Kőkút község képviselő-testületének 2/2000 (IV.28.) önkormányzati rendelete

Kőkút Községi Önkormányzat Képviselő-testület 2/2000 (IV.28.) sz. rendelete Kőkút Község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2016. 10. 05

Kőkút község képviselő-testületének 2/2000 (IV.28.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatáról

2016.10.05.

Kőkút község képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv.) 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján – az Országos Településrendezési és Építési Következményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelete (a továbbiakban OTÉK) figyelemmel – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános előírások

1. § (1) A rendelet hatálya Kőkút község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, építési és bontási tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni – az általános érvényű jogszabályok mellett – e rendelet előírásainak megfelelően szabad.

(3) Az igazgatási területen

a) bel- és külterületek tagozódását

b) a beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt területek lehatárolását

c) a területfelhasználási kategóriákat és azok tagozódását

d) a területfelhasználási módok határait

e) az infrastruktúra hálózatok és létesítmények szabályozást igénylő elemeit

f) a szükséges védőtávolságokat és védőterületeket

g) a helyi védelemre alatt álló és a védelemre javasolt természeti és építészeti értékeket a szabályozási tervek tartalmazzák.

(4) [1]

(5) Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet- és az építészeti érték védelmi követelményeknek.

(6) [2]

(7) Állattartó épületet és trágyatárolót lakó és intézményi funkciójú 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. Az állattartással és az állattartó épületekkel kapcsolatos egyéb szabályokat külön önkormányzati rendeletben kell megállapítani.

Településszerkezet, területfelhasználási

2. § (1) A település igazgatási területének

a) beépítésre szánt területei-építési övezetei: falusias lakóterület (FL), ahol a megengedett legnagyobb szint területsűrűség 0,3.

b) gazdasági terület, ezen belül kereskedelmi, szolgáltató (KG), ipari, mezőgazdasági, üzemi (IG )terület lehet, ahol a megengedett legnagyobb szint területsűrűség 0,3.

c) különleges terület, ezen belül temető, kegyeleti park (KÜt), sportterület (Küs), szociális otthon (Küo), ahol a megengedett legnagyobb szint területsűrűség 0,4

d) beépítésre szánt területi-övezetei: közlekedési és közműterület (K)

e) erdőterület, ezen belül gazdasági (Eg), védelmi (Ev) rendeltetésű

f) mezőgazdasági terület, ezen belül építési lehetőség nélkül (Mo), építési lehetőséggel bíró (M), mezőgazdasági kertterület (Mk)

g) egyéb terület folyó és állóvizek medre és partja (Vt)

(2) A beépítésre szánt és a beépítésre szánt területek (területfelhasználási egységek), valamint az építési övezetek és az övezetek határvonalait a szabályozási tervek tartalmazzák.

Falusias lakóterület

3. § (1) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 14. § előírásait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy (1) bekezdésben előírt 7,5 m helyett az építésmagasság legfeljebb 4,5 m lehet.

(2) A lakóterületen

a) a részleges közművesítettség, és

b) a burkolt út biztosítandó.

(3) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a kialakult állapothoz igazodóan úgy kell kialakítani és elhelyezni, hogy azok a helyi építészeti karaktert megőrizzék, illetve továbbfejlesszék, a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeletetésszerű használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:

(4) A központi belterületen:

a) a központi belterületen és Alsótapazdon:a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerint lehet, úgy hogy a telekszélesség 15 m-nél kevesebb nem lehet

b) a beépítési mód – a kialakult állapothoz igazodóan és hasonlóan – oldalhatáron áll lehet

c) az építési telek beépítettsége max. 30%, zölddel való fedettsége min. 40% lehet.

d) az építési telken az OTÉK fogalom-meghatározásai között definiált melléképítmények létesíthetők

e) az elő-, oldal- és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével – esetenként – az építési hatóság állapítja meg az alábbi kertek között: az előkert a szomszédos beépítések által meghatározott kialakult helyzetéhez igazodó legyen, az oldal- és hátsókertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. § előírásai alapján – kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak.

