Hedrehely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 27

Hedrehely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.27.

Hedrehely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a. és (1) f. bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §. (1) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak szerveire terjed ki.

(2) A rendelet meghatározza a kötelező és önként vállalt feladatok ellátásához szükséges bevételeket és kiadásokat, figyelemmel a 2024. évi gazdálkodás főbb szabályaira.

A költségvetés címrendje

2. § A képviselő-testület a címrendet az alábbiak szerint állapítja meg- Hedrehely Község Önkormányzata önálló címet alkot.

II. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szerve együttes 2024. évi költségvetését 266.698.909 Ft összes költségvetési bevétellel, 266.698.909 Ft összes költségvetési kiadással állapítja meg.

(2) Ezen belül:

a) a működési célú bevételt 45.219.390 Ft-ban

b) felhalmozás célú bevétel 221.479.519 Ft-ban

c) előző évi pénzmaradvány, melyből

d) működési 12.236.042 Ft-ban

e) felhalmozási 23.470.698 Ft-ban

f) a működési célú kiadásokat 257.205.804 Ft-ban

(3) ebből:

a) a személyi juttatások kiadásait 20.992.000 Ft-ban

b) a munkaadót terhelő járulékokat 2.224.135 Ft-ban

c) a dologi kiadásokat 22.018.297 Ft-ban

d) az ellátottak pénzbeli juttatásait 8.213.760 Ft-ban

e) egyéb működési célú kiadásokat 202.350.877 Ft-ban

f) Áht.-n belüli megelőlegezések kiadásai 1.406.735 Ft-ban

g) a felhalmozás célú kiadásokat 9.493.105 Ft-ban állapítja meg.

4. § (1) Az Önkormányzat bevételi és kiadási főösszegének mérlegszerű bemutatását az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat bevételeit részletes bontásban kötelező és önként vállalt államigazgatási feladatok szerinti részletezésben a 2. melléklet, kormányzati funkciók szerinti bontásban a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat kiadásait elkülönítetten, jogcímenkénti bontásban kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben a 3. melléklet tartalmazza

(4) Az Önkormányzat felhalmozási kiadásait részletes bontásban kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben 5. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat költségvetési tartaléka 199.401.815 Ft.

(6) Az Önkormányzat költségvetési szervének létszámkeretét a 6. melléklet tartalmazza

(7) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból származó kötelezettségeit és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti saját bevételeit a 9. melléklet tartalmazza.

A bevételi többlet kezelése

5. § (1) A gazdálkodási év során keletkezett bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak teljesülését követően esetenként dönt.

(2) A Hivatal a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevételét az irányító szerv egyidejű tájékoztatásával, a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű előirányzat-módosítás után használja fel.

Általános és céltartalék

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 198.401.815 Ft összegben, céltartalékát 1.000.000 Ft összegben állapítja meg. A céltartalék kizárólag előre nem látható esetekben – belvízmentesítés, viharkár elhárítás stb. – használható fel. A céltartalék felhasználásáról - a képviselő-testület előtti utólagos beszámolási kötelezettséggel – a polgármester dönt.

(2) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor dönt.

Többéves kihatással járó döntések, európai uniós programok, projektek

7. § A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatról, ill. európai uniós forrásból megvalósuló programok, projektek tárgyában nem döntött.

Előirányzat- felhasználási ütemterv

8. § A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 7. melléklet tartalmazza.

Támogatások

9. § (1) Az önkormányzat által adott közvetlen támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat a lakossági és közösségi szolgáltatások támogatásáról, - amelyeket nem a helyi önkormányzati, helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek útján végeztet – 0 Ft összegben döntött.

(3) Az önkormányzat közvetett támogatást 0 Ft összegben nyújt.

III. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet mellékletében átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi és létszám-előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát nem ruházza át, azt magának fenntartja.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) Az általános tartalék előirányzaton belül a költségvetési évet tekintve összesen 198.401.815 Ft felhasználását a képviselő-testület – a teljesülést követően negyedévenkénti beszámolási kötelezettséggel – a polgármester hatáskörébe utalja.

11. § (1) A Hivatal éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a jegyző a felelős.

(2) A Hivatal éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

12. § (1) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a testület dönt a polgármester előterjesztésére, szükség esetén a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok felosztásáról és a Hivatal saját hatáskörben kezdeményezett rendelet módosításáról a képviselő testület az (1) bekezdésben foglalt módon dönt.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

13. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók az előirányzat módosításával. Az előirányzatok megváltoztatása e költségvetési rendeletben meghatározottak szerint történik.

