Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2001 (I.24.)

önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2001. 02. 01

RINYABESENYŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


2/2001. (I. 24.)

önkormányzati rendelete

                                              

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről.


Rinyabesenyő Községi Önkormányzati Képviselőtestület a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII törvény 41 §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I.


Általános rendelkezések


1.§.


(1) Ez a rendelet Rinyabesenyő községben lévő, az ott végzett temetkezési és temetők fenntartási tevékenységre terjed ki.


(2) A közigazgatás területén működő temető:

    

     - 042 hrsz.                     1 ha 1700 m2


2.§.


(1) A Rinyabesenyő Községi Önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról.


(2) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.


(3) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.


(4) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni és ott a további temetkezést megtiltani.


(5) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetkezési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.



3.§


(1) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a körjegyző ellenőrzi.


(2) A körjegyző az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében

     a./ felhívja a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására

         a temető fenntartóját, üzemeltetőjét,

     b./ szabálysértési eljárást folytat le.

- 2 -


II.


Temetési helyek


4.§.


(1) A temetőt sírhelytáblára /parcella/, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.


(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.


(3) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytáblát a tereprendezés, ültetvényezés, fásítás, valamint a sírhelytáblát határoló út megépítése előtt nem lehet használatba venni.


(4) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet folytatni nem lehet. A lezárt temető kegyeleti helyként kell gondozni.


(5) A lezárt temetőből és sírhelytáblából a holtest maradványokat exhumálás útján lehet      áthelyezni a használatban lévő temető részbe. Az exhumálást az illetékes tiszti főorvos  engedélye és előírása szerint lehet végezni.


5.§.


(1) A temetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

    

     a./ Koporsós temetés esetén:

          - sírhely /lehet egyes, kettes/

          - sírbolt


     b./ Hamvasztásos temetés esetén:

          - urnasírhely


(2) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.


(3) A koporsó egy holtest elhelyezését szolgálja. Az eltemető ettől eltérően rendelkezhet, ha az     anya halála és az újszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik.


(4) Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Felnőtt sírban elhelyezett két koporsón kívül    két urna is rátemethető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabítja meg.


(5) A sírbolt /kripta/ legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. A sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa jelöli ki.



- 3 -


A temetőben lévő sírhelyek méretei


6.§.


(1) Egyes felnőtt sírhely 210 cm hosszú, 200 cm mély, 90 cm. széles.


( 2) Kettős felnőtt sírhely 210 cm hosszú, 200 cm mély, 190 cm széles.


(3) Gyermeksírhely 130 cm hosszú, 160 cm mély, 60 cm széles.


(4) Urna földbe temetésénél  80 cm hosszú, 100 cm mély, 60 cm. széles.


(5) Sírboltok méretei:

     a./ kétszemélyes 300 cm hosszú, 210 cm mély, 200 cm széles,

     b./ négyszemélyes 400 cm hosszú, 210 cm mély, 300 cm széles.


(6) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál 30 cm-nek kell  lenni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.


(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.


(8) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek kell lebontani és újból biztonságosan felállítani.


(9) Helyi építési szabályozás hiányában a 1,5 méternél magasabb síremlék elhelyezését és      tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjének kell bejelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell.


(10) A sírhelyek díjai:

      a./ Egyes felnőtt sírhely díja:      500,- Ft.

      b./ Kettős felnőtt sírhely díja:  1000,- Ft.

      c./ Gyermek sírhely díja:             300,- Ft.

      d./ Urnasírhely díja:                     500,- Ft.

      e./ Sírbolt hely díja:                 3000,- Ft.



7.§.


(1) Sírboltot csak engedély, kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek kell bemutatni.


(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.


(3) A sírbolt /és síremlék/ fenntartásáról, annak létesítője /örököse/ köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét a helyreállításra. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a temető tulajdonosa elrendelheti a sírbolt eltávolítását, vagy a sírboltba való további temetést megtilthatja.


- 4 -


Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama 



8.§.


(1) Egyes felnőtt és kettős felnőtt sírhely, gyermeksírhely használata 25 évre szól.


(2) Az urna sírhely használata 10 évre terjed ki.


(3) Sírbolt /kripta/ használata 60 évre terjed ki.


(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltható, az /1/-/3/ bekezdésben meghatározott időre.


(5) Ha a használati idő leteltét követően egy éven belül ismét nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni. 


