Ráksi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (VI.16.) önkormányzati rendelete

az Igali Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők díjazásáról és egyéb juttatásairól

Hatályos: 2020. 06. 16

Ráksi Község Önkormányzatának Polgármestere a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 226. § (7) bekezdésében, a 234. § (3)-(4) bekezdésében, a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel - amely szerint a képviselő-testület feladat- és hatáskörét veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja - a következőket rendeli el:


1. Fejezet

Általános rendelkezések


1. §


(1) E rendelet hatálya az Igali Közös Önkormányzati Hivatalban és annak jogelődjénél (a továbbiakban együtt: Hivatal) foglalkoztatott közszolgálati tisztviselőkre, ügykezelőre (a továbbiakban együtt: köztisztviselő) terjed ki.

(2) A köztisztviselő részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény (a továbbiakban: Kttv.) szerinti Egyéb juttatások, visszatérítendő vagy vissza nem térítendő szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatások, szociálisé kegyeleti támogatások adhatóak.

(3) A (2) bekezdés szerinti juttatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott, azaz részmunkaidős köztisztviselőket munkaidő-arányosan illetik meg.

(4) A rendeletben meghatározott szabályokat a foglalkoztatási jogviszonyban lévő polgármester tekintetében is alkalmazni kell.


2. §


(1) A juttatások és támogatások fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben állapítja meg.

(2) A jegyző a juttatások és támogatások formáit, mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a Kttv. 152. § (2) bekezdése alapján Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.

(3) A juttatási fajtákról - minden évben - a pénzügyi fedezet függvényében a jegyző dönt.

(4) A jegyző a Közszolgálati Szabályzatban köteles meghatározni a Hivatal e rendeletben szabályozott díjazással, juttatásokkal és támogatásokkal kapcsolatos konkrét feladatait, eljárásának részletes szabályait, a pénzügyi vezetős és személyügyi, pénzügyi munkatársak e rendeletben szabályozott díjazással, juttatásokkal és támogatásokkal kapcsolatos konkrét feladatait, valamint az egyes feladatok felelőseit.

(5) A polgármester esetében a juttatások és támogatások tekintetében a képviselő-testület egyedi határozattal hoz döntést

(6) A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a Hivatal pénzügyi vezetője és pénzügyi ügyintézője látja el.


II. Fejezet

A köztisztviselők díjazása


Illetményalap

3. §


A Képviselő-testület a Hivatalnál foglalkoztatott tisztviselők vonatkozásában az illetményalapot a Kttv. 132. §-ban megfogalmazottak, valamint a mindenkori költségvetési törvényben szabályozottak alapján határozza meg.



Illetménykiegészítés

4. §


(1) A Kttv. 234. § (3)-(4) bekezdései alapján a Képviselő-testület a felsőfokú, valamint a középfokú végzettségű köztisztviselők részére illetménykiegészítést állapit meg.

(2) Az illetménykiegészítés mértéke

a) a felsőfokú végzettséggel rendelkezők részére az alapilletmény 30 %-a,

b) a középfokú végzettséggel rendelkezők részére az alapilletmény 20 %-a.


Alapilletmény-eltérítés

5. §


A Kttv. 133. § (3)-(4) bekezdésben foglaltak szerint a Hivatal köztisztviselőjének vezetői döntés alapján Alapilletmény-eltérítés adható.


Személyi illetmény

6. §


A Kttv. 235. §-ában foglaltak szerint a Hivatal köztisztviselőjének a Kttv.-ben meghatározott illetményrendszerre vonatkozó szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthat meg a Hivatal vezetője.


Képzettségi pótlék

7. §


(1) A Hivatal köztisztviselőjét a Kttv. 142. §-ában foglaltak szerint képzettségi pótlék illeti meg.

(2) A képzettségi pótlékra jogosító munkakörben a képzettségeket a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.


III. Fejezet

Köztisztviselők egyéb juttatása, támogatása


8. §


A Képviselő-testület a Kttv. 237. §-a szerint rendelkezni kíván a köztisztviselőket illető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról.


Jubileumi jutalom

9. §


A jubileumi jutalomra vonatkozó szabályok tekintetében a Kttv. 150. §-ában foglaltak az irányadóak.


Cafeteria

10.§


(1) A köztisztviselők évente a Kttv. 151. §-a alapján Cafeteria juttatásra jogosultak.

(2) A Képviselő-testület a mindenkori költségvetési törvény alapján állapítja meg a Cafeteria juttatás összegét.


Hűségjutalom

11. §


(1) Az a köztisztviselő, aki a Hivatalnál folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik „Hűségjutalom” elismerésben és pénzjutalomban részesül.

(2) A „Hűségjutalom” abban az évben esedékes, amelyben a köztisztviselő az igényjogosultsághoz szükséges közszolgálati jogviszonyt megszerezte, az elismeréssel járó pénzjutalmat a megszerzésének napján kell részére átadni.

(3) A „Hűségjutalom”-ra való jogosultságot a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.


Illetményelőleg

12. §


(1) A köztisztviselő számára, kérelmére illetményelőleg biztosítható.

(2) Az illetményelőleg kifizetését a jegyző engedélyezi.


Képzéssel kapcsolatos költségek megtérítése

13. §


(1) A Hivatal szakember-ellátottságának biztosítása és a munkaköri feladatok eredményesebb ellátása érdekében folytatott tanulmányok végzéséhez, továbbá állami nyelvvizsga bizonyítvány megszerzéséhez támogatás nyújtható.

(2) Támogatásként megállapítható:

  • munkaidő-kedvezmény az oktatás és a vizsga idejére;
  • a tandíj és a képzési költség részbeni vagy teljes átvállalása;
  • a tankönyvek költségének átvállalása;
  • az oktatás és a vizsga helyére történő utazás költségének átvállalása.

(3) A támogatás formájáról, mértékéről és feltételeiről - a megkezdett, vagy folytatni kívánt képzés adott munkakörhöz való szükségessége alapján - a munkáltató tanulmányi szerződést köt a kérelmezővel.


Rendkívüli szociális támogatás

14. §


(1) A köztisztviselő megélhetését veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén rendkívüli szociális támogatásban részesíthető.

(2) A támogatás kifizetését a jegyző engedélyezi.


Kegyeleti gondoskodás, támogatás

15. §


(1) A jegyző a közszolgálat halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt köztisztviselőjét, illetve a Hivatalból nyugállományba vonult elhunyt köztisztviselőt, aki feladatait átlag feletti eredménnyel látta el és jelentősen hozzájárult a Hivatal eredményes működéséhez.

(2) A Hivatal a temetés költségét egyedi döntéssel részben, vagy egészben átvállalhatja.

(3) Temetