Pénzbeni és természetbeni ellátások

Pénzbeni és természetbeni ellátások

Hatályos: 2014. 02. 15

Visnye  Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2014.(II.15.) sz. rendelete

  A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról


Visnye  Község  Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, , a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló  1993. évi III. törvényben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 42. § (1)  bekezdésében  kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:


1.  §.

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed  Visnye  Községi Önkormányzat közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint a külön jogszabályokban meghatározottak szerinti személyekre.


2. §

Eljárási rendelkezések


(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátás iránti kérelmet


     - a pénzbeli és természetbeni ellátás iránt a Mikei Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal)

     - étkeztetés, házi segítségnyújtás esetén a gondozónőn keresztül az Alapszolgáltatási Központban

kell írásban előterjeszteni az erre rendszeresített formanyomtatványon,  vagy  a magasabb szintű jogszabályokban meghatározott kérelem nyomtatványon.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családtagjai jövedelemviszonyairól szóló igazolásokat, melynek irányadó időszakára a külön jogszabályban[1] meghatározottakat kell figyelembe venni.

 (3  A jövedelem igazolásához csatolni kell:

      havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,

      munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,

      a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,

     vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelemről kiállított illetékes APEH igazolását.

(4)A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(5) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5-éig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a pénztárból, külön kérelem esetén átutalással történik.

(6) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a  kérelmező igazolja.

(7) A határozatlan időre megállapított ellátások esetén a jogosultság fennállását - ha a jogszabály másként nem rendelkezik - az ellátás megállapítását követően naptári évenként egy alkalommal ismételten vizsgálni kell.

(8) A szociális ellátás jogosultja a (7) bekezdésben meghatározott felülvizsgálat alkalmával köteles együttműködni, a jogosultság fennállását igazolni. Ha kötelezettségének nem tesz eleget, az ellátást meg kell szüntetni.

(9) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §.-ának rendelkezéseit kell alkalmazni.

(10) Az Szt. 7. §.-a, 48. §. (2) bekezdés  alapján teljesített kifizetéseknek az illetékes önkormányzattól történő visszaigényléséről a Hivatal  intézkedik.


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

3. §

Aktív korúak ellátása, rendszeres szociális segély


(1)A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúak ellátására jogosult személyek körének meghatározására, megszüntetésére, összegére, felülvizsgálatára és a hajléktalan személyek részére történő rendszeres szociális segély megállapítására Visnye  község Önkormányzata az 1993. évi III. törvény vonatkozó rendelkezéseit változtatás nélkül alkalmazza.

(2) A rendszeres szociális segélyben részesülő személyek vonatkozásában az együttműködésre kijelölt szerv a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott személy az együttműködés keretében köteles:

      a.) a Szt-ben foglalt kötelezettségének eleget tenni,

b.) a Kaposmérői Alapszolgáltatási Központtal, illetve az általuk meghatározott, a  beilleszkedést segítő programban megjelölt szervezetekkel rendszeres kapcsolatot tartani az általuk előírt időpontban megjelenni.


Önkormányzati  segélyek.

4. §

Eseti, vagy meghatározott időszakra szóló önkormányzati segély


(1) Visnye   Község Önkormányzat Képviselő-testülete a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt állapíthat meg, eseti jelleggel, vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel,  feltéve, hogy családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 130  %-át nem haladja meg.


(2)A segély elsősorban természetbeni ellátásként nyújtható alkalmanként vagy legfeljebb a rendkívüli élethelyzet megszűnéséig.


(3) A képviselő-testület az eseti jellegű önkormányzati  segély megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását 3.000 Ft-ig a polgármesterre ruházza át.


(4) Az önkormányzati  segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha a kérelem erre irányul, vagy az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.


