működési célra átadott pénzeszközök mindösszesen 4 662 e Ft, melyet a 7.sz. melléklet tartalmaz.
A Koppány-völgye Többcélú Kistérségi társulás feladataihoz való hozzájárulás tervezett összege 820 e Ft.
A Magyar Államkincstár részére fizetendő 1 272 e Ft szolidaritási hozzájárulás.
Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő Hazai Programok Igazgatóságának 100 e Ft átadás lett tervezve a Bursa ösztöndíjban részesülő hallgatók számára.
A „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft-vel történő megállapodás alapján 1 500 e Ft működési célú pénzeszköz átadást terveztünk háziorvosi alapellátásra.
Működési célú pénzeszköz átadásként jelentkezik még az Anyatejes világnapra történő átadás a „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. részére 40 e Ft értékben, illetve az Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitászcsoportja részére is 100 e Ft került tervezésre.
A Bábonymegyer Község Római Katolikus Egyház részére 200 e Ft, a Bábonymegyeri Református Egyházközség részére 200 e Ft, a Bábonymegyeri Evangélikus Leányegyházközség részére 200 e Ft, Bábonymegyeri Nyugdíjasok Egyesülete részére 120 e Ft, a Bábonymegyeri Fitnesz Egyesület részére 60 e Ft, Tabi Fúvószenekari Egyesület részére 50 e Ft került tervezésre.
A beruházások közt tervezésre kerül a könyvtári feladatok ellátásához kapcsolódóan eszközök megvásárlására 350 e Ft, közművelődéssel kapcsolatosan 2 db gázzsámoly, zöldterület karbantartásához 2 db fűkasza, 1 db ágvágó, 1 db hótolólap kistraktorhoz.
A bábonyi temetőben 15 férőhelyes urnafal kialakítása is tervezésre került 1 016 e Ft értékben.
A 17/2023. (II.08.) számú képviselő-testületi határozat alapján a Dózsa Gy. u. 35.számú ingatlan megvásárlása is tervezésre került 3 500 e Ft összegben.
A 66/2023. (VII.20.) és 67/2023. (VII.20.) számú határozatokkal a képviselő-testület kifejezte vételi szándékát a Bábonymegyer, Dózsa György utca 51. szám alatti ingatlan megvásárlására. A szakértői értékbecslés szerint 500 e Ft forgalmi értékben a vételi ár tervezésre került.
A BFT- Közösségi tér kialakítása Bábonymegyeren című pályázat keretében elnyert támogatás 2024 évben valósul meg, ennek költsége 20 0000 e Ft tervezésre került.
Az óvodába beruházás keretében 2 830 e Ft összegű előirányzat terhére beszerzésre kerülnek óvodai gyermekszékek, sor kerül kerítés és előtető kialakítására.
Felújítási kiadások:
A TOP-2.1. 1-21 -SO1-2022-0006 Élhető település című pályázaton keretében a támogatói szerződésben is rögzített munkálatok, felújítások fognak elkészülni.
„A Polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése Bábonymegyeren” című projekt 100%-os állami támogatás, Somogy Megyei Önkormányzattal kötött Konzorciumi megállapodással történik. A Projekt tervezett teljes költsége 66 857 880 Ft, azaz hatvanhatmillió-nyolcszázötvenhétezer-nyolcszáznyolcvan forint. A Képviselő-testület a 108/2022. (VII.21.) számú határozatával kiválasztotta a Kincs-M Trade Kft. tervező céget. Tervezés bruttó: 2.476.500 Ft -ért fog történni. A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2022.06.01. A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2024.07.31.
A hivatal épületénél a biztonságtechnikai rendszert korszerűsíteni szükséges, melynek összege 597 e Ft.
Az óvodai felújítási munkálatokra 2 200 e Ft került tervezésre, ami az új épületen a kisméretű fa ablakok cseréjét jelenti.
Tartalékok:
2024. évre 2 993 e Ft tartalékot képeztünk, melyből 2 943 e Ft az általános tartalék,
50 e Ft pedig céltartalék.