f) az épületek tömeg- és homlokzatalakítása, anyaghasználata a kialakult állapothoz igazodó legyen

g) az épületek tetőidoma a kialakult állapothoz igazodó legyen. Az épületek tetőfedése cserép, betoncserép és színes síkpala, a tető hajlásszöge 35-45 ° közötti lehet.

h) Gyöngyöspusztán: a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerint lehet, úgy hogy a telekszélesség 20 m-nél kevesebb nem lehet. A beépítési mód – a kialakult állapothoz igazodóan és hasonlóan – oldalhatáron áll lehet.

i) az építési telek beépítettsége max. 30%, zölddel való fedettsége min. 40% lehet. Az építési telken az OTÉK fogalom-meghatározásai között definiált melléképítmények létesíthetők.

j) be./ az elő-, oldal- és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével – esetenként – az építési hatóság állapítja meg az alábbi kertek között: az előkert a kialakult állapothoz igazodó, illetve a tervezett új lakóterületen a szabályozási terven jelölt építési hely által meghatározott lehet. Az oldal- és hátsókertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. § előírásai alapján – kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak.

k) az épületek tömeg- és homlokzatalakítása, anyaghasználata a kialakult állapothoz igazodó legyen

l) az épületek tetőidoma a kialakult állapothoz igazodó legyen. Az épületek tetőfedése cserép, betoncserép és színes síkpala, a tető hajlásszöge 35-45 ° közötti lehet.

(5) A lakóterületeken az építési övezettel kapcsolatos – a beépítési módra, a maximális építménymagasságra, a maximális beépítettségre, a minimális telekterületre vonatkozó – előírásokat a belterületek szabályozási tervei tartalmazzák.

Kereskedelmi, szolgálató gazdasági terület

4. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen OTÉK 19. § előírásait kell alkalmazni azzal az, eltéréssel, hogy a területen nem helyezhető el egyházi, oktatási, egészségügyi, valamint egyéb közösségi szórakoztató épület.

(2) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen

a) a részletes közművesítettség és a burkolt út biztosítandó

b) az építési telek

c) beépítési módja szabadon álló, beépítettsége max. 30%

d) zölddel való fedettsége min. 40% lehet

e) az építménymagasság max. 7,5 m lehet.

(3) A belterületen létesíthető kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területtel kapcsolatos – a beépítési módra, a maximális építménymagasságra, a maximális beépítettségre, a minimális telekterületre vonatkozó – előírásokat a belterület szabályozási terve tartalmazza.

Ipari, mezőgazdasági üzemi terület

5. § (1) Az ipari, mezőgazdasági üzemi területen OTÉK 20. § előírásait kell alkalmazni azzal az, eltéréssel, hogy egyházi, oktatási és egészségügyi épületek nem helyezhetők el.

(2) Az ipari, mezőgazdasági üzemi területen:

a) a részletes közművesítettség és a burkolt út biztosítandó

b) az építési telek beépítési módja szabadon álló, beépítettsége max. 30%, zölddel való fedettsége min. 40% lehet

c) az építménymagasság max. 7,5 m lehet.

(3) [3]

Különleges terület

6. § (1) Az igazgatási területen különleges területek a temetők, kegyeleti parkok, a sportterületek és a szociális otthon területe.

(2) A temetők területén csak a sírhelyek, a temetők üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők. A temetők szabad területeit fásítani kell. A régi használaton kívüli temetők kegyeleti parkként kezelendők.

(3) A sportterületen a sporttal kapcsolatos építmények, létesítmények, vendéglátó és szállásférőhelyek, szolgálati lakások, valamint az ezeket kiszolgáló parkolók helyezhető el.

(4) A szociális otthonra vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterületi szabályozási terv tartalmazza. Fejlesztési szándék esetén a terület egészére vonatkozó – végállapot szerinti beépítést tartalmazó – elvi építési engedélyezéstervet kell készíteni, mely alapján a végrehajtás szakaszoson megvalósítható. Az elvi építési engedélytervet a területi tervtanáccsal véleményeztetni kell.

(5) A különleges területen:

a) a részleges közművesítettség és a burkolt út biztosítandó

b) az építési telek beépítési módja szabadonálló, beépítettsége max. 20%, zölddel való fedettsége min. 60% lehet

c) az építménymagasság max. 7,5 m lehet.

