Rinyaszentkirály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015 (V.12..)

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 12

Rinyaszentkirály Község Önkormányzat képviselő-testületének

                                                             6/2015.(V.12.)

Önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről




Rinyaszentkirály község önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében , a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény 48.§. (4) bekezdés b; pontjában kapott felhatalmazás alapján a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:





Értelmező rendelkezések


1.§.


A rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék : a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem alkalmas növényi maradék ( fű, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok, a továbbiakban együtt : kerti hulladék).



A kerti hulladék égetésének szabályai


2. §.


(1) A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani.


(2) Égetéssel azon kerti hulladék semmisíthető meg , amely komposztálásra alkalmatlan, vagy ha a komposztálásra nincs mód és lehetőség.


(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet , illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.


(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.


(5) Az égetés során a helyben ( telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék       ( pl:  benzin, gázolaj, stb.) légszennyező , vagy bűzös segédanyag nem használható.


(6) Az égetést telken belül kell végezni, közterületet e célra igénybe venni tilos.

- 2 –




(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot ( pl: gumit, műanyagot, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait )



(8) A szabadban a tüzet és üzemeltetetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.


(9) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható , illetőleg a tűz eloltható.




Az égetés időpontjai


3.§.



(1) A kerti hulladék nyílt téri égetése belterületen a nyári időszakban június, július, augusztus hónapban tilos , a többi hónapban kedden, csütörtökön, szombaton 6.00 – 19.00 között megengedett. Más napon és időpontban az égetés tilos.


(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.


(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.





A szabadtéri tűzgyújtás szabályai


4.§



A szabadban végzett tűzgyújtás, tüzelőberendezés használata kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi  követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.









- 3 -




Záró rendelkezések


5.§.


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Rinyaszentkirály, 2015. április 30.




        Molnár József                                                                         Nagy Balázs

        Polgármester                                                                                 jegyző





A rendelet 2015. május 12. kihirdetésre került.



                                                                                                        Nagy Balázs

                                                                                                             jegyző