Visnye község képviselő-testületének 8/2000(IX.29.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Képviselő-testületének 8/2000. (IX.29.) sz. önkormányzati rendelete Visnye Község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2017. 12. 23

Visnye község képviselő-testületének 8/2000(IX.29.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Képviselő-testületének 8/2000. (IX.29.) sz. önkormányzati rendelete Visnye Község helyi építési szabályzatáról

2017.12.23.

Visnye község képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16.5-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv.) ában kapott felhatalmazás. alapján — az Országos Településrendezési és Epítési Következményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelete (a továbbiakban OTÉK) figyelemmel — az alábbi rendeletet alkotja:

1. FEJEZET.

Általános előírások
(1 ) A rendelet hatálya Visnye község közigazgatási területére terjed ki.
(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, építési és bontási tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni — az általános érvényú jogszabályok mellett — e rendelet előírásainak megfelelően szabad.
(3) Az igazgatási területen
- a bel- és külterületek tagozódását
- a beépítésre szánt területek lehatárolását
- a területfelhasználási kategóriákat és azok tagozódását
- a területfelhasználási módok és övezetek határait
- az infrastruktúra hálózatok és létesítmények szabályozást igénylő elemeit
- a szükséges védőtávolságokat és védőterületeket
- a helyi védelemre javasolt természeti és építészeti értékeket a szabályozási terveket tartalmazzák.

(4)

(5) Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet- és az építészeti érték védelmi követelményeknek.
(7) Állattartó épületet és trágyatárolót lakó és intézményi funkciójú 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. Az állattartással és az állattartó épületekkel kapcsolatos egyéb szabályokat külön önkormányzati rendeletben kell megállapítani.

