Ráksi Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Ráksi Község Polgármesterének 10/2020. (XII.1.) önkormányzati rendelete

A FALUGONDNOKI SZOLGÁLATRÓL

Hatályos: 2020. 12. 02

Ráksi Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint, a Képviselő-testület hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja, hatálya


1.§


A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között - a település lakói számára a településen hiányzó, alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve közszolgálatokhoz való hozzájutást elősegítse - a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja, továbbá, hogy a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.


2.§


A rendelet hatálya a község közigazgatási területén életvitelszerűen élő azon

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

e) hajléktalanokra,

akik szociális körülményeik, ezen belül koruk, egészségi állapotuk és egyéb aktuális élethelyzetük alapján alkalmilag vagy tartósan jogosulttá válnak a szolgáltatás igénybevételére.


A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok


3.§


A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés

c) családsegítésben való közreműködés


ÉTKEZTETÉSBEN VALÓ KÖZREMŰKÖDÉS


4.§


(1) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelete alapján megállapított szociális étkezés ellátás biztosítását az étel házhoz szállításával.

(2) Az ellátott a szociális étkezés díjaként térítési díjat köteles fizetni.                                                                    

(3) A szállításért külön díjat nem kell fizetni, az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.



A HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN VALÓ KÖZREMŰKÖDÉS


5.§


(1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja

a)  a házi gondozó ellátotthoz való szállításával,

b) a házi gondozó munkájába történő – nem szakmai jellegű – feladatok ellátásával (pl.: favágás, fa behordás, szennyes összegyűjtése és mosodába szállítása, takarítás, bevásárlás, gyógyszer kiváltás, szakrendelésre szállítás, egészségügyi alapellátáshoz való segítés) kapcsolatos feladatok ellátását.


CSALÁDSEGÍTÉSBEN VALÓ KÖZREMŰKÖDÉS


6.§


(1) A családsegítésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja a

a) családgondozó ellátotthoz való szállításával,

b) az ellátott, illetve családja Családsegítő Központba, majd onnan településre történő szállításával, kapcsolatos feladatokat,

(2) Közreműködik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló  1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.). 65.§. (4) bekezdésében a családsegítő szolgálat egyéb feladataiként meghatározott tevékenységének ellátásában, ennek érdekében a lakossággal és a családsegítő szolgálattal folyamatosan párbeszédet folytat, észrevételeit, tapasztalatait továbbítja.

 (3) Az (1) bekezdésben leírt feladatok közül a szállítási feladatot akkor kell és lehet ellátni, ha a vonatkozó, szociális ellátásra való jogosultságot megállapító határozat ezt kifejezetten tartalmazza. Egyéb, nem szállításhoz kapcsolódó feladat ellátása kötelező.


A falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok


7.§


A falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) személyszállítási feladatok

b) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladat,

c) az önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok

d) kapcsolattartási feladat az önkormányzat és intézményei és a lakosság között,

e) egyéb nem részletezett, szolgáltatási jellegű feladatok.


Személyszállítási feladatok


8.§


(1) A falugondnoki szolgálat a személyszállítási feladatai között ellátja:

a) az óvódások és általános iskolások szállítását,

b) a betegek házi orvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítását,

c)az ellátásban részesülő jogosultak idősek napközi otthonába szállítását és visszaszállítását,

d) kórházi, szociális otthoni stb. látogatás céljára történő szállítást,

e) családi eseményekre történő szállítást,

f) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre történő szállítást.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott személyszállítási feladatok közül a falugondnok kötelező feladata-a az a), b), f) pontban meghatározott szállítási feladat.


ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK SZÁLLÍTÁSA


9.§


Az óvodások és iskolások szállítása keretében a falugondnok szükség szerint szállítja a gyermekeket az intézménybe, illetve az intézmények által szervezett programokra.


BETEGEK HÁZIORVOSHOZ, EGÉSZSÉGÜGYI INZÉZMÉNYBE SZÁLLÍTÁSA


10.§


(1) A betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézményekbe szállítása a településtől intézményig, illetve onnan lakóhelyre szállítását jelenti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szállítási feladatot a falugondnok a polgármester által adott felhatalmazás alapján teljesíti.

