Ráksi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2006. (XII.1.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről

Hatályos: 2006. 12. 01- 2023. 06. 29

Ráksi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2006. (XII.1.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről1

2006.12.01.

Ráksi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban: Lt.) felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra (továbbiakban: önkormányzati lakások) és nem lakás célú helyiségekre.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakás, és nem lakás célú helyiségek fajtáit e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

A BÉRBEADÓI JOGOKAT GYAKORLÓ ÉS A BÉRBEADÓI KÖTELEZETTSÉGEKET TELJESÍTŐ SZERVEK

2. § (1) Az önkormányzati lakás bérbeadói jogát a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az üzemeltetési, felújítási feladatok ellátásának szervezésével a képviselő-testület a polgármestert bízza meg.

A LAKÁSBÉRLET LÉTREJÖTTE

3. § (1) Az önkormányzati lakásra megkötött bérleti szerződést írásba kell foglalni.

(2) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a lakásbérlet jogcímét,

b) a bérlet időtartamát,

c) a lakás adatait (cím, helyiségek alapterülete, komfortfokozat),

d) a lakás helyiségének felszereltségét,

e) a bérlő (társbérlő) adatait,

f) a bérlővel együtt költöző személyek adatait,

g) a lakbér összegét megfizetésének időpontját,

h) ha a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges berendezések helyreállítását a bérlő vállalja, annak beszámításának módját

i) a birtokbaadás időpontját,

j) a lakásbérleti szerződés megszűnésére vonatkozó rendelkezéseket, k) a felek" által szükségesnek tartott egyéb kikötéseket

A BÉRBEADÁS IDŐTARTAMA

4. § (1) Határozott időre kell bérbe adni a

a) feltétel bekövetkezéséig a munkaviszonyhoz kötött, szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati lakásokat

b) ha a bérlő és a bérbeadó így állapodnak meg

(2) Az (1) bekezdés b pontjában szabályozott esetben a határozott időre szóló bérbeadás időpontja legfeljebb 1 év lehet.

A FELEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

5. § (1) A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint köteles a bérlőnek átadni.

(2) A komfortfokozatnak megfelelő lakásberendezések jegyzékét a 2. számú melléklet tartalmazza

(3) A bérlő és a bérbeadó megállapodhatnak abban, hogy a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá a lakást és látja el komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel, illetve elvégzi a lakástörvényben meghatározott bérbeadói feladatokat.

(4) Ha a (3) bekezdésben foglalt megállapodás létrejön, a bérbeadó a bérlőnek a munkálatok elvégzésével kapcsolatosan felmerült és számlával igazolt költségeit a bérleti díjba történő beszámítással téríti meg.

(5) Bérleti díj beszámítás esetén, ha időközben a bérlő bérleti jogviszonya megszűnik, a fennmaradó költségkülönbözetet, a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül a bérlőnek meg kell téríteni.

(6) Bérlő és a bérbeadó előzetesen, írásban megállapodhat' hogy a bérlő a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti.

(7) A lakás átalakításával és korszerűsítésével, a kötelezettségek átvállalásával, teljesítésével és a költségek kiegyenlítésével kapcsolatos megállapodást a feleknek előzetesen, írásban kell rögzíteni.

(8) Ha a bérbeadó és a bérlő megállapodnak, hogy a bérlő a lakás komfortfokozatát növeli, illetve a fűtést korszerűsíti, vagy a visszaadáskor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, akkor az önkormányzatnak írásban rögzíteni kell:

az elvégzendő munka műszaki tartalmát a szükséges mértékig, a kivitelezési határidőt, - azt, hogy a kivitelezéshez szükséges anyagot maga, vagy az üzemeltető biztosítja, a bérlő feladata, hogy a kivitelezés ideje alatt megóvja a lakást a szándékos vagy gondatlan rongálástól,
a munkálatok költségeit a bérlő viseli, melyet az üzemeltetővel szemben bérbeszámítási joggal érvényesít, igazolt költségként:
a) anyagoknál és vállalkozók által végeztetett munkálatoknál a számlával igazolt költség összege,
b) házilagos kivitelezés esetén az üzemeltetőnél alkalmazott rezsi óradíj 100 %-a ismerhető el, - a munkálatok befejezését követő 30 napon belül a költségelszámolást el kell végezni.
(9) A bérlő és a bérlővel együttlakó személyek a bérlet időtartama alatt kötelesek a bérelt lakást rendeltetésszerűen használni, a nem rendeltetésszerű használatból eredő, a lakásban, a lakás berendezéseiben, illetve az épületben, vagy annak központi berendezéseiben keletkezett kárt a bérbeadó számára megtéríteni, vagy a bérleménynek az átvételkori állapotát visszaállítani.
(10) A bérbe adó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egyszer ellenőrzi. A bérlő az arra alkalmas időre a lakásba történő bejutást biztosítani és az ellenőrzést tűrni köteles.

A LAKBÉR MÉRTÉKÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) A bérlő a bérbeadónak a lakás használatáért egyösszegű bérleti díjat köteles fizetni, minden hónap 05. napjáig.

(2) Az önkormányzat az önkormányzati lakás bérbeadása során a lakbér vonatkozásában a költségelvet alkalmazza.

