Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014(XI.20.) önkormányzati rendelete

szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 11. 21- 2015. 03. 30

I.fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1.A rendelet célja, hatálya


(1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014.(Ix.25.)BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Hollád Község Önkormányzata számára.


(2) E rendelet célja, hogy Hollád településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, egyszeri  tűzifa juttatás ellátási forma jogosultság feltételeit, az igénylés és odaítélés menetét.


(3) E rendelet hatálya kiterjed a Hollád közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás elbírálásánál előnyt biztosító feltételek


2.§.


(1)Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyeket, vissza nem térítendő természetbeni támogatásként 1 erdei m3, de legfeljebb 5 erdei m3 szociális tűzifa segélyben részesíti.


(2)A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki a szociális igazgatásról szóló ellátásokról szóló törvény szerint:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) lakásfenntartási támogatásra jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI.törvényben szabályozott hátrányos és halmozottan hátrányos gyermeket nevelő család,

e) akinek családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg:

            - egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át,

            - családban élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130 %-át.


(3)A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

3.§.


(1)Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2.§.-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában mely tűzifával egyáltalán nem füthető.


(2)Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él a támogatás nem kérhető.

3.A támogatás igénylésének menete


4.§.


(1)A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. (1sz. melléklet)


(2) A szociális tűzifa támogatásra való jogosultság a 2.§. (2) bekezdésben foglaltakat figyelembevételével hivatalból indított eljárás keretében is megállapítható.


(3)A kérelmeket 2015. január 20.napjáig folyamatosan lehet a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalnál benyújtani.


(4)A kérelmek elbírálása – átruházott hatáskörben - Hollád Község Polgármestere hatáskörébe tartozik,  a kérelmek beérkezése sorrendjében annak benyújtásától számított 15 napon belül dönt.

5.§.


A támogatás kizárólagos forrása – a BM rendelet 1.sz. melléklete szerint az Önkormányzat számára, az eredményes pályázat alapján megállapított kiegészítő támogatás és szállítási költség. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2.§.-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4.§-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

II.fejezet

Záró rendelkezések

6.§.


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2015.március 31-én hatályát veszti.


Mellékletek