(2) A költségvetési szerv saját hatáskörű előirányzat módosítást csak abban az esetben hajthat végre, ha a személyi juttatások és/vagy a munkaadót terhelő járulék előirányzatból dologi kiadásokra csoportosít át. Az átcsoportosítást a képviselő-testület rendelet-módosításban hagyja jóvá.

(3) A költségvetési szervek a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételeiket a költségvetési rendeletbe történő átvezetése, annak módosítása után használhatják fel.

(4) A jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül az átcsoportosításról a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben dönt.

(5) A költségvetési szerv a saját hatáskörű előirányzat módosításokról az irányító szervét félévenként tájékoztatja.

(6) Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34 § (2) bekezdése alapján a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert feladatonként nettó 15 millió forint értékhatárig az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására, és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra. A módosítást a költségvetési rendelet módosítása során át kell vezetni.

(7) Év közben az önkormányzat számára meghatározott kötött felhasználású pótelőirányzat felhasználásáról a polgármester dönt. Az előirányzat módosítást a költségvetési rendelet módosításakor át kell vezetni.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

14. § (1) A polgármester önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az engedélyezett létszám (álláshely)-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

Támogatási szerződés

15. § (1) Az 1.000.000 Ft-ot meghaladó összegű támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A képviselő-testület a megállapodás megkötése előtt ellenőrzi a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználását, elszámolását.

(3) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás egy évig nem ítélhető meg.

16. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja.

(2) Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások évi két egyenlő részletekben kerüljenek kiutalásra.

Szolgáltatási szerződés

17. § (1) A Hivatal szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

(2) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(3) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(4) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(5) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(6) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(7) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

Önkormányzati biztos kirendelése

18. § (1) Ha a helyi önkormányzati költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy egyébként a 150 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület a költségvetési szervnél az Áht. 71. §. (2) és (3) bekezdésében foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

b) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

c) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

(5) Amennyiben az önkormányzatnál időközben adósságrendezési eljárást kezdeményeztek az általa fenntartott költségvetési szervek körében, az önkormányzati biztos további tevékenységére az alábbi szabályok alkalmazandók:

a) az önkormányzati biztos tevékenységéről a képviselő-testületnek havonta köteles beszámolni,

b) az önkormányzati biztos haladéktalanul köteles tájékoztatni a polgármestert, ha a költségvetési szervvel szemben adósságrendezési eljárást kezdeményeztek.

Pótköltségvetés, költségvetés módosítása

19. § (1) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének 10 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén a költségvetési rendeletet módosítani kell.

(2) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének 30 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén pótköltségvetési rendeletet kell elfogadni. A pótköltségvetési rendeletnek újból meg kell állapítania a költségvetési rendeletnek az előirányzatok meghatározására vonatkozó rendelkezéseit.

Záró és egyéb rendelkezések

20. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

21. § Ez a rendelet 2024. február 27-én lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Hedrehely Község Önkormányzat 2024. évi költségvetése

Sor-szám

Megnevezés

Rovat-szám

Számla-szám

2024. évi eredeti előirányzat

Önkormányzat

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazg. feladat

Összesen

1.

Műk. célú támog. áht-n belülről

B1

091.

40 277 021

0

0

40 277 021

2.

Felhalm. célú támog. áht-n belülről

B2

092.

178 272 266

0

0

3.

Közhatalmi bevételek

B3

093.

4 652 339

0

0

4 652 339

4.

Működési bevételek

B4

094.

290 030

0

0

290 030

5.

Felhalmozási bevételek

B5

095.

0

0

0

6.

Műk. célú átvett pénzeszközök

B6

096.

0

0

0

0

7.

Felhalm. célú átvett pénzeszközök

B7

097.

7 500 513

0

0

8.

Költségvetési bevételek összesen

230 992 169

0

0

230 992 169

9.

Hitel-, kölcsönfelvétel áht-n kívülről - felhalm.

B811

98.

10.

Maradvány igénybevétele - működési

B813

98.

35 706 740

35 706 740

11.

Maradvány igénybevétele - felhalmozási

B813

098.

12.

Intézményfinanszírozás

B816

098.

13.

Intézményfinanszírozás kiszűrése

B816

98.

