Rinyabesenyő Község Önkormányzata 7/2013.(VII. 1.) önkormányzati rendelete

a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatal lábodi székhelyén foglalkoztatott közszolgálati tisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

Hatályos: 2020. 12. 30

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő- testületének

7/2013.(VII. 1.)

 önkormányzati rendelete

a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatal lábodi székhelyén foglalkoztatott közszolgálati

tisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről


/Egységes szerkezetben/



Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Képvislő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában, valamint a 234. § (3) – (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. Törvény 13. § (1) bekezdésében foglaltakra a következőket rendeli el:


I. fejezet


A rendelet személyi hatálya


1.§.


/1/ E rendelet személyi hatálya a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatal lábodi székhelyén (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre, valamint közszolgálati ügykezelőkre (továbbiakban: közszolgálati tisztviselőkre) terjed ki.


/2/ Az (1) bekezdés szerinti juttatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott, azaz a részmunkaidős közszolgálati tisztviselőket munkaidő –arányosan illetik meg.


/3/ A rendelet 6 – 10. §-ában meghatározott szabályokat a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester tekintetében is alkalmazni kell.


/4/A juttatások mértékét, feltételeit és kifizetési szabályait a jegyző az Egységes Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.



II. fejezet


A rendkívüli munkavégzés szabályai


2.§.


/1/ Rendkívüli munka elrendeléséről, nyilvántartásáról és elszámolásának rendjéről a jegyző külön rendelkezik az Egységes Közszolgálati Szabályzatban.




III. fejezet


A közszolgálati tisztviselők díjazása


3.§.


Illetményalap


/1/ A közszolgálati tisztviselő a közszolgálati jogviszonya alapján havonta illetményre jogosult. Az illetményt száz forintra kerekítve kell megállapítani. Az illetmény alapilletményből, illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll.


/2/[1],[2] A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó illetményalapot – a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – 46.380 Ft-ban állapítja meg.


/3/ Az illetményalapot kell figyelembe venni a polgármester illetményének megállapításánál, valamint az idegennyelv-tudási pótléknál.



 Illetménykiegészítés


4.§.


/1/ A képviselő- testület a 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 234. §. (3) bekezdése alapján egységesen a felsőfokú iskolai végzettségű közszolgálati tisztviselőknek illetménykiegészítést állapít meg, melynek mértéke a közszolgálati tisztviselő alapilletményének 10 %-a.


/2/ A képviselő- testület a Kttv. 234. §. (4) bekezdése alapján egységesen valamennyi középfokú iskolai végzettségű közszolgálati tisztviselőnek illetménykiegészítést állapít meg, melynek mértéke a közszolgálati tisztviselő alapilletményének 20 %-a.



IV. fejezet


Szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatások szabályai


Egészségügyi juttatás


5.§.


/1/ Ha a köztisztviselőnek munkaköre állátásához a számítógép folyamatos használata szükséges, a Hivatal a közszolgálati tisztviselő részére egészségügyi juttatásként védőszemüveg vásárlásához vissza nem térítendő támogatást nyújt.


/2/ A munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás keretében biztosítja a közszolgálati tisztviselő egészségügyi szűrővizsgálatát.


/3/ A védőszemüveg vásárlás feltételeit, mértékét, kifizetésének, elszámolásának rendjét a jegyző az Egységes Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.


Lakásépítési, vásárlási támogatás


6. §.


/1/ A közszolgálati tisztviselő életkörülményeinek javítása céljából lakásvásárláshoz, cseréhez, lakásépítéshez, bővítéshez, felújításhoz, korszerűsítéshez lakótelek vásárláshoz (továbbiakban: lakásépítés) kamatmentes, visszatérítendő támogatásba részesíthető.


/2/ A lakásépítési alapot a képviselő-testület tárgyévi költségvetésében határozza meg és azt oda kell visszatéríteni.


/3/ A lakásépítési támogatás odaítélésének feltételeit, mértékét, kifizetésének, elszámolásának rendjét a jegyző az Egységes Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.


Szociális és kegyeleti támogatás


7. §.


/1/ A közszolgálati tisztviselő temetési és szociális támogatásban részesíthető.


/2/ A képviselő-testület a temetési segélyre évente 100 e/Ft-ot biztosít a Hivatal költség-

     vetésében.


/3/ A képviselő-testület a szociális támogatás keretéről az éves költségvetés megállapításakor dönt.


