Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015(III.20.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 01

Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015(III.20.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2015.04.01.

Hollád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995.év LIII.törvény 46. §. (1) bekezdés c) pontjában és a 48. §.(4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közvetkezőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, ami a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2. § A rendelet területi hatálya Hollád Község közigazgatási területére terjed ki.

3. § A rendelet szabályi hatálya Hollád Község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, nyesedék

b) közigazgatási terület: a község önkormányzatának működési területe, amely belterületből és külterületből áll.

c) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Avar lés kerti hulladék égetésének szabályai

5. § A települése területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

6. § Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése az év teljes terjedelmében, keddtől-szombatig 9,,00 óra és 19,00 óra között megengedett.

7. § (1) Nyílttéri égetés során a meteorológai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 6. §.-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben.

(2) Az avar ér kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett az országos tűzvédelmi szabályzatban meghatározott előírások betartásával csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amellyel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható

(4) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, állati vagy ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy elhamvad.

8. § Hollád közterületein az avar és kerti hulladék égetése tilos.

9. § Jelen rendelet az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól nem ad felmentést.

4. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2015.év április hó 1.napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 8/2004.(IV.25.)önkormányzati rendelet a Települési rendtartásról 27. §.((2), (6), (7) bekezdései.