Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014 (IX.2..)

RINYABESENYŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2014. (IX. 2.) önkormányzati rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2014. 09. 02- 2020. 12. 29

RINYABESENYŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


6/2014. (IX. 2.) önkormányzati rendelete


a magánszemélyek kommunális adójáról



A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Háromfa Község Önkormányzata a közigazgatási terület lakossági igényei jobb kielégítése, az infrastruktúra fejlesztése, környezetvédelmi feladatok ellátása (településtisztaság, zöldterületek karbantartása, bővítése, stb.) szilárd burkolatú utak, járdák építése, karbantartása, közvilágítás fenntartása, fejlesztése céljából a következő rendeletet alkotja


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Rinyabesenyő Község közigazgatási területére.



Az adókötelezettség, az adó alanya, tárgya, az adókötelezettség keletkezése és megszűnése



2. §


Kommunális adókötelezettség terheli a Htv. 12. §-ában, valamint 18. §-ában meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.




3. §


Adóköteles a Htv. 11. §, 17. §, 24. §-ában meghatározottak alapján az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény), valamint a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga.



4. §


(1) Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a Htv. 14.§-ában, illetőleg a 20.§-ában foglaltak az irányadók.


(2) A Htv. 24.§-ában foglalt lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik, és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.


(3) A lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.




Az adó mértéke


5. §


Az adó évi mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogviszonyonként:


  1. lakás, családi ház után 1.000 Ft.

  2. lakásbérleti jogviszonyonként 1.000 Ft.




Záró rendelkezések


6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetéséről, a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 15/2011. (XII.26.) számú önkormányzati rendelet hatályon kívül kerül.


(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


Rinyabesenyő, 2014. augusztus 27.





Orsós Imre

Nagy Balázs

polgármester

jegyző




A rendelet kihirdetve:



Rinyabesenyő, 2014. szeptember 2.




Nagy Balázs

jegyző



Indokolás

Rinyabesenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2014. (IX. 2.) önkormányzati rendeletéhez



Általános indokolás


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény (továbbiakban: Jat.) szerint a jogszabályokat meghatározott időközönként felül kell vizsgálni, aktualizálni kell a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelés érdekében. Ezt a tevékenységet a Somogy Megyei Kormányhivatal Törvényességi és Ellenőrzési Főosztálya 2014. év őszének folyamán vizsgálni fogja.


Ennek apropóján megtörtént a magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendelet felülvizsgálata, mely alapján új rendelet megalkotására teszek javaslatot a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg.


A rendelet-tervezetben az adókötelezettséget érintő változások nincsenek, változatlan például az adó mértéke, az adótárgyak, az adó megfizetése, stb. A dereguláció okán csupán a jogszabályi hivatkozások ismétlésének elkerülése volt a cél.



Részletes indokolás


1. §-hoz



E §-ban került meghatározásra a rendelet hatálya.


2 – 4. §-hoz



Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése illetve az adó alanya, tárgya került meghatározásra.


5. §-hoz


Az adó mértéke került meghatározásra adótárgyanként.



6. §-hoz


A rendelet záró rendelkezései kerültek megállapításra.