13.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

266 698 909

0

0

266 698 909

1.

Működési célú bevételek

45 219 390

0

0

45 219 390

2.

Felhalmozási célú bevételek

221 479 519

0

0

221 479 519

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

266 698 909

0

0

266 698 909

Sor-szám

Megnevezés

Rovat-szám

Számla-szám

2024. évi eredeti előirányzat

Önkormányzat

Kötelező feladat

Önként vállalt feladat

Államigazg. feladat

Összesen

1.

Személyi juttatások

K1

051.

20 992 000

0

0

20 992 000

2.

Munkaadókat terh. jár. és szoc. hozzájár. adó

K2

052.

2 224 135

0

0

2 224 135

3.

Dologi kiadások

K3

053.

22 018 297

0

0

22 018 297

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

054.

8 213 760

0

0

8 213 760

5.

Egyéb működési célú kiadások

K5

055.

202 350 877

0

0

202 350 877

6.

Beruházások

K6

056.

7 573 105

0

0

7 573 105

7.

Felújítások

K7

057.

1 920 000

0

0

1 920 000

8.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

058.

0

0

0

0

8.

Költségvetési kiadások összesen

265 292 174

0

265 292 174

9.

Hitel-, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

0

0

10.

Intézményfinanszírozás

K9

059.

1 406 735

1 406 735

11.

Intézményfinanszírozás kiszűrése

0

12.

KIADÁSOK ÖSSZESEN

266 698 909

0

0

266 698 909

1.

Működési célú kiadások

257 205 804

0

0

257 205 804

2.

Felhalmozási célú kiadások

9 493 105

0

0

9 493 105

KIADÁSOK ÖSSZESEN

266 698 909

0

0

266 698 909

1.

Működési célú bevételek - kiadások

-211 986 414

0

0

-211 986 414

2.

Felhalmozási célú bevételek - kiadások

211 986 414

0

0

211 986 414

BEVÉTELE ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

0

0

0

0

2. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Bevételek

Rovat-szám

Számla-szám

Megnevezés

2024. évi eredeti előirányzat

Önkormányzat

Összesen

Kötelező

Önként

Államig.

Önkormányzatok működési támogatásai

B111

091111.

Helyi önkorm. működésének ált. tám.

16 478 238

16 478 238

B112

091121.

Tel. önk. egyes köznevelési feladatainak tám.

0

B1131

091131.

Tel. önk.szoc.feladatainak egyéb támogatása

16 400 200

16 400 200

B1132

091132.

Tel. önk.gyermekjóléti és gy.étk.fel.tám.ei.

454 930

454 930

B114

091141.

Tel. önk. kulturális feladatainak tám.

2 270 000

2 270 000

B115

091151.

Működési célú központosított előirányzatok

0

B116

091161.

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

0

B11

Önk. működési támogatásai összesen

35 603 368

0

0

35 603 368

B12

09121.

Elvonások és befizetések bevételei

0

B13

09131.

Műk. c. gar.- és kez. szárm. megtér. áht-n belülről

0

B14

09141.

Műk. c. visszatér. tám., kölcs. visszatér. áht-n bel.

0

B15

09151.

Műk. c. visszatér. tám., kölcs. igénybev. áht-n bel.

0

B16

09161.

Egyéb műk. célú támog. bevételei áht-n belülről

4 673 653

4 673 653

B1

MŰK. CÉLÚ TÁMOG. ÁHT-N BELÜLRŐL

40 277 021

0

0

40 277 021

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

B21

09211.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

B22

09221.

Felh. c. gar.- és kez. szárm. megtér. áht-n belülről

0

B23

09231.

Felh. c. visszatér. tám., kölcs. visszatér. áht-n bel.

0

B24

09241.

Felh. c. visszatér. tám., kölcs. igénybev. áht-n bel.

0

B25

09251.

Egyéb felh. célú támog. bevételei áht-n belülről

178 272 266

178 272 266

B2

FELHALM. CÉLÚ TÁM. ÁHT-N BELÜLRŐL

178 272 266

0

0

178 272 266

Közhatalmi bevételek

0

B311

093111.

Magánszemélyek jövedelemadói

0

B312

093121.

Társaságok jövedelemadói

0

B31

Jövedelemadók összesen

0

0

0

0

B32

09321.

Szociális hozzájárulási adó és járulékok

0

B33

09331.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók

0

B34

09341.

Vagyoni típusú adók

1 052 339

1 052 339

B351

093511.