/4/ A támogatás feltételeit a jegyző az Egységes Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.



Illetményelőleg


8. §.


/1/ A határozatlan időre kinevezett, legalább két évi közszolgálati jogviszonnyal rendelkező közszolgálati tisztviselőnek átmeneti anyagi gondjai enyhítésére illetményelőleg kifizetése engedélyezhető, évente egy alkalommal.


/2/ Az illetményelőleg mértékét, eljárási és technikai szabályait a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.



A nyugállományú köztisztviselők támogatása


9. §.


/1/ A nyugállományú köztisztviselő - a szociális helyzetére figyelemmel - rászorultság alapján eseti pénzbeli, vagy természetbeni támogatásban részesíthető.


/2/ A szociális és kegyeleti támogatás céljára az önkormányzat a Hivatal költségvetésében fedezetet biztosít (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.


/3/ A szociális keret terhére nyújtható pénzbeli és természetbeni támogatások

            a./ eseti szociális segély,

            b./ temetési segély,

            c./ kedvezményes étkeztetés.


VI. fejezet


Tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás


10. §.



/1/ A közszolgálati tisztviselőt a közigazgatási alapvizsga, szakvizsga, illetve versenyvizsga letételekor az Egységes Közszolgálati Szabályzatban rögzített szabadidő illeti meg.


/2/ A munkáltatói jogkör gyakorlója szakember szükségleteinek biztosítása érdekében az iskolarendszerű oktatásban szakképesítést nyújtó képzésben, illetve idegen nyelvi képzésben résztvevő közszolgálati tisztviselővel tanulmányi szerződést köthet.


/3/ A támogatások összegét és feltételeit a jegyző az Egységes Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.


VII. fejezet


A köztisztviselői életpálya elismerése


11. §.


/1/ A közszolgálati tisztviselők a Hivatalnál, annak jogelőd szervénél és a Kttv. hatálya alá tartozó szerveknél folyamatosan eltöltött 25, 30, 35, 40 év közszolgálati jogviszony után a „Közigazgatás Szolgálatáért” pénzjutalom elismerésben részesül.


/2/ Nem részesíthető elismerésben a közszolgálati tisztviselő, ha fegyelmi büntetés hatálya alatt áll, vagy ellene fegyelmi eljárás folyik.


/3 A közszolgálati tisztviselőt a „Közigazgatás Szolgálatáért” 

  • 25 év esetén az illetményalap háromszorosa
  • 30 év esetén az illetményalap négyszerese,
  • 35 év esetén az illetményalap négy és félszerese
  • 40 év esetén az illetményalap ötszöröse

   illeti meg.


Jutalom


12. §.


/1/ A közszolgálati tisztviselő a Hivatal eredményes tevékenysége érdekében teljesített szorgalmas, példamutató munkavégzéséért, a Hivatal szempontjából fontos, váratlanul jelentkező feladatok elvégzéséért, ezen eredmények közvetlen, rövid időn belül történő ösztönzésére, a teljesítményértékelés eredményétől függően jutalomban részesíthető.


/2/ Az eseti jutalomkeret éves mértékét a képviselő-testület a Hivatal költségvetésében - az önkormányzat gazdasági helyzetének függvényében - évente biztosítja.



VIII. fejezet


Vegyes rendelkezések


13.§.


/1/ E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény előírásai az irányadók.


/2/ A Hivatal közszolgálati tisztviselői részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény által kötelezően előírt juttatások, a jubileumi jutalom (150.§.) tekintetében a törvény rendelkezéseit értelemszerűen kell alkalmazni.


/3/ E rendeletben meghatározott szociális és egyéb juttatások feltételeit, módját, mértékét a jegyző az Egységes Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.




Záró rendelkezések


 14. §.


/1/ Ez a rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.


/2/ A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Rinyabesenyő, 2013. június 25.




                        Orsós Imre                                                     Nagy Balázs

                       polgármester                                                       jegyző




A rendelet kihirdetve:


Rinyabesenyő, 2013. július 1.




                                                                                              Nagy Balázs

                                                                                                   jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva.


Rinyabesenyő, 2020. február 6.


                                                                                              Nagy Balázs

                                                                                                  jegyző



[1]

Módosította a 2/2019. (II. 13.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. február 14-től.

[2]

Módosította az 1/2020. (II. 4.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. február 5-től.