Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020(IX.22.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 09. 23- 2022. 05. 17

Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020(IX.22.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2020.09.23.

Hollád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Minden helyi lakosnak és közösségnek joga van ahhoz, hogy azonos feltételek mellett vegye igénybe a közművelődési alapszolgáltatásokat.

2. § A rendelet célja, hogy a település polgárainak érdekeit szem előtt tartva, meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

3. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat fenntartásában, a közművelődési feladatok ellátása érdekében működtetett közösségi színtérre

b) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, illetve az alapszolgáltatást igénybe vevő személyekre,

c) a közművelődési feladatok ellátásában közművelődési megállapodás alapján, vagy önkéntes alapon részt vállaló szervezetekre, személyekre.

2. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

4. § (1) Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörében az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, ennek keretében:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

ac) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

ad) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a nemzetiségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti,

ae) Adminisztrációs, irodatechnikai támogatás, információs szolgáltatás a művelődő közösségek számára;

af) fórumot szervezhet a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol megfogalmazhatják észrevételeiket, javaslataikat.

(2) A feladatellátás során az önkormányzat gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színtéren az infrastrukturális feltételek megteremtéséről, illetve a jelenleg fennálló közösségi színtér fenntartásáról és fejlesztéséről.

(3) Az önkormányzat biztosítja a közművelődési feladatok ellátásához szükséges szakember beiskolázását, valamint a megfelelő képesítéssel rendelkező szakember foglalkoztatását 2021. január 1. napjától kezdődően.

3. Közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5. § Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörének ellátására a 8731 Hollád, Petőfi utca 86. szám alatt működő Hollád Könyvtári, Információs és Közösségi Hely közösségi színteret, valamint a 8731 Hollád, Fő u. 16. szám alatt működő Kultúrházat jelöli ki és működteti.

6. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat igénybe veszi a településen működő civil szervezetek, egyéb szervezetek és a magánszemélyek előremutató és segítő közreműködését.

(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodást köthet az 1997. évi CXL törvény 79. §-ban foglaltak szerint.

7. § A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, térségi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az önkormányzat együttműködésre törekszik:

1. köznevelési intézménnyel,

2. közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel, alapítvánnyal, egyesülettel gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,

3. egyházzal,

4. turizmus és idegenforgalomi feladatot ellátó szervezettel

5. nemzetiségi önkormányzattal.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

8. § A kulturális törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokat, fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja. Az egyéb munkáltatói jogköröket a polgármester gyakorolja.

5. A közművelődési feladatok finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, illetve a pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat lehetőség szerint részt vesz az országosan meghirdetett közművelődési célú pályázatokon.

10. § (1) Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatainak ellátása érdekében, vagy a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott közművelődési tevékenységre helyi civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzat, illetve magánszemélyek részére egyedi támogatást biztosíthat.

(2) Az önkormányzat az éves önkormányzati támogatás keretösszegét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(3) A támogatásra vonatkozó rendelkezéseket Hollád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezést tartalmazó, hatályos éves költségvetési rendelete tartalmazza.

6. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2004.(IV.16.)önkormányzati rendelete.