Értékesítési és forgalmi adók

3 500 000

3 500 000

B352

093521.

Fogyasztási adók

0

B353

093531.

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

0

B354

093541.

Gépjárműadók

0

0

B355

093551.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

B35

Termékek és szolgáltatások adói összesen

3 500 000

0

0

3 500 000

B36

09361.

Egyéb közhatalmi bevételek

100 000

100 000

B3

KÖZHATALMI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

4 652 339

0

0

4 652 339

Működési bevételek

0

B401

094011.

Készletértékesítés ellenértéke

0

B402

094021.

Szolgáltatások ellenértéke

290 000

290 000

B403

094031.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

0

0

B404

094041.

Tulajdonosi bevételek

0

B405

094051.

Ellátási díjak

0

B406

094061.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

0

B407

094071.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

B408

094081.

Kamatbevételek

30

30

B409

094091.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

B410

094101.

Egyéb működési bevételek

0

B4

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

290 030

0

0

290 030

Felhalmozási bevételek

0

B51

09511.

Immateriális javak értékesítése

0

B52

09521.

Ingatlanok értékesítése

0

B53

09531.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

B54

09541.

Részesedések értékesítése

0

B55

09551.

Részesedések megszűnéséhez kapcs. bevételek

0

B5

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

0

0

0

0

Működési célú átvett pénzeszközök

0

B61

09611.

Műk. c. gar.- és kez. szárm. megtér. áht-n kívülről

0

B64

09641.

Műk. c. visszatér. tám., kölcs. visszatér. áht-n kív.

0

0

B6

MŰK. CÉLÚ ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK ÖSSZ.

0

0

0

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

B71

09711.

Felh. c. gar.- és kez. szárm. megtér. áht-n kívülről

0

B72

09721.

Felh. c. visszatér. tám., kölcs. visszatér. áht-n kív.

0

B73

09731.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

B75

09751.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

7 500 513

7 500 513

B7

FELH. CÉLÚ ÁTVETT PÉNZESZK. ÖSSZESEN

7 500 513

0

0

7 500 513

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

230 992 169

0

0

230 992 169

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

0

B8111

0981111.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

B8112

0981121.

Likvid. célú hitelek, kölcs. felvétele pénzügyi váll.

0

B8113

0981131.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

B811

Hitel-, kölcsönfelvétel áht-n kívülről összesen

0

0

0

0

Belföldi értékpapírok bevételei

0

B8121

0981211.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, ért.

0

B8122

0981221.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

B8123

0981231.

Befektetési célú belföldi értékpapírok bevált., ért.

0

B8124

0981241.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

B812

Belföldi értékpapírok bevételei összesen

0

0

0

0

Maradvány igénybevétele

0

B8131

0981311.

Előző év költségvetési maradványának igénybev.

35 706 740

35 706 740

B8132

0981321.

Előző év vállalkozási maradványának igénybev.

0

B813

Maradvány igénybevétele összesen

35 706 740

0

0

35 706 740

B814

098141.

Áht-n belüli megelőlegezések

0

B815

098151.

Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

0

B816

098161.

Központi, irányító szervi támogatás

0

B817

098171.

Betétek megszüntetése

0

B818

098181.

Központi költségvetés sajátos finanszírozási bev.

0

B81

Belföldi finanszírozás bevételei összesen

35 706 740

0

0

35 706 740

B821

098211.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, ért.

0

B822

098221.

Befektetési célú külföldi értékpapírok bevált., ért.

0

B823

098231.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

B824

098241.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

B82

Külföldi finanszírozás bevételei összesen

0

0

0

0

B83

09831.

Adóssághoz nem kapcs. szárm. ügyletek bev.

0

B8

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELK ÖSSZESEN

35 706 740

0

0

35 706 740

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

266 698 909

0

0

266 698 909

3. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Kiadások

Rovat-szám

Számla-szám

Megnevezés

2024. évi eredeti előirányzat

Önkormányzat

Összesen

Kötelező

Önként

Államig.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K1101

0511011.

Törvény szerinti illetmények, munkabérek

10 731 000

10 731 000

K1102

0511021.

Normatív jutalmak

0

K1103

0511031.

Céljuttatás, projektprémium

0

K1104

0511041.

Készenléti, ügyeleti, helyett. díj, túlóra, túlszolg.

0

K1105

0511051.

Végkielégítés

0

K1106

0511061.

