Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2020 (XII.20.)

önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló a 11/2014. (XII. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 21- 2020. 12. 20

Rinyabesenyő Község Önkormányzata Polgármesterének

 15/2020. (XII. 20.)

önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

a 11/2014. (XII. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról


Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk 1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 21/2014.(XII.23.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosításáról a következőket rendeli el:


1. §


Az Ör. 7. § (6) bekezdése hatályon kívül kerül.


2. §


Az Ör. 38. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(4) Az önkormányzati rendelet végrehajtása és hatályosulása érdekében:

a) Az önkormányzati rendelet végrehajtására kötelezett – a polgármester indítványára - tájékoztatást ad a végrehajtás helyzetéről, fontosabb tapasztalatairól

b) A Képviselő-testület az önkormányzati rendeletek hatályosulását évente felülvizsgálja.

c) A jegyző a hatályos rendeletek jegyzékét naprakész állapotban vezeti.


3. §


Az Ör. 42. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(3) A bizottság által ellátandó feladatok jegyzékét az SzMSz. 2. melléklete tartalmazza.


4. §


Az Ör. 45. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


Rinyabesenyő Község Önkormányzata Rinyabesenyő Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával (továbbiakban: Nemzetiségi Önkormányzat) kötött együttműködési megállapodása alapján az alábbiak szerint biztosítja a nemzetiségi önkormányzat működésének személyi és tárgyi feltételeit:


  • Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek illetve közmeghallgatásainak, fogadóóráinak lebonyolításához szükséges helyiséget a Rinyabesenyő, Kossuth u. 7. szám alatti Művelődési Ház épületében.
  • Az Önkormányzat a Hivatal dolgozóinak közreműködésével biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat testületi munkájának szervezéséhez, kötelező feladatainak ellátásához szükséges postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását, az ehhez kapcsolódó tárgyi és személyi feltételeket.
  • A Nemzetiségi Önkormányzat ülésein, közmeghallgatásán a jegyző vagy annak helyettese, vagy a Hivatal kijelölt dolgozója vesz részt.
  • A jegyző vagy a helyettesítésével megbízott személy biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat ülésén a törvényességi szabályok betartását és jelzi, amennyiben törvénysértést észlel.
  • A Nemzetiségi Önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatok ellátását a jegyző a Hivatal pénzügyi ügyintézőjén keresztül biztosítja.
  • A Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok ellátását (meghívók, előterjesztések kiküldése, jegyzőkönyvek előkészítése, sokszorosítása, jegyzőkönyvek közzététele stb.) a jegyző a Hivatalon keresztül biztosítja.


A fentiekben meghatározott feladatok ellátásához kapcsolódó költségeket - a Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak és tisztségviselőinek telefonhasználata kivételével – az Önkormányzat viseli.


5. §


Az Ör. 49. § (3) bekezdése az alábbiakkal egészül ki:


r) A jegyző köteles jelezni a képviselő-testületnek, a képviselő-testület szervének, a polgármesternek, ha döntésük, működésük során jogszabálysértést észlel.


6. §


Az Ör. 49. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(5) A jegyzőt távolléte esetére az aljegyző helyettesíti. A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy tartós akadályoztatásuk esetén – legfeljebb hat hónap időtartamra – a jegyzői feladatokat a közös önkormányzati hivatal SZMSZ-ében meghatározott személy látja el.


7. §


Az Ör. 50. § (5) bekezdése hatályon kívül kerül.


8. §


Az Ör. 51. § (4) bekezdése hatályon kívül kerül.


9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.



Rinyabesenyő, 2020. december 14.




                           Orsós Imre                                                     Nagy Balázs

                          polgármester                                                         jegyző


Kihirdetve:


Rinyabesenyő, 2020. december 20.



                                                                                                  Nagy Balázs

                                                                                                       jegyző