Közlekedési- és közműterület

7. § (1) A közlekedési- és közmű területekre vonatkozóan az OTÉK 26. § előírásait kell alkalmazni a (3) bekezdés 2, 3, 4 pontja kivételével.

(2) A közlekedési területek rendeltetésszerű, korlátozás nélküli szabad használatát biztosítani kell.

(3) A közlekedési- és közmű területen – a védőtávolságokra is figyelemmel – a közmű- és hírközlési vezetékeket úgy kell kiépíteni, hogy hosszú távon valamennyi közmű- és hírközlési hálózat elhelyezhető legyen.

(4) A közlekedési- és közmű területeket a szabályozási tervek tartalmazzák.

Erdőterület

8. § (1) Az erdőterületekre vonatkozóan az OTÉK 28. § előírásai közül a védelmi és a gazdasági rendeltetésű erdőkre vonatkozókat kell alkalmazni azzal, hogy az építmények elhelyezéséhez az illetékes Állami Erdészeti Szolgálat hozzájárulása is szükséges.

(2) Az erdőterületek övezetek szerint tagolását a külterület szabályozási teve tartalmazza.

(3) A 0114/16 hrsz.-ú tervezett erdőterület rendeltetésű – ingatlanon meglévő lakóház és gazdasági épület adottságként meghatározható, annak ellenére, hogy az erdőterületre vonatkozó előírásoknak nem felel meg. Az ingatlanon lévő épületek felújíthatók, korszerűsíthetők, a lakóház – egy alkalommal – nettó 25 m2 alapterülettel bővíthető.

Mezőgazdasági terület

9. § (1) Az igazgatási területen lévő mezőgazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 29. § előírásait kell alkalmazni, az alábbiak figyelembevételével:

(2) az Mo jelű – jellemzően mélyfekvésű, rét, legelő, nádas művelési ágú – építési lehetőség nélkül mezőgazdasági területen épület nem építhető, a kialakítható legkisebb telekterület 3000 m2 lehet.

(3) az M jelű – jellemzően szántó, rét, legelő művelésű ágú – építési lehetőséggel rendelkező mezőgazdasági területen:

(4) a kialakítandó legkisebb telekterület 3000 m2 lehet

(5) az OTÉK 29. § (3) bekezdés szerint létesíthető lakóépület egyéb művelési ág esetén 6000 m2 helyett 10000 m2 telekterület felett helyezhető el, és a létesíthető lakóépület homlokzatmagassága 7,5 m helyett 4,5 m lehet.

(6) az Mk jelű – jellemzően kert, szőlő, gyümölcsös művelés ágú – mezőgazdasági kertterületen a kialakítható legkisebb telekterülete 1500 m2 lehet.

(7) A mezőgazdasági területen az új épületeket, építményeket a kialakult állapothoz igazodóan – szabadon állóan – úgy kel elhelyezni és kialakítani, hogy azok a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát ne akadályozhassák, és megőrizzék a hagyományos építészeti karaktert. Az épületek tetőfedése cserép, betoncserép, és színes síkpala, a tető hajlásszöge 35-45° közötti lehet.

(8) A mezőgazdasági területen az épületek, építmények elhelyezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy azok a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsák. Az építés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében kért ne okozzanak.

Egyéb terület

10. § (1) Az igazgatási területen lévő egyéb területekre vonatkozóan az OTÉK 30. § előírásait kell alkalmazni. Emellett figyelemmel kell lenni a parti sávok és a vízjárta területek használatáról és hasznosításáról szóló 46/1999. (III.18.) Korm. rendelet előírásaira is.

(2) A vízfolyások jó karban tartásáról a folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások mellett 6-6 m szélességű parti sáv biztosítandó, melyen belül épületek, építmények nem helyezhetőek el fák nem telepíthetők.

Közterületek használata

11. § (1) Az igazgatási területen az állami és önkormányzati utak a közterületek, melyeken közlekedési, közmű- és hírközlési hálózatok, létesítmények és berendezések, valamint köztárgyak egyaránt elhelyezhetők.