Jubileumi jutalom

0

K1107

0511071.

Béren kívüli juttatások

51 000

51 000

K1108

0511081.

Ruházati költségtérítés

30 000

30 000

K1109

0511091.

Közlekedési költségtérítés

0

K1110

0511101.

Egyéb költségtérítések

0

K1111

0511111.

Lakhatási támogatások

0

K1112

0511121.

Szociális támogatások

0

K1113

0511131.

Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

0

K11

0511.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen

10 812 000

0

0

10 812 000

Külső személyi juttatások

0

K121

051211.

Választott tisztségviselők juttatásai

5 268 000

5 268 000

K122

051221.

Mvégz. ir. egyéb jogv. nem saját fogl. fiz. jutt.

3 912 000

3 912 000

K123

051231.

Egyéb külső személyi juttatások

1 000 000

1 000 000

K12

0512.

Külső személyi juttatások összsen

10 180 000

0

0

10 180 000

K1

SZEMÉLYI JUTTATÁSOK ÖSSZESEN

20 992 000

0

0

20 992 000

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

0

K21

05211.

Szociális hozzájárulási adó

2 215 135

2 215 135

K24

05241.

Egészségügyi hozzájárulás

0

K27

05271.

Személyi jövedelemadó

9 000

9 000

K2

0521.

MADÓKAT TERH. JÁR. ÉS SZOC. HJ. ADÓ

2 224 135

0

0

2 224 135

Készletbeszerzés

0

K311

053111.

Szakmai anyagok beszerzése

10 000

10 000

K312

053121.

Üzemeltetési anyagok beszerzése

2 842 640

2 842 640

K313

053131.

Árubeszerzés

0

K31

05311.

Készletbeszerzés összesen

2 852 640

0

0

2 852 640

Kommunikációs szolgáltatások

0

K321

053211.

Informatikai szolgáltatások igénybevétele

525 000

525 000

K322

053221.

Egyéb kommunikációs szolgáltatások

180 000

180 000

K32

05321.

Kommunikációs szolgáltatások összesen

705 000

0

0

705 000

Szolgáltatási kiadások

0

K3311

0533111.

Villamosenergia szolgáltatás díja

1 929 197

1 929 197

K3314

0533141.

Víz- és csatorna szolgáltatás díja

115 512

115 512

K332

053321.

Vásárolt élelmezés

358 212

358 212

K333

053331.

Bérleti és lízing díjak

0

K334

053341.

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

883 681

883 681

K335

053351.

Közvetített szolgáltatások

0

K336

053361.

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

8 166 759

8 166 759

K337

053371.

Egyéb szolgáltatások

2 350 050

2 350 050

K33

05331.

Szolgáltatási kiadások összesen

13 803 411

0

0

13 803 411

Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások

0

K341

053411.

Kiküldetések kiadásai

0

K342

053421.

Reklám- és propagandakiadások

0

K34

05341.

Kiküld., reklám- és propaganda kiad. összesen

0

0

0

0

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

0

K351

053511.

Műk. célú előzetesen felsz. ÁFA

4 107 246

4 107 246

K352

053521.

Fizetendő általános forgalmi adó

0

K353

053531.

Kamatkiadások

0

K354

053541.

Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

0

K355

053551.

Egyéb dologi kiadások

550 000

550 000

K35

Különféle befiz. és egyéb dologi kiad. összesen

4 657 246

0

0

4 657 246

K3

DOLOGI KIADÁSOK ÖSSZESEN

22 018 297

0

0

22 018 297

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

K41

05411.

Társadalombiztosítási ellátások

0

K42

05421.

Családi támogatások

0

K43

05431.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

0

K44

05441.

Betegséggel kapcs. (nem TB-i) ellátások

0

K45

05451.

Foglalk., munkanélküliséggel kapcs. ellátások

0

K46

05461.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

0

K47

05471.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

0

K48

05481.

Egyéb nem intézményi ellátások

8 213 760

8 213 760

K4

ELLÁTOTTAK PÉNZBELI JUTT. ÖSSZESEN

8 213 760

0

0

8 213 760

Egyéb működési célú kiadások

0

K501

055011.

Nemzetközi kötelezettségek

0

K502

055021.

Elvonások és befizetések

0

K503

055031.

Műk. c. garancia- és kez. szárm. kifiz. áht-n belülre

0

K504

055041.

Műk. c. visszatér. tám., kölcs. nyújt. áht-n belülre

0

K505

055051.