(5) Önkormányzati  segély nyújtható:

- élelmiszer, ruhanemű, gyógyszer vásárlására

- tüzelő vásárlás, közüzemi díjak kiegyenlítésére,

- egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatásra,

  segédeszközökre,

- elemi kár, tartós vagy súlyos betegség esetén,


5. §

Kamatmentes kölcsön formájában nyújtható önkormányzati segély


(1)  Visnye  község képviselő-testülete kamatmentes kölcsönt nyújthat

  1. lakás: építéshez, bővítéshez, vásárláshoz, felújításhoz, korszerűsítéshez

b)közüzemi tartozás rendezéséhez

c) temetési költség rendezéséhez

            d) tüzifa vásárlásra

(2)A támogatás mértéke max: 100.000 Ft, mely legfeljebb egy évre adható. A támogatási kérelmeket az (1) bekezdés a) pontja vonatkozásában minden év március 31-ig lehet benyújtani. Pótkérelem benyújtási határideje: minden év szeptember 30-a. Az (1) bekezdés b) és c) pontja esetében  a kérelmek benyújtása folyamatos. A kérelmekről a beérkezési határidőt követő első testületi ülésen dönt a képviselő-testület.

(3)A támogatás igénybe vételéről és a visszafizetés feltételeiről egyedi megállapodást kell kötni az igénylővel. Amennyiben házastársi vagy élettársi kapcsolatban él az igénylő, a visszafizetési kötelezettség mindkét felet egyetemlegesen terheli.

(4)A kérelmet a 2. § (1) bekezdésben előírt nyomtatványon, a 3. §-ban rögzített jövedelemigazolások, valamint:

  • lakás vásárlás esetén az adásvételi előszerződés vagy szerződés,
  • lakás bővítés, korszerűsítés, építés, felújítás esetben a költségvetési tervezet,
  • közüzemi tartozás esetén a hátralékos közüzemi csekkek
  • temetési költség esetén a temetkezési vállalkozó által kiállított előzetes költségvetés

egyidejű benyújtásával lehet előterjeszteni.

(5)A temetéshez igényelt kölcsön megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

6. §

Önkormányzati temetési segély


(1) Visnye község Önkormányzat Képviselő-testülete 20.000 Ft temetési segélyt állapít meg azon visnyei állandó lakóhellyel rendelkező személy részére, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott. A kérelemhez csatolni kell a   halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy az eltemettetésről ő gondoskodik. A temetési segély megállapításával kapcsolatos hatáskört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.






7. §

Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások


(1) Az önkormányzat által nyújtott ellátási formák:

Alapellátás:

 - étkeztetés,

- családsegítés,

- gyermekjóléti szolgáltatás

- házi segítségnyújtás


(2) Az önkormányzat a szociális alapszolgáltatási feladatait a Kaposmérői  Szociális Alapszolgáltatási Központon keresztül, társulási formában látja el. Az önkormányzat az alapellátások tekintetében a Szociális törvényt alkalmazza.

(3) Koruk miatt az önkormányzat a teljes jogú nyugdíjkorhatárt elérő szociálisan rászorult személyek részére biztosítja az étkezést.

(4)Egészségi állapot, fogyatékosság, pszichiátriai betegség, szenvedélybetegség esetén a háziorvos igazolását kell benyújtani arra vonatkozóan, hogy az igénylő a fennálló állapota miatt rászorul a szociális étkezésre

(5)Hajléktalanság tényét az igénylő a lakcímkártyával igazolja.


8. §

Térítési díjak


  1.  A személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül az étkeztetésért  személyi térítési díjat kell fizetni. A személyi térítési díj az étkeztetésre jutó normatíva és a tényleges bekerülési költség (intézményi térítési díj) különbözete, de nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő rendszeres havi jövedelmének 30 %-át.

(2) Az étkeztetést igénybe vevő a szállítás havi díjának rá eső részét köteles megfizetni 2014. március 1-től. 