Közfoglalkoztatás:
Bábonymegyer Község Önkormányzata 2024. évben hosszabb időtartamú program keretében 10 fő foglalkoztatásával biztosítaná a település karbantartási (közterületek- és parkok takarítása és gondozása, kommunális feladatok ellátása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, bozót- és cserje irtás, vízelvezető árkok tisztítása, temetők karbantartása, önkormányzati erdő aljnövényzet irtása, síkosság-mentesítés, hóeltakarítás) feladatait, amennyiben a Munkaügyi Központ erre programjaival lehetőséget biztosít. A program támogatottsága várhatóan 80%-os lesz.
Áthúzódó programként jelenleg 1 programban folyik a közfoglalkoztatás:
Hosszabb időtartamú programban 2023. december 1-től 2024. február 29-ig, 8 fő közterület takarító látja el feladatát.
A fenti áthúzódó programmal együtt éves szinten átlagosan 10 fő foglalkoztatását tervezzük közfoglalkoztatási jogviszony keretében a 2024. évi költségvetésben.
Szociális ellátások:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés maradt, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat állapíthat meg.
Bábonymegyer Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II.20.) rendelete (továbbiakban: helyi rendelet) által szabályozza a nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. A helyi rendelet által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni kérelemre vagy hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – azt a személyt, akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot.
Ugyancsak évente egy alkalommal kérelemre a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyeket a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti, amennyiben a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot.
A képviselő-testület az elemi kárt szenvedett, a településen állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személyt rendkívüli települési támogatásban részesítheti, amennyiben a kárt szenvedett személy családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot.
A 2023. évi tényadatok és igények figyelembevételével a 2024. évre több a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott pénzbeli települési támogatásra fordítható előirányzat.
A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható, 2024. évre a 2023. évi előirányzattal megegyező összegben terveztünk természetbeni formában nyújtandó települési támogatás céljára.
Elemi kár következményeinek elhárítása céljából nyújtható települési támogatásra fordítható előirányzat a 2023. évivel azonos összegben került megtervezésre a 2024. évre.
Szociális célú tűzifa:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) részesülő, illetve a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.
A 2023. évben szociális célú tűzifaprogramban Bábonymegyer Község Önkormányzata benyújtott pályázata alapján beszerezhető tűzifa szállítási költsége magasabb összegű volt a tervezett előirányzatnál. A 2023. évi tényadatok figyelembevételével a 2024. évre az előző évivel azonos mértékű kiadással számoltunk a szociális célú tűzifaprogramhoz történő csatlakozásra, amennyiben 2024. évre kiírásra kerül a pályázat.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Bábonymegyer Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege, amennyiben az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg, 20 e Ft, azonban nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-nál.
A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
A 2023. évi tény adatokat figyelembe véve a 2024. évre a 2023. évivel azonos létszámmal terveztünk, azaz 5 fő hozzátartozó segélyezésével számoltunk, 100 e Ft összegben.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás:
Bábonymegyer Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-nak megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22,8 e Ft-ot eléri, de az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg, és rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
A 2023. évi tény adatokat figyelembe véve a kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás tekintetében 2 fővel, valamint 100 e forinttal számoltunk a 2024. évre.
Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint aki egyedülálló és nettó jövedelme nem haladja meg a 100 e Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 80 e Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 80 e Ft-ot, de a 100 e Ft-ot nem haladja meg.
A támogatás összege jövedelemtől függően egyedülálló esetében 7 e Ft, családos esetében 5 e Ft, illetve 9 e Ft.
A település tekintetében a 2024. évre a 2023. évi csökkenést mutató tényadatok figyelembevételével 25 háztartással és 1 300 e forint támogatással számoltunk.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Bábonymegyer Község közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek az alábbi feltételek együttes fennállása esetén: az igénylő 18. életévét betöltött tartós beteg, közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; kora, egészségi állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel a feladat ellátására; társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 42 e Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15 e Ft/hó.