Műk. c. visszatér. tám., kölcs. törl. áht-n belülre

0

K506

055061.

Egyéb műk. célú tám. áht-n belülre

2 949 062

2 949 062

K507

055071.

Műk. c. gar.- és kez.váll. szárm. kifiz. áht-n kívülre

0

K508

055081.

Műk. c. visszatér. tám., kölcs. nyújt. áht-n kívülre

0

K509

055091.

Árkiegészítések, ártámogatások

0

K510

055101.

Kamattámogatások

0

K511

055121.

Egyéb működési célú tám. áht-n kívülre

0

K513

055131.

Tartalékok

199 401 815

199 401 815

K5

EGYÉB MŰKÖDÉSI CÉLÚ KIAD. ÖSSZESEN

202 350 877

0

0

202 350 877

Beruházások

0

K61

05611.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

0

K62

05621.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

5 963 075

5 963 075

K63

05631.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

0

K64

05641.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

0

K65

05651.

Részesedések beszerzése

0

K66

05661.

Meglévő részesedések növeléséhez kapcs. kiad.

0

K67

05671.

Beruházási célú előzetesen felszámított ÁFA

1 610 030

1 610 030

K6

BERUHÁZÁSOK ÖSSZESEN

7 573 105

0

0

7 573 105

Felújítások

0

K71

05711.

Ingatlanok felújítása

1 511 811

1 511 811

K72

05721.

Informatikai eszközök felújítása

0

K73

05731.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

0

K74

05741.

Felújítási célú előzetesen felszámított ÁFA

408 189

408 189

K7

FELÚJÍTÁSOK ÖSSZESEN

1 920 000

0

0

1 920 000

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

K81

05811.

Felh. c. garancia- és kez. szárm. kifiz. áht-n belülre

0

K82

05821.

Felh. c. visszatér. tám., kölcs. nyújt. áht-n belülre

0

K83

05831.

Felh. c. visszatér. tám., kölcs. törl. áht-n belülre

0

K84

05841.

Egyéb felhalm. célú tám. áht-n belülre

0

K85

05851.

Felh. c. gar.- és kez.váll. szárm. kifiz. áht-n kívülre

0

K86

05861.

Felh. c. visszatér. tám., kölcs. nyújt. áht-n kívülre

0

K87

05871.

Lakástámogatás

0

K88

05881.

Egyéb felhalm. célú támogatások áht-n kívülre

0

K8

EGYÉB FELHALM. CÉLÚ KIAD. ÖSSZESEN

0

0

0

0

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

265 292 174

0

0

265 292 174

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

0

K9111

0591111.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

K9112

0591121.

Likvid. c. hitelek, kölcsönök törl. pénzügyi váll.

0

K9113

0591131.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

K911

Hitel-, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre összesen

0

0

0

0

Belföldi értékpapírok kiadásai

0

K9121

0591211.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

K9122

0591221.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása

0

K9123

0591231.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

K9124

0591241.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása

0

K912

Belföldi értékpapírok kiadásai összesen

0

0

0

0

K913

059131.

Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

0

K914

059141.

Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

1 406 735

1 406 735

K915

059151.

Központi, irányító szervi támogatás folyósítása

0

K916

059161.

Pénzeszközök betétként elhelyezése

0

K917

059171.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

K918

059181.

Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiad.

0

K91

Belföldi finanszírozás kiadásai összesen

1 406 735

0

0

1 406 735

Külföldi finanszírozás kiadásai

0

K921

059211.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

K922

059221.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

K923

059231.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

K924

059241.

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése

0

K92

Külföldi finanszírozás kiadásai összesen

0

0

0

0

K93

05931.

Adóssághoz nem kapcs. szárm. ügyletek kiad.

0

K9

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

1 406 735

0

0

1 406 735

KIADÁSOK ÖSSZESEN

266 698 909

0

0

266 698 909

4. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Bevételek-Kiadások

COFOG kód

Megnevezés

2024. évi eredeti előirányzat

Mind-összesen

Műk.c.támÁht-n bel.

Felh.c.támÁht-n bel.

Közhatal. bevételek

Működési bev.

Felhalm. bev.

Műk. célú. Átvett .pe.

Felh. célú. Átvett .pe.

Finansz. bev.

Kötelező feladat összesen

B1

B2

B3

B4

B5

B6

B7

B8

Kötelező feladat

011130

Önk. és önk. hiv. jogalk. és ált. ig. tev.