9. §

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

   

(1)E rendelet  kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a többszörösen módosított 3/2011.(III.24.) sz. rendelet azzal a kikötéssel, hogy a folyamatban lévő ügyekre  azok jogerős lezárultáig még alkalmazni kell, kivéve, ha az új rendelet szabályainak alkalmazása kedvezőbb. A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.           

(2)Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


Visnye, 2014. február 5.


Füszfás Balázs                                                                                   dr. Barna Angéla

Polgármester                                                                                          jegyző


Kihirdetve: Visnye, 2014. február 15.


Dr. Barna Angéla jegyző

K é r e l e m


Milyen támogatást kér: ………………………………………………………………….

Támogatás kérelmének indoka:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Neve: …………………………………………………………………………………………...

Leánykori neve: ……………………………………………………………………………….

Állandó bejelentett lakcíme: ………………………………………………………………….

Tartózkodási helye: …………………………………………………………………………...

Anyja neve: …………………………………………………………………………………….

Születési helye és ideje: ……………………………………………………………………..

Társadalombiztosítási azonosító jele: ………………………………………………………

Adóazonosító jel: ………………..…………………………………………………………….

Telefonszám: ………………………………………………………………………………….

Kérelmező és vele közös háztartásban élők adatai:

Név, születési hely, idő anyja neve       , rokonsági fok                        havi jövedelem


…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

Külön háztartásban élő gyermeke van-e?          igen – nincs

Részesül-e a következő támogatásokban:

  • rendszeres szociális segélyben: …………………………………     Ft/hó
  • közgyógyellátási igazolványa van-e:           van – nincs
  • ápolási díjban: …………………………………………………..       Ft/hó
  • lakásfenntartási támogatás: ……………………………………..  Ft/hó


Részesül-e egyéb szociális ellátásban? (Idősek Klubja, étkeztetés, házi gondozás)

                                                                       igen – nem

Aktív dolgozó – nyugdíjas – munkanélküli         /megfelelő aláhúzandó/

A lakásban milyen minőségben lakik? ……………………………………………………..

Tart-e bérlőt, albérlőt:                                    igen – nem

A bérletből, albérletből befolyt összeg: …………………………………………….. Ft/hó

A lakás szobáinak száma: …………………………………………………………………..

Ingatlan vagyona van-e?                                  van – nincs

Ha van, annak megnevezése és értéke: ………………………………………………….

Gépkocsival rendelkezik-e:                  igen – nem

A gépkocsi típusa, értéke: …………………………………………………………………..

Tartási, életjáradéki, öröklési szerződést kötött-e?     igen – nem

Havi rendszeres kiadásai:

            - lakbér:                      ……………………………………           Ft/hó

            - villany:                      ……………………………………           Ft/hó

            - gáz:                           ……………………………  ……… Ft/hó

            - fűtés (tüzelő):                       ……………………………    Ft/hó

            - hiteltörlesztés:                      ……………………………    Ft/hó

            - gyógyszer:                 ……………………………………           Ft/hó

            - víz:                            ……………………………………           Ft/n.év

            - Kábel TV előfizetési díja:……………………………          Ft/hó

            - újság:                                    ……………………………    Ft/hó

            - biztosítás:                 ……………………………………           Ft/hó

Egyéb (pl. telefon stb.) .           ……………………………………           Ft/hó

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Alulírott hozzájárulok, hogy adataimat (családtagjaim adatait) a kérelem elbírálása céljából kezeljék.

 ……………………………

                                                                                              ……………………………………

                                                                                                                      aláírás


A kérelemhez mindennemű jövedelemről csatolni kell az igazolást, valamint a támogatási formához  a rendeletben előírt egyéb iratokat.







TEMETÉSI SEGÉLY IRÁNTI KÉRELEM




Kérelmező (eltemettető) adatai:


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



Az elhunyt adatai:


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Az elhunyt hadirokkant volt-e: igen        -     nem




A kérelemhez csatolom a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.




………………………………………….






                                                                                              ………………………………………