(2) A közterületeket rendeltetésnek megfelelő célra bárki szabadon használhatja, a rendeltetéstől eltérő használathoz a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása, valamint az illetékes hatóság engedélye szükséges.

II. Fejezet

Közműellátás, közmű- és hírközlési létesítmények

12. § (1) A lakóterületen, a gazdasági területeken és a különleges területeken a részleges közművesítettséget úgy kell biztosítani, hogy ennek keretében legalább:

a) a közműves villamos energia-szolgáltatás

b) a közműves ivóvíz-szolgáltatás (ennek részeként a külön jogszabályban meghatározott oltóvíz intenzitás és oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal)

c) a kommunális szennyvíz saját telken – zárt tárolóban – történő átmeneti tárolása, úgy, hogy környezetszennyezést nem idézhet elő.

d) a nyílt árkos csapadék-vízelvezetés megoldott legyen.

(2) A zárt tárolóban összegyűjtött és szippantással eltávolításra kerülő szennyvizet a kadarkúti ürítőhelyre kell szállítani.

(3) [4]

(4) Az igazgatási területen – település – és tájképvédelmi okok miatt – táv- és hírközlési célú magas építmények (adó és átjátszó tornyok) csak a megyei és a területi főépítész előzetes szakvéleménye alapján, azok figyelembevételével létesíthetők, úgy, hogy belterületen nem, külterületen csak kedvező építészeti kialakítással építhetők.

Kommunális ellátás, kommunális létesítmények

13. § (1) A településen a kommunális hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása megoldott. A kommunális hulladék a csökölyi hulladékártalmatlanító telepen kerül elhelyezésre.

(2) A településen működő dögkút nincs. Az esetleges állati tetemeket a Böhönyei ATEF telepre kell szállítani.

III. Fejezet

Környezetvédelem

14. § (1) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:

a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,

b) megelőzze a környezetszennyezést

c) kizárja a környezetkárosítást

(2) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről.

(3) [5]

Természet- és tájvédelem

15. § (1) Az igazgatási területen országos védelem alatt álló természeti érték nincs. A helyi védelem alatt álló természeti értékekre vonatkozó szabályozásokat és előírásokat a 9/1998. (X.15.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

(2) A helyi védelem alatt álló természeti területet és egyedi természeti értékeket – az építészeti és természeti értékek helyi védelméről szóló 9/1998. (X.15.) sz. önkormányzati rendelete alapján – a szabályozási tervek és az 1. sz. melléklet tartalmazzák.

(3) A helyi védelemre javasolt természeti értékeket a belterületi szabályozási tervek és az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(4) A helyi természetvédelem alatt álló területre hosszú távú parkrekonstrukciós és kezelési tervet kell készíteni.

(5) A település helyi védelem alatt nem álló tájképi elemeinek megőrzése is fontos feladat. Ennek biztosítására az építési engedélyezési eljárások során kiemelt figyelmet kell fordítani.

Műemléki és helyi védelem

16. § (1) Az igazgatási területen országos védelem alatt álló építészeti érték nincs. Helyi védelem alatt álló építészeti érték a szociális otthon – volt Festetics kastély – főbejárata.

(2) A helyi védelemre javasolt építészeti értékeket a szabályozási tervek és a 2. sz. melléklet tartalmazzák.

(3) A helyi építészeti értékek védelmével kapcsolatos szabályokat és előírásokat – az építészi és természeti értékek helyi védelméről szóló – 9/1998. (X.15.) sz. önkormányzati rendelet tartalmazza.

IV. Fejezet

Sajátos jogintézmények

17. § (1) [6]

(2) A Gyöngyöspusztán megvalósítani tervezett lakóutca 12 méteres szabályozási szélességének biztosítása érdekében a helyi közút céljára történő lejegyzés jogintézménye alkalmazható.

(3) [7]

V. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) Jelen rendelet csak a szabályozási tervekkel együtt érvényes, azokkal együtt értelmezendő és használandó.

(2) E rendelet előírásait a hatályba lépésekor első fokú határozattal még el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) E rendelet 2000. május 01-jén lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép

2. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép

3. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép

4. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép

5. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép

6. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép

7. melléklet a 2/2000. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Térkép