Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016 (IX.6.)

Rinyabesenyő helyi építési szabályzatáról szóló, 1/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 07- 2021. 02. 17

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2016. (IX. 6.) önkormányzati rendelete

Rinyabesenyő helyi építési szabályzatáról szóló,

1/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról



Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában és az Étv. 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Rinyabesenyő Helyi Építési Szabályzatáról szóló 1/2005. (I. 26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosítására a következőket rendeli el:


  1. §


Az Ör. 1. § (13) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(13) Állattartó épületet és trágyatárolót falusias lakó, üdülő és intézményi funkciójú épülettől 10 méternél távolabb kell elhelyezni.”


  1. §


Az Ör. 3. § (4) bekezdésének f.) pontja az alábbiak szerint módosul:


„f) az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni:

                    - az előkertet – a szabályozási terven jelölt építési határvonal                    figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell                                   meghatározni

                   - az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és                   az OTÉK 35. §. előírásai alapján - kell meghatározni azzal az eltéréssel,

                    hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt

                    legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert

                   egészére vonatkoznak. A telkeken építményt csak úgy lehet elhelyezni,                 hogy a szomszédos építmények között 6 méter távolság biztosított                legyen. Telekalakítás nélküli, hagyományosan keskeny telkeknél új               építmény építése, régi építmény bővítéssel járó átalakítása csak akkor              lehetséges, ha a szomszédos építmények között biztosítható minimum               6 méter távolság.

                   - a hátsókertet az építési határvonal figyelembevételével kell

                    biztosítani.”


  1. §


Az Ör. 9. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(2) A meglévő erdőterületek művelési ága nem változtatható meg, kivéve a termőhelyre jellemző természetes vegetáció kialakítására alkalmas területeket.”


  1. §


Az Ör. 9. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(4)    Az Eg-1 övezeti jelű – tájképvédelmi terület által érintett – erdőterületen művelési ág váltás, illetve más célú hasznosítás csak az adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, tájhasználat kialakítása, illetve a tájkarakter erősítése, valamint közmű és közút építése érdekében engedélyezhető. Új villamosenergia-ellátási, táv- és hírközlő vezetékek létesítése csak terepszint alatti elhelyezéssel engedélyezhető, kivéve, ha a terepszint alatti elhelyezés védendő értéket veszélyeztetne, károsítana.”


  1. §


Az Ör. 9. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(5)    Az Ev övezeti jelű erdőterületeken a művelési ágak megváltoztatása, illetve közút, közmű- és hírközlési nyomvonalas létesítmények építése környezeti hatásvizsgálat alapján engedélyezhető.”


  1. §


Az Ör. 15. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(3) A településen – a területet borító kőzetösszlet erózióérzékenysége és felszínmozgásos jelenségek kialakulására való hajlama miatt – a csapadékvíz-elvezetést kiemelt gondossággal kell kezelni.”


  1. §


Az Ör. 20. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(2) A belterületeken meglévő és megvalósítandó épületek működéséhez szükséges utak és közművek létesítése érdekében az érintett ingatlanok tulajdonosai - az Étv. által meghatározott - útépítési és közművesítési hozzájárulás fizetésére kötelezhetők.”


  1. § 


Az Ör. 1. §. (5) bekezdése, 1. §. (10) bekezdése, 1. §. (11) bekezdése, 1. §. (12) bekezdése 4. §. (4) bekezdése, 5. §. (5) bekezdése, 8.§. (2) bekezdése, 19. §. (6) bekezdése, 20. §. (1) bekezdése, 21. §. (2) bekezdése hatályon kívül kerül.

               


Záró és vegyes rendelkezések


9. §


  1. E rendelet a kihirdetést követő 1. napon lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Rinyabesenyő, 2016. augusztus 31.




                            Orsós Imre                               Nagy Balázs

                            polgármester                                jegyző



Kihirdetve:


Rinyabesenyő, 2016. szeptember 6.




                                                                                         Nagy Balázs

                                                                                              jegyző