30

0

30

30

013350

Az önk. vagyonnal való gazd. kapcs. felad.

290 000

290 000

290 000

018010

Önkorm. elszámolásai a közp. költségvetéssel

35 603 368

35 603 368

35 603 368

018030

Támogatási célú finanszírozási műveletek

35 706 740

35 706 740

35 706 740

041233

Közfoglalkoztatás mintaprogram

4 673 653

4 673 653

4 673 653

062020

Településfejl projektek és támogatásuk

178 272 266

7 500 513

185 772 779

185 772 779

082092

Közművelődési - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

0

0

0

900020

Önkorm.funkc.nem sorolható bev.áht-n kív.

4 652 339

4 652 339

4 652 339

0

KORMÁNYZTI FUNKCIÓK ÖSSZESEN

40 277 021

178 272 266

4 652 339

290 030

0

0

7 500 513

35 706 740

266 698 909

266 698 909

COFOG kód

Megnevezés

2024. évi eredeti előirányzat

2024. évi eredeti előirányzat

Mind-összesen

Személyi juttatás

M.ad. jár. szoc.hj.adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzb. jutt.

Egyéb műk c. kiad.

Beru-házások

Felújí-tások

Egyéb felh. c. kiad.

Finansz. kiad.

Egyéb felh. c. kiad.

Finansz. kiad.

Államig. feladat összesen

K1

K2

K3

K4

K5

K6

K7

K8

K9

K8

K9

Kötelező feladat

Államigazgatási feladat

011130

Önk. és önk. hiv. jogalk. és ált. ig. tev.

5 268 000

693 940

3 667 278

0

9 629 218

013320

Köztemető fennt. És műk.

50 800

50 800

013350

Az önk. vagyonnal való gazd. kapcs. felad.

3 031 701

3 031 701

018010

Önkormányzatok elszámolásai

1 406 735

1 406 735

018030

Támogatási célú finanszírozási műveletek

2 949 062

0

2 949 062

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

6 003 000

390 195

411 523

6 804 718

041237

Közfoglalkoztatási mintaprogram

0

0

062020

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

7 191 713

########

1 920 000

########

063020

Vízkezelés

70 000

5 388 106

7 573 105

########

064010

Közvilágítás

1 743 075

1 743 075

066010

Zöldterület kezelés

0

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolg.

1 538 000

1 538 000

082044

Könyvtári szolgáltatás

1 000 000

1 127 400

2 127 400

082092

Közművelődési tevékenység

3 912 000

508 560

4 420 560

084031

Civil szervezetek működési támogatása

0

091140

Óvodai nevelés ellátás működtetés feladatai

397 400

397 400

104037

intézményen kívűli gyermekétkeztetés

454 930

454 930

107055

Falugondnoki tanyagondnoki szolgáltatás

4 809 000

631 440

2 746 000

8 186 440

107060

Egyéb szociális pénzbeli és term. ellátás., tám.

8 213 760

8 213 760

900070

Fejezeti és általános tartalék elszámolása

4 633 601

4 633 601

KORMÁNYZATI FUNKCIÓK ÖSSZESEN

20 992 000

2 224 135

22 018 297

8 213 760

########

7 573 105

1 920 000

1 406 735

########

5. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat Felhalmozási kiadások

Rovat-szám

Számla-szám

Megnevezés

Önk.Ph. ig.tev.

Közművelődés Közösségi és társadalmi

Könyvtár

Önkorm. Vagyonnal való gazd.

Tel.fejl projektek

Orvosi ügyelet

Gimn.műk felad.

Településfejlesztési projektek

Vízkezelés

Egyéb szoc.ell.

Esélyegyenlőség

Forg.és bef.c. fin.

Fejezeti és ált.tart.

Kötelező feladat összesen

Mind-összesen

011130

82 091

082044

013350

62021

072112

092260

062020

063020

107060

107080

900060

900070

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Kötelező

Beruházások

K62

05621.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

5 963 075

5 963 075

5 963 075

K64

05641.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

0

0

Eszköz beszerzés

K67

05671.

Beruházási célú előzetesen felszámított ÁFA

1 610 030

1 610 030

3 220 060

ÁFA

K71

Ingatlanok felújítása

1 511 811

1 511 811

1 511 811

K74

Beruházási előzetesen felszámított áfa

408 189

408 189

408 189

K6

BERUHÁZÁSOK ÖSSZESEN

0

0

0

0

0

0

#######

0

0

0

0

9 493 105

9 493 105

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

1 920 000

9 493 105

9 493 105

6. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Létszám előirányzat

Létszám előirányzat 2024.