A 2024. évre 1 személy támogatásával számoltunk 180 e Ft összegben.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
A 2024. évre köztemetés tekintetében 2 elhunyt eltemettetésének költségével számoltunk.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatására 2023. évivel azonos összegben került megtervezésre a 2024. évre.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kaptak a 2023. évben gyermekenként 6 e Ft a rendszeres gyermekvédelmit igénylők, illetve a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetében 6,5 e Ft támogatást. A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, 2024. évre az előző évivel azonos létszámmal, azaz 75 fő ellátásra jogosulttal, valamint előirányzattal számoltunk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény tervezése során.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtott támogatás:
Tanulói támogatás:
A helyi rendelet szerint a nappali tagozaton középiskolai tanulmányokat folytató diákok a középiskola befejezéséig, utolsó alkalommal abban a tanévben, amelyben a középiskolát befejezik, 7 e Ft/hó támogatásban részesülnek, amennyiben
- a családban a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot,
- hallgatói jogviszonyukat az intézmény által kiállított iskolalátogatási igazolással igazolják, továbbá
- félévi értesítőjük vagy év végi bizonyítványuk másolata igazolja, hogy tanulmányi átlaguk legalább a 4,0-es átlageredményt eléri.
Félévi értesítő alapján a támogatás minden év február 1. napjától június 30. napjáig, év végi bizonyítvány alapján minden év szeptember 1. napjától az azt követő év január 31. napjáig kerül folyósításra.
A település tekintetében a 2024. évre 2 tanuló támogatásával számoltunk 100 e Ft összegben.
Beiskolázási támogatás:
Bábonymegyer Község Képviselő-testülete azokat az oktatási és nevelési intézménybe járó, bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, egyéb kedvezményben (mint például rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény) nem részesülő gyermekeket - akiknek a családjában a közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180 e Ft-ot - évente két alkalommal támogatásban részesítheti. Az oktatási, nevelési intézménynél fennálló jogviszonyról a tanköteles korhatárt betöltött tanulók esetén az intézmény igazolását csatolni kell.
A 2024. évben 40 gyermek beiskolázási támogatásával számoltunk 600 e Ft összegben. A támogatás összegét 100 e Ft összeggel emeltük a megnövekedett igények miatt a 2023. évihez képest.
Üdülési támogatás
A helyi rendelet alapján a képviselő-testület évente egy alkalommal 10 e Ft üdülési támogatásban részesítheti az oktatási intézmény által belföldön, vagy csereüdültetés keretében szervezett, legalább 5 napos üdülésen, illetve táborozáson részt vevő azon gyermekeket, akiknek a családjában a vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180 e Ft-ot.
A 2024. évre 2 gyermek üdültetésének támogatására fordítható összeg szerepel az előirányzatban, a 2023. évi előirányzathoz képest csökkentettük az összeget és a létszámot az igényekhez igazodva.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A településen élő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek igényelhetik.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével a 2023. évre az igénylők csökkenő létszáma miatt kevesebb gyermek, 25 ellátott támogatásával számoltunk.
Bursa Hungarica Ösztöndíj:
A képviselő-testület Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban részesíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló mindenkor hatályos rendelet szerint kiírt pályázat alapján a felsőoktatásban résztvevő, szociálisan rászoruló hallgatókat.
A pályázati kiírásról és a következő évi támogatások összegéről a pályázat kiírásával egyidejűleg, a csatlakozás feltételeként meghatározott időpontig, évente dönt a képviselő-testület. A támogatás összegét a képviselő-testület a következő évi költségvetésében tervezi.
A 2024. évre a Bursa Hungarica Ösztöndíj pályázat keretében 1 fő támogatásával számoltunk 100 e Ft összegben. Ez két fővel és 200 e forinttal kevesebb a 2023. évi előirányzatnál az igényeket figyelembe véve.
Településkép védelmével kapcsolatos költségek:
Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testülete elfogadta Bábonymegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 9/2018.(XII.20.) önkormányzati rendeletét, amely 2019. január 1. napján lépett hatályba.
A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelezettsége. A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat. A támogatás mértékét a Képviselő-testület évente a költségvetésben határozza meg.