11. FEJEZET

Településszerkezet, területfelhasználási
(1) A település igazgatási területének
a./ beépítésre szánt területei-építési övezetei:
1 Hatályon kívül helyezte: 20/2016. (IX.19.) önkormányzati rendelet
2 Hatályon kívül helyezte: 20/2016. (IX. 19.) önkormányzati rendelet
aa./ falusias lakóterület (FL), ahol a megengedett legnagyobb szintterületsúrúség 0,3. ab./ külterületi lakott hely (KLH), ahol a megengedett legnagyobb szintterületsúrűség
0,15.
ac./ gazdasági terület, ezen belül
- kereskedelmi, szolgáltató (KG) terület lehet, ahol a megengedett legnagyobb szintterületsúrúség 0,3.
ad./ különleges terület, ezen belül
- temető, kegyeleti park (Küt)
- sportterület (Küs)
b./ beépítére szánt területi-övezetei:
ba./ közlekedési és közmúterület (K) bb./ erdőterület, ezen belül
- gazdasági (Eg)
- turisztikai (Et) rendeltetésú bc./ mezőgazdasági terület, ezen belül - építési lehetőség nélkül (Mo)
- építési lehetőséggel bíró (M)
- mezőgazdasági kertterület (Mk) bd./ egyéb terület
- folyó és állóvízek medre és partja (Vt)
Falusias lakóterület
(l) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 14.} előírásait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy (l) bekezdésben előírt 7,5 m helyett az építésmagasság legfeljebb 4,5 m lehet.
(2) A lakóterületen
a./ a részleges közművesítettség, és
b./ a burkolt út biztosítandó.
(3) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a kialakult állapothoz igazodóan úgy kell kialakítani és elhelyezni, hogy azok a helyi építészeti karaktert megórizzék, illetve továbbfëjlesszék, a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeletetésszerú használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:
(4) A központi belterületen:
a./ a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerint lehet, úgy hogy a telekszélesség 15 m-nél kevesebb nem lehet
b./ a beépítési mód — a kialakult állapothoz igazodóan és hasonlóan — oldalhatáron áll lehet
c./ az építési telek
- beépítettsége max. 30%
- zölddel való fedettsége min. 40% lehet.
d./ az építési telken az OTÉK fogalom-meghatározásai között definiált melléképítmények létesíthetők
e./ az elő-, oldal- és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével — esetenként
— az építési hatóság állapítja meg az alábbi kertek között:
- az előkert a szomszédos beépítések által meghatározott kialakult helyzetéhez igazodó legyen
- az oldal- és hátsókertet a beépítési mód fiiggvényében — a kialakult helyzet és az OTÉK 35.Š előírásai alapján — kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „eló- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak. Az oldalkertekben meglévó épületek felújíthatók, a kialakult kubatúrán belül átépíthetők, de új épületek nem építhetők.
f./ az épületek tömeg- és homlokzatalakítása, anyaghasználata a kialakult állapothoz igazodó legyen
g./ épületek tetóidoma a kialakult állapothoz igazodó legyen. Az épületek tetőfëdése betoncserép és színes síkpala, a tetó hqjlásszöge 35-45 0közötti lehet.
(5) A lakóterületeken az építési övezettel kapcsolatos — a beépítési módra, a maximális építménymagasságra, a maximális beépítettségre, a minimális telekterületre vonatkozó — előírásokat a belterületek szabályozási tervei tartalmazzák.
Külterületi lakott hely
4.}
(1) A külterületi lakott helyeken az OTÉK 14.Š (2) bekezdés szerinti létesítmények helyezhetők el. üzemanyagtöltő kivételével.
(2) A külterületi lakott helyeken:
a./ az újonnan kialakítható legkisebb telekterület 3000 m2, úgy, hogy a telekszélesség 20 mnél kevesebb nem lehet. Meglévő. kialakult — minimum 1500 m2 területú — ingatlanon meglévő épület felújítható és bővíthető a beépítési százalék maximumáig. Ennél kisebb telken lévő épületen csak állagmegóvási, karbantartási munkák végezhetők.
b./ a telek beépítettsége maximum 10%, a zölddel való fedettsége minimum 70% lehet
c./ lakóépület oldalhatáron vagy szabadon állóan építhető, az építménymagasság maximum 4,5 m lehet
d./ az épületek tömeg- és homlokzatalakítása, tetőidoma és hajlásszöge, anyaghasználata a kialakult állapothoz igazodó legyen.
(3) A külterületi lakott helyek — Kápolnásvisnye, Öreghegy, Visnyeszéplak, Pacsérvisnye, Hárserdő, Alsóhegy — területi lehatárolását és jelölését a külterületi szabályozási terv tartalmazza.
Kereskedelmi, szolgálató gazdasági tcrület
5.}
(l) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen OTÉK 19.} előírásait kell alkalmazni azzal az. eltéréssel, hogy a területen nem helyezhető el egyházi, oktatási, egészségügyi, valamint egyéb közösségi szórakoztató épület.
(2) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen:
a./ a részletes közmúvesítettség és a burkolt út biztosítandó
b./ az építési telek
- beépítési módja szabadon álló, beépítettsége max. 30%
- zölddel való fedettsége min. 40% lehet
c./ az építménymagasság max. 7,5 m lehet.
(3) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területet a külterület szabályozási terve tartalmazza.
Különleges terület
(l) Az igazgatási területen különleges területek a temetők, kegyeleti parkok és a sportterület.
(2) A temetők területén csak a sírhelyek, a temetők üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők. A temetők szabad területeit fásítani kell. A régi használaton kívüli temetők kegyeleti parkként kezelendők.
(3) A sportterületen a sporttal kapcsolatos építmények, létesítmények, vendéglátó és szállásféróhelyek, szolgálati lakások, valamint az ezeket kiszolgáló parkolók helyezhető el.
Közlekedési- és közmúterület
(1) A közlekedési- és közmúterületekre vonatkozóan az OTÉK 26.} előírásait kell alkalmazni a (3) bekezdés 2, 3, 4 pongja kivételével.
(2) A közlekedési területek rendeltetésszerú, korlátozás nélküli szabad használatát biztosítani kell.
(3) A közlekedési- és közmű területen — a védőtávolságokra is figyelemmel — a közmú- és hírközlési vezetékeket úgy kell kiépíteni, hogy hosszú távon valamennyi közmű- és hírközlési hálózat elhelyezhető legyen.
(4) A közlekedési- és közmúterü]eteket a szabályozási tervek tartalmazzák.
Erdóterület
(l) Az erdőterületekre vonatkozóan az OTÉK 28.S előírásai közül a gazdasági és a turisztikai rendeltetésú erdökre vonatkozókat kell alkalmazni azzal, hogy az építmények elhelyezéséhez az illetékes Allami Erdészeti Szolgálat hozzájárulása is szükséges.
(2) Az erdőterületek övezetek szerint tagolását a külterület szabályozási teve tartalmazza.