Önkormányzat

7 fő

polgármester

alpolgármester

képviselők

3 fő

közösségszervező

falugondnok

Összesen:

7 fő

Közfoglalkoztatás hosszútávú

5 fő

Összesen:

5 fő

Mindösszesen:

12 fő

7. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat Előirányzat-felhasználási ütemterv

Sor-szám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen

Bevételek

1.

Műk. célú támog. áht-n belülről

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

3 356 418

40 277 021

2.

Felhalm. célú támog. áht-n belülről

3.

Közhatalmi bevételek

1 800 000

900 000

800 000

675 000

225 000

450 000

1 800 000

900 000

350 000

4 652 339

4.

Működési bevételek

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

24 169

290 030

5.

Felhalmozási bevételek

89 136 133

89 136 133

178 272 266

6.

Műk. célú átvett pénzeszközök

0

7.

Felhalm. célú átvett pénzeszközök

1 071 502

1 071 502

1 071 502

1 071 502

1 071 502

1 071 502

1 071 502

7 500 513

8.

Hitel-, kölcsönfelvétel áht-n kívülről - felhalm.

9.

Maradvány igénybevétele - működési

35 706 740

35 706 740

10.

Maradvány igénybevétele - felhalmozási

Kiadások

11.

Személyi juttatások

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

1 749 333

20 992 000

12.

Munkaadókat terh. jár. és szoc. hozzájár. adó

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

185 345

2 224 135

13.

Dologi kiadások

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

1 834 858

22 018 297

14.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

684 480

8 213 760

15.

Egyéb működési célú kiadások

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

16 862 573

202 350 877

16.

Beruházások

21 316 589

7 573 105

17.

Felújítások

640 000

640 000

640 000

1 920 000

18.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

19.

Hitel-, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

20.

Áht.-n belüli megelőlegezések visszafizetése

1 406 735

1 406 735

20.

Bevételek összesen

129 294 962

4 452 089

6 252 089

5 352 089

94 388 222

5 127 089

4 677 089

3 830 588

5 180 588

4 280 588

3 730 588

3 380 588

266 698 909

21.

Kiadások összesen

22 723 324

21 316 589

21 316 589

21 316 589

21 316 589

21 956 589

21 956 589

21 956 589

21 316 589

21 316 589

21 316 589

42 633 178

266 698 909

8. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Közvetlen támogatásokat tartamazó kiadások

Önkormányzat által adott

közvetlen támogatásokat tartalmazó kimutatás 2024.

Egyesület támogatása

0

Összesen:

0

9. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek és a saját bevételek

Adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség

Ft-ban

Kötelezettség jogcíme

Összesen

2024. év

2024 év

2025. év

2026. év

Felhalmozási célú hiteltörlesztés

0

0

0

0

0

1.

0

2.

0

Kötvénykibocsátás törlesztés

0

0

0

0

0

1.

0

2.

0

Lízingdíj

0

0

0

0

0

1.

0

2.

0

Kezességvállalás

1.

2.

Adósságot keletkeztető ügyletekből származó fitetési kötelezettség különbsége

Saját bevételek a 353/2011. (XII.30.) Korm. rendelet 2. §. (1) bek. szerint

Megnevezés

Összesen

2024. év

2025 év

2026. év

2027. év

1.

Helyi adókból származó bevételek

3 000 000

3 300 000

3 630 000

3 993 000

13 923 000

2.

Önk. vagyon, vagyoni értékű jog ért., hasznosításából, Tárgyi eszköz, immateriális jószág, részvény, részesedés ért. származó bevétel

290 000

290 000

290 000

290 000

1 160 000

3.

Osztalék, koncessziós díj és hozambevétel

0

0

0

0

4.

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

100 000

110 000

121 000

133 100

464 100

5.

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

0

0

0

0

Saját bevételek összesen

3 390 000

20 150 000

20 150 000

20 150 000

15 547 100

Saját bevételek 50 %-a

1 695 000

10 075 000

10 075 000

10 075 000

7 773 550

Saját bevételek 50 %-a és az adósságot keletkeztető ügyletekből származó fitetési kötelezettség különbsége

1 695 000

10 075 000

10 075 000

10 075 000

31 920 000