(2) Az önkormányzati bérlakás havi bérleti díjait e rendelet 3. számú melléklete alapján úgy kell megállapítani, hogy a szolgálati jelleggel bérbe adott lakások után a bérleti díjra 20 %-os kedvezményt kell biztosítani.

(3) A bérbeadó évente módosíthatja a lakbért.

(4) A lakásban lévő, vagy a lakásbérleményhez tartozó nem lakás céljára szolgáló helyiségek (pl. üzlet helységek,iroda, műhely, garázs) bérleti díját a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó szabályok alapján kell megállapítani.

LAKBÉRTÁMOGATÁS

7. § (5) Az a bérlő, aki e rendelet alapján bérbe adott önkormányzati lakás bérleti díjának megfizetésére szociálisan hátrányos helyzete miatt nem képes, az önkormányzattól lakbértámogatást igényelhet.

(6) A bérlő vagyoni, jövedelmi, szociális és egyéb körülményeihez igazodó lakbértámogatás mértékét e rendelet 4. sz. melléklete határozza meg.

(7) A lakbértámogatás iránti kérelmet a rászoruló a Ráksi Község Önkormányzat Képviselőtestületéhez nyújthatja be. Az eljárás rendjére vonatkozóan az önkormányzat szociális rendeletében szabályozott eljárás az irányadó.

(8) A lakbértámogatást minden hónap 5. napjáig kell kifizetni a bérlő részére.

LAKBÉRBŐL BEFOLYT ÖSSZEGEK FELHASZNÁLÁSA

8. § Az önkormányzat a lakbérből befolyt összeget felhalmozásra, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítására szolgáló keret képzésére fordítja.

AZ ALBÉRLET

9. § A bérlő a lakást, vagy a lakás egy részét albérletbe nem adhatja.

A LAKÁSIGÉNYLÉS RENDJE

10. §

(1) Önkormányzati lakás megüresedése esetén az önkormányzat a hirdetőtábláján felhívást tesz közzé, amelynek tartalmaznia kell
- a megüresedett lakás címét
- nagyságát,
- komfortfokozatát.
- berendezését
- a várható bérleti díj mértékét.
- az igénybejelentés benyújtásának határidejét.
(2) A lakás bérbeadására, lakásbérleti jogviszony folytatására irányuló kérelmet (igénylést) Ráksi Község Önkormányzat Képviselőtestületéhez lehet benyújtani.
(3) Lakást csak nagykorú magyar állampolgár, illetve EGK tagállam jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgára igényelhet.

11. § Az igénybejelentéshez mellékelni kell az igénylő, valamint a bérbeadás esetén a bérlővel együttköltöző családtagok nevét és rokoni fokát.

12. § (1) A lakásigények kielégítésénél a kielégítési sorrend:

a) első helyen: az önkormányzattal, vagy önkormányzat intézményével közszolgálati jogviszonnyal rendelkező személy,

b) második helyen: az a) pontba nem tartozó, az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személy,

c) harmadik helyen: az a)-b) pontokba nem tartozó személy.

(2) Ha az (1) bekezdés a)-b)-c) pontja szerinti helyek valamelyikén több igénylő is áll az igények kielégítési sorrendjét az igénylők rászorultságának figyelembe vételével határozza meg a képviselő-testület.

13. § (3) A lakásigényléseket az elbírálást követően az önkormányzat nem tarja nyilván.

(4) Lakásüresedés esetén újra felhívást kell közzétenni.

LAKÁSBÉRLET MEGSZŰNÉSE, LAKÁSCSERE

14. § (1) A határozott időre szóló, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jogviszony a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetve feltétel bekövetkezésével szűnik meg.

(2) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződést a határozott időtartam, illetve feltétel bekövetkezése előtt közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

(3) A határozott idő leteltével a bérleti jogviszonyt a Képviselő-testület, kérelemre meghosszabbíthatja.

(1) Az Lt. 24. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek bekövetkezése esetén bérbeadó a lakásbérleti szerződést írásban jogosult felmondani.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdésben foglalt felmondás esetében a Lt. 25. §-ában foglaltak szerint jár el.

A NEM LAKÁS CÉLJÁRA SZOLGÁLÓ HELYISÉGEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

16. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező nem lakás céljára szolgáló helyiségek hasznosíthatásáról, valamint a bérleti díj mértékéről, mint bérbe adó, a Képviselő-testület dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek legfeljebb 5 éves határozott idejű bérleti szerződés formájában hasznosíthatóak.

17. §

SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME

(1) Ráksi Községi Önkormányzat a lakások bérletével és elidegenítésével kapcsolatban - az érintett polgárokról - a személyi adat- és népesség-nyilvántartásban kezelt adatokat használhatja fel.
(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett nem hívható fel olyan adat igazolására, amely a Önkormányzat saját nyilvántartásában szerepel.
(3) A nyilvántartásban vezetett adatokról más személynek, szervnek adatot szolgáltatni nem szabad, az kizárólag a rendeletben szabályozott - a bérbeadáskor szükséges - körülmények vizsgálatához használható fel.

ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. és az Lt, szabályai az irányadók.

(2) E rendelet 2007. január 1. napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló 7/2004 (IV. 1) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik

1

Az önkormányzati rendeletet a Ráksi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 30. napjával.