Mezőgazdasági terület

9.}
(l) Az igazgatási területen lévő mezőgazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 29. előírásait kell alkalmazni, az alábbiak figyelembevételével:
a./ az Mo jelú, építési lehetőség nélküli mezőgazdasági területeken — egyrészt a mély fekvés, másrészt a tájkép és természetvédelmi szempontok miatt — épület nem építhető, a kialakítandó legkisebb 3000 m2 lehet
b./ az M jelű — jellemzően szántó, rét, legelő múvelésú ágú építési lehetőséggel rendelkező mezőgazdasági területen:
ba./ a kialakítandó legkisebb telekterület 3000 m2 lehet bb./ az OTÉK 29.} (3) bekezdés szerint létesíthető lakóépület egyéb művelési ág esetén 6000 m2 helyett 50000 m2 telekterület felett helyezhető el, és a létesíthető lakóépület homlokzatmagassága 7,5 m helyett 4,5 m lehet.
c./ az Mk jelú — jellemzően kert, szőlő, gyümölcsös művelés ágú — mezőgazdasági kertterületen a kialakítható legkisebb telekterülete 1500 m2 lehet. Az övezetben lakóépület nem építhető.
(2) A 0131/2 hrsz.-ú Mo jelú mezőgazdasági területen lévő ingatlanon álló — helyi védelemre javasolt — meglévő lakóház és gazdasági épület adottságként megtartható, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági területre vonatkozó előírásoknak nem felel meg. Az ingatlanon lévő épületek felújíthatók, korszerúsíthetök, a lakóház — egy alkalommal — nettó 25 m2 alapterülettel bővíthető.
(3) A mezőgazdasági területen az új épületeket, építményeket a kialakult állapothoz igazodóan szabadon állóan úgy kel elhelyezni és kialakítani, hogy azok a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerú használatát ne akadályozhassák, és megórizzék a hagyományos építészeti karaktert. Az épületek tetőfëdése cserép, betoncserép, és színes síkpala. a tető hqjlásszöge 35-45 0közötti lehet.
(4) A mezőgazdasági területen az épületek, építmények elhelyezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy azok a környező területen a talajvédő gazdálkodás fëltételeit ne rontsák. Az építés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében kért ne okozzanak.
Egyéb terület
10.S
(l ) Az igazgatási területen lévő egyéb területekre vonatkozóan az OTÉK 30.S előírásait kell alkalmazni. Emellett figyelemmel kell lenni a parti sávok és a vízjárta területek használatáról és hasznosításáról szóló 46/1999. (III. 18.) Korm. rendelet előírásaira is.
(2) A vízfolyások jókarban tartásáról a folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások mellett 6-6 m szélességú parti sáv biztosítandó, melyen belül épiiletek, építmények nem helyezhetőek el fák nem telepíthetők.
Közterületek használata

II.S

(l) Az igazgatási területen az állami és önkormányzati utak a közterületek, melyeken közlekedési, közmű- és hírközlési hálózatok, létesítmények és berendezések, valamint köztárgyak egyaránt elhelyezhetók.
(2) A közterületeket rendeltetésnek megfelelő célra bárki szabadon használhatja, a rendeltetéstől eltérő használathoz a közterület tulQjdonosának (kezelőjének) hozzájárulása, valamint az illetékes hatóság engedélye szükséges.

111. FEJEZET

Közmúellátás, közmű- és hírközlési létesítmények
12.S
(1 ) A lakóterületen és a gazdasági területen a részleges közmúvesítettséget úgy kell biztosítani, hogy ennek keretében legalább:
a./ a közműves villamos energia-szolgáltatás
b./ a közműves ivóvíz-szolgáltatás (ennek részeként a külön jogszabályban meghatározott oltóvíz intenzitás és oltóvíz mennyiség föld fëletti tűzcsapokkal)
c./ a kommunális szennyvíz saját telken történó átmeneti tárolása, úgy, hogy környezetszennyezést nem idézhet elő.
d./ a nyílt árkos csapadék-vízelvezetés megoldott legyen.

(2)

(3) 4
(4) Az igazgatási területen — település — és tájképvédelmi okok miatt — táv- és hírközlési célú magasépítmények (adó és átjátszó tornyok) csak a megyei és a területi főépítész előzetes szakvéleménye alapján, azok figyelembevételével létesíthetők, úgy, hogy belterületen nem. külterületen csak kedvező építészeti kialakítással építhetők.
(5) Ez a rendelet az Európai parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja. 5
Kommunális ellátás, kommunális létesítmények
(l) A településen a kommunális hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása megoldott. A konwnunális hulladék a csökölyi hulladékártalmatlanító telepen kerül elhelyezésre.
(2) A településen működő dögkút nincs. Az esetleges állati tetemeket a Böhönyei ATEF telepre kell szállítani.
IV. Fejezet

Környezetvédelem

14.}
(l ) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:
a./ a legkisebb mértékú környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,
b./ megelőzze a környezetszennyezést
c./ kizárja a környezetkárosítást
3 Hatályon kívül helyezte: 20/2016. (IX .19.) önkormányzati rendelet
4 Hatályon kívül helyezte: 20/2016. (IX. 19.) önkormányzati rendelet
5 Beiktatta: 13/2009. (V111.14.) önkormányzati rendelet
(2) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről.
Természet- és tájvédelem
(1) Az igazgatási területen országos védelem alatt álló természeti érték nincs. Helyi védelemre érdemes természeti értékek Visnyeszéplakon találhatók. A visnyeszéplaki természetvédelmi területre vonatkozó szabályokat és előírásokat külön önkormányzati rendeletben kell meghatározni.
(2) A helyi védelemre érdemes természetvédelmi területet a külterület szabályozási terve tartalmazza.
(3) A település helyi védelem alatt nem álló tájképi elemeinek megőrzése is fontos feladat. Ennek biztosítására az építési engedélyezési eljárások során kiemelt figyelmet kell fordítani.

Műemléki és helyi védelem

16.}

(l) Az igazgatási területen országos védelem alatt álló műemlék a Visnyeszéplak 48. szám alatti lakóház (0176/2 hrsz)

(2) A helyi védelemre javasolt építészeti értékeket a szabályozási tervek és a l . sz. melléklet tartalmazzák.
(3) A helyi építészeti értékek védelmével kapcsolatos szabályokat és előírásokat külön önkormányzati rendeltben kell meghatározni.
V. Fejezet

Sajátos jogintézmények

17.S '
VI. Fejezet

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet csak a szabályozási tervekkel együtt érvényes. azokkal együtt értelmezendő és használandó.
6 Hatályon kívül helyezte: 20/2016. (IX. 19.) önkormányzati rendelet 7 Hatályon kívül helyezte: 20/2016.-(IX.19.) önkormányzati rendelet B Hatályon kívül helyezte: 20/2016. (IX. 19.) önkormányzati rendelet
(4) E rendelet előírásait a hatályba lépésekor első fökú határozattal még el nem bírált, fölyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(5) E rendelet 2000. X. 01 .-jén lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.
Záradék:
Jelen rendelet 2016. szeptember 20. napján került egységes szerkezetbe foglalásra. Az egységes szerkezetú 8/2000. (IX.28.) önkormányzati rendelet kihirdetve: 2016. szeptember 20. napján.
Dr. Barka Tamás

1. sz. melléklet

Helýi védelemre javasolt építészeti értékeke
- Pacsérvisnye (013/2 hrsz.) volt erdészeti lakóépület
- Visnye, Fő utca 2. (30 hrsz.) lakóépület
- Visnye, Fő u. 35. (38 hrsz.) lakóépület
- Visnye, Fő u. 39. (42 hrsz.) melléképület
- Visnye, Fő u. 40. (43 hrsz.) lakóépület
- Visnye, ” (53/2 hrsz.) református templom
- Visnye, 54. (60 hrsz.) lakóépület
- Visnye, Fő u. 55. (61 hrsz.) lakóépület utcai homlokzat
- Visnye, 58. (64 hrsz.) lakóépület

1. melléklet

Térkép

2. melléklet

Térkép