(6) A temetkezési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta.


(7) A temetési hely újraváltásával elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén a törvényes      öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.


(8) Megszűnik a rendelkezi jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.


(9) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.



III.


A temető fenntartása és üzemeltetése.


9.§.


(1) Rinyabesenyő község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöld felületek karbantartásáról szükségszerinti felújításáról maga gondoskodik.


(2) A temetési szolgáltatást, halottszállítást az elhunyt hozzátartozójának döntése alapján     engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó végzi. A vállalkozónak az önkormányzat részére temető fenntartási hozzájárulást kell fizetni melynek összege: 5000,- Ft.


(3) A ravatalozó kulcsa az önkormányzati hivatalban található. Munkaidőn kívül a polgármesternek kell jelezni.





- 5 -



10 §.


(1) A temetők területén az érintettek, hozzátartozók végzik a sírok, a sírokra felállított síremlékek fenntartását és helyreállítását.


(2) A sírhelyek, sírboltok diszítésére koszorúk, vágott és cserepes, valamint ültetett virágok     használhatók. Dísznövény csak úgy ültethető, hogy az a közlekedést ne akadályozza.


(3) A temetőben munkát végző vállalkozó /kőfaragó, temetkezési szolgáltató/ tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.



Nyilvántartások vezetése.


11.§.


(1) A temetőben eltemetettekről  Nyilvántartó könyvet és Sírbolt könyvet kell vezetni. Az adatokat a hozzátartozó által bemutatott halotti anyakönyvi kivonat alapján kell bejegyezni.


(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint kell bejegyezni.


(3) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett     rendelkezni jogosult személy tekinthet be.


IV


A temető lezárása és megszüntetése


12.§.


(1) A temető, temetőrész, sírhelytábla /parcella/, temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról  a tájékoztató táblán szükség szerint a      temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.


(2) Lezárt sírhelytárblába koporsós temetés csak sírboltba, vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.



13.§.


(1) A temetőt, vagy temetőrészt a terület más célú felhasználása esetén a  temetési helyek     kiürítésével lehet megszüntetni.


(2) A lejárt használati idejű helyek kiűritéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.


(3) Azoknak a temetési helyeknek az áthelyezéséről, amelynek a használati ideje még nem járt le, a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal kötött megállapodás alapján, a temető tulajdonosa gondoskodik. Az áthelyezett temetési hely használati ideje az eredetileg megváltott temetési hely használati idejéhez képest nem változik.

- 6 -




14.§.


(1) A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.


(2) Ha a rendelkezésre jogosult, illetőleg annak örököse a kiüritésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.

(3) Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani. A kártalanítás módjára és mértékre, valamint érvényesítésére a Ptk. kártérítésére vonatkozó szabályait kell értelemszerűen alkalmazni.



15.§.


Az elhalttal eltemetett és a sir felnyitásakor előkerült - értékeket képező - dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.



Temetők látogatásának rendje


16.§.



(1) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.


(2) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.


(3) A temető területére járművel behajtani   tilos.


(4) A behajtási tilalom előzetes engedély kérése esetén nem vonatkozik a síremlék, sírbolt építésével, bontásával kapcsolatos törmeléket szállító járművekre.


(5) A behajtási tilalom nem vonatkozik a temetkezési szolgáltatást végző, a temető fenntartását végző és a mozgás sérülteket szállító járművekre.

                       

(6) A temetőbe állatokat - vak vezető kutya kivételével - bevinni tilos.


(7) A temető bejáratánál jól látható helyen a nyitva tartásra vonatkozó értesítést kell elhelyezni az üzemeltetőnek.










- 7 -




V.


Záró rendelkezések


17.§.



(1) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. sz. rendeletben foglalt rendelkezéseken túl az e rendeletben foglaltakat megsérti, 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 999. évi XLIII. törvény és a végrehajtása tárgyában kiadott 145/1999.(X.1.) Korm. számú rendelet előírásait kell alkalmazni.


(3)  Ez a rendelet 2001. február 1.-én lép hatályba.



Rinyabesenyő, 2001. január 15.




                                F e h é r  Györgyné sk.                          O r s ó s  Imre  sk.

                                     körjegyző                                              polgármester





A rendelet egységes szerkezetbe foglalva, módosítás nem történt.                        



Rinyabesenyő, 2014. január 4.




                                                                                                          Nagy Balázs

                                                                                                               jegyző