A település főépítésze - alkalmazása hiányában a polgármester - kérelemre szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről.
Az építtetőnek vagy meghatalmazottjának az építés megkezdése előtt szakmai konzultációt kell kérni:
ha a tervezett építési tevékenység a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI.13.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó, egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység alapján történő új lakóépület építése, illetve meglévő épület bővítése történik,
közterületen kapubeálló, híd építése, átépítése esetén,
új elektronikus hírközlési építmény elhelyezése esetén:
-műtárgynak minősülő antenna szerkezetnél, ha annak bármely irányú mérete a bruttó 6 m-t meghaladja,
-antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre antenna felszerelésénél, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t meghaladja.
Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az alábbi esetekben:
új építmény építési engedélyezési eljárását megelőzően,
meglévő építmény bővítésére, valamint a településképet érintő átalakítására irányuló építési, fennmaradási engedélyezési eljárást megelőzően, amelynél a településrendezési és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet szerinti területi építészeti-műszaki tervtanácsnak nincs hatásköre, és amennyiben összevont telepítési eljárást, ezen belül telepítési hatásvizsgálati szakaszt nem kezdeményezett az építtető.
Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt, építési engedély nélkül végezhető építési munkák közül:
az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása estén, amennyiben közterületről látható,
szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése esetén, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t,
építménynek minősülő, háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékgyűjtő és -tároló, sorompó, árnyékoló elhelyezése esetén, amennyiben közterületről látható.
A község teljes közigazgatási területére vonatkozóan településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni: védett érték közterületre néző homlokzatán történő színezés, új tetőhéjalás, nyílászáró csere, valamint előtető építése esetén; védett értéken cégér, üzletfelirat stb. elhelyezése tekintetében; reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban.
A településképi követelmények megszegése esetén a polgármester felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.
A polgármester véleménye a fent meghatározott esetekben az önkormányzati főépítész szakmai álláspontján alapul.
Helyi lakáscélú támogatás
Lakáscélú támogatás (vissza nem térítendő)200.000,- Ft, vagy (kamatmentes kölcsön).
A támogatás kamatmentes kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás formájában adható.
Kamatmentes kölcsön nyújtható olyan használt lakás vásárlásához, ami a kérelmezők első önálló saját lakástulajdonát képezi és a méltányolható lakásigényüket nem haladja meg, illetve lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához.
Vissza nem térítendő támogatás nyújtható olyan lakás lakáscélú kölcsön törlesztő részleteinek megfizetéséhez, amely a kérelmezők első önálló lakástulajdonát képezi és a méltányolható lakásigényüket nem haladja meg, továbbá olyan új lakás építéséhez és új lakás vásárlásához, amely a kérelmezők első önálló saját lakástulajdonát képezi és a méltányolható lakásigényük kielégítése céljából kívánnak első lakáshoz jutni.
A támogatás összegének felső határai:
új és használt lakásvásárlás és építés esetén 200 000 Ft,
lakás korszerűsítése, felújítása esetén 200 000 Ft,
lakásbővítés esetén 100 000 Ft,
lakáscélú kölcsön törlesztő részleteinek megfizetéséhez kapcsolódó támogatás esetén: 100.00 Ft.
A 2024-as évre a lakáscélú rendelet alapján 600.000- Ft támogatási összeggel terveztünk.
A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegének indoklása:
Közvetett támogatások tervezésénél az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. § alapján a méltányosság gyakorlásának lehetőségét vettük figyelembe (11.sz. melléklet).
Több éves kihatással járó kiadások indoklása:
Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó ügylete (13.sz. melléklet).
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások alakulása:
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházásokat a 12.sz. melléklet tartalmazza.
A TOP Plusz-2.1.1-21-SO1-2022-0006 épületenergetikai pályázat támogatása 66 858 e Ft, melyből a konzorciumi partnerre eső támogatási összeg 3 714 e Ft, az önkormányzatra eső támogatási rész 63 144 e Ft.
Bábonymegyer, 2024. február 22.
Knopf Antal Tibor
polgármester