(3) Az egészségügyi állapot, a kezelés jellege, valamint a szociális helyzet megítélése során szükség szerint ki kell kérni a háziorvos, a házi gondozó véleményét.


KÓRHÁZI, SZOCIÁLIS OTTHONI LÁTOGATÁS, CSALÁDI ESEMÉNYEKEN VALÓ RÉSZVÉTEL, ILLETVE NAGYBEVÁSÁRLÁS CÉLJÁRATÖRTÉNŐ SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS


11.§


(1) Az igénylők:

a) kórházi, szociális otthoni stb. látogatás céljára,

b) családi eseményekre,

c)nagybevásárlás céljára

történő szállítására a településről az intézményekbe és vissza a településre vehetik igénybe.

 (3)A szolgáltatás általában csak egyszerre, egy intézményt vagy szállítási helyet érintő több - legalább 4 fő-igény esetén nyújtható, egyedi igények csak kivételes esetben teljesíthetőek.

(4) A falugondnok számára nem kötelező feladat.


ÖNKORMÁNYZAT, ILLETVE EGYÉB TELEPÜLÉSI RENDEZVÉNYRE SZÁLLÍTÁS


12.§


Az önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás az önkormányzat által olyan közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó közigazgatási területet érintő szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való megoldását is.


Önkormányzati RENDEZVÉNYEK, ÖSSZEJÖVETELEK szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok


13.§


(1)A falugondnoki szolgálat feladata önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a jegyző, a polgármester vagy a képviselő-testület tagja irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít többek között:

  1. képviselő-testületi ülés

b)közmeghallgatás

c)falugyűlés

d)egyéb lakossági fórum

e)önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények:


A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere


14.§.


(1) A 3.§-ban foglalt ellátásokat az önkormányzat szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelete alapján lehet igénybe venni.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a 8.§. (1) bekezdés c), d) e) pontjában meghatározott esetekben egyedi elbírálással döntsön egyes falugondnoki szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről.


15. §


(1) A rendeletben szereplő, szolgáltatások iránti kérelmet a falugondnoknál vagy a fenntartónál kell írásban vagy szóban előterjeszteni, melyről a falugondnok nyilvántartást köteles vezetni. A szolgáltatás iránti igények kielégítésének lehetőségéről és módjáról (a racionális munkaszervezés szempontjai figyelembevételével) a polgármester dönt.

(2) A szolgáltatás biztosításáról vagy a kérelem elutasításáról, a szolgáltatás tartalmáról, a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul tájékoztatni.

(3) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szolgáltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

(4) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes


A FALUGONDNOKI SZOLGÁLAT ELLÁTÁSA


16.§


(1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok - szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével – látja el. A falugondnoknak a feladatait munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(2) A feladatokat a személyi, a személyzeti irataiban meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni. A munkarendjét a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(3) A falugondnoki szolgálatot a falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetében helyettesíteni kell, amennyibe a távollét tartama meghaladja a 30 munkanapot.

(4) A falugondnok munkaidején kívül eső feladatok ellátását, a túlórakeret kimerülését követően a követően a következők szerint kell megoldani:

a) kötelező feladat esetében a falugondnok adott feladatra történő külön megbízásával, melyért megbízási díjra jogosult,

b) nem kötelező feladat esetében a falugondnok helyettesítésével.


17. §


(1) Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, a falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

(2) Az árubeszerzéssel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással kapcsolatos feladatoknál a falugondnok átvételi elismervény fejében veszi át a vásárlási előleget, melyet a vásárlás befejeztével ismételt átvételi elismervény fejében ad vissza. A tényleges kiadásokkal számla alapján köteles elszámolni a szolgáltatást igénybe vevőnek.


Vegyes és záró rendelkezések


19.§


A rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba. A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.





                                   Gáspár Tamás                                                                                Fülöp László

                          polgármester                                                                         jegyző


A rendelet 2020. december 1-jén kihirdetve.


Kelt, 2020. 12. 01.


Fülöp László

jegyző