Ráksi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (V.1.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról.

Hatályos: 2014. 05. 01

Ráksi Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2014. (V.1) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról.


Ráksi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 45. §. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

I. FEJEZET

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §

A rendelet célja az ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

A rendelet hatálya

2. §

(1) A rendelet területi hatálya Ráksi település közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatásra terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a szolgáltatást igénybe vevő azon ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire vagy egyéb jogcímen használóira (továbbiakban: ingatlantulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.






Értelmező rendelkezések

3. §

Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból - közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában - gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából (Vgt. 1. sz. mellékletének 37. pontja);

Begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása (Vgt. 1. sz. mellékletének 38. pontja);

Ingatlantulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (Vgt. 44/B. §);

II. FEJEZET

A KÖZSZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ rendelkezések

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

4. §

(1)   A rendeletben meghatározott területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését a közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni. A közszolgáltató nevét és elérhetőségét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A szolgáltató kötelezettségei

5. §

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a 2. számú mellékletben megjelölt szennyvíztisztító telepre, az erre a célra kialakított leürítő helyre kell a szolgáltatónak ürítenie.

(2) A szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

(3) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok részére számlát kiállítani.

(4) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(5) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles elvégezni.

(6) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Vgt. 44/C. § (2) bekezdés g) pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(7) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(8) A szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(9) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásra, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralékok behajtására használhatja fel.

(10) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő általa kezelt személyes adatokat nem hozhatja nyilvánosságra.

(11) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig a települési önkormányzatnak benyújtani.

(12) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a rendszeres adatszolgáltatásra kötelezett közszolgáltató évente, a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot szolgáltat.

Az ingatlan tulajdonosának kötelezettségei

6. §

(1) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő környezetszennyezést.

(2) A 2. § (3) bekezdésében megjelölt ingatlan tulajdonosa a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az 1. számú mellékletben meghatározott szolgáltató szolgáltatását köteles igénybe venni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége után a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles az önkormányzati rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat a közszolgáltatónak megfizetni.


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb rendelkezések

7. §

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie.

(3) A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte

8. §

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a közszolgáltatás igénybe vételével jön létre.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(3) A szolgáltatást igénybe vevő a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó megrendelését a szolgáltatónak az önkormányzat és a szolgáltató által kötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott módon jelentheti be.

A szolgáltató és az önkormányzat között létrejövő közszolgáltatási szerződés tartalma

9. §

 (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a 2. § (2) bekezdésében meghatározott közszolgáltatás ellátására közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésnek a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet 6. § (2) bekezdésében, 7. és 8. §-ban meghatározottakat kell tartalmaznia.

A közszolgáltatás díja

10. §

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésének közszolgáltatási díját az önkormányzat képviselő-testülete egy évi díjfizetési időszakra - amely az önkormányzat adott időszakra megalkotott díj rendeletének hatálybalépését követő egy éves időszak - a közszolgáltató által adott díjkalkuláció alapján ezen rendelet 3. számú mellékletében határozza meg. A szolgáltató az éves díjkalkulációját ezen rendelet 4. számú melléklete szerint készíti el.

(2) A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a díjfizetési időszak lejártát megelőző legalább két hónappal, tárgyév november 30. napjáig jelezheti a jegyző felé a 4. számú melléklet szerinti formában.

(3) A közszolgáltatási díjnak a közszolgáltatás igénybevételekor az ingatlantulajdonos által fizetendő összegét a szolgáltató állapítja meg, az egységnyi díjtétel és az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján. Az elszállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a szippantó gépjárműbe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.

(4) A tulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a szolgáltató számlát bocsát ki, amely alapján a tulajdonos a közszolgáltatási díjat a szolgáltató részére a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a szolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.

(5) A Közszolgáltató a lakosság által a (3) bekezdés szerint fizetendő díj összegét csökkenti a mindenkori éves központi költségvetéséről szóló törvény „nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításának támogatása” címén igényelhető támogatás összegével. A szolgáltató köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a maximális támogatási összeg igénybe vehető legyen, így különösen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz m3-ben kifejezett évi becsült mennyiségéről megfelelő időben az önkormányzat részére adatot szolgáltatni és a végzett szolgáltatásról számlákkal elszámolni.

(6) A közszolgáltatás igénybevételéért a tulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

III. FEJEZET

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. §

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló 11/2004. (IV.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

                 Fülöp László                                                                Fodor József

                     jegyző                                                                       polgármester                 


A rendelet kihirdetve:


Ráksi, 2014. május 1.             

                                                        Fülöp László

                                                             jegyző


1. számú melléklet



Közszolgáltató neve:                    Igal Város Önkormányzat

Közszolgáltató elérhetősége:        7275. Igal, Szent István u. 107.

                                                       Tel: 82/573-029)


 A közszolgáltató szolgáltatási kötelezettségének időtartama:

2014. május 1-től - 2015. január 31-ig


















  1. számú melléklet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére szolgáló szennyvíztisztító telep megjelölése:


DRV ZRt. Siófok, Tanácsház u. 7. által üzemeltetett igali szennyvíztelep






















3. számú melléklet


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi

közszolgáltatásról szóló 3/2014. (V.1.)  önkormányzati rendelethez




A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díja 2013. július 1-től


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének alapdíja:

4.590 Ft/szippantási alkalom + ÁFA.


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének ürítési díja: 1.560 Ft/m3 + ÁFA környezetterhelési díj 51 Ft/forduló.

















4. számú melléklet

Díjkalkulációs séma

Ráksi Község nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére

…… év

Sor-szám

Megnevezés

Számítás módja

Mérték-egység

Mennyiség

a

B

c

d

e


Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szipp. díj számítása





I. Alapadatok





   Összes nem közművel összegyűjtött

   háztartási szennyvíz mennyiség





II. Költségek és ráfordítások





   Anyagköltség





   Üzemanyagköltség





   Igénybevett szolgáltatások





   Egyéb szolgáltatások





   Bérköltség





   Személyi jellegű egyéb költségek





   Bérjárulékok





   Értékcsökkenési leírás





   Nem közművel összegyűjtött

   háztartási szennyvíz

   ártalmatlanítás költsége





   Értékesítési költségek





   Egyéb ráfordítások





   Költségek és ráfordítások összesen





III. Számított nyereség





IV. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz egységnyi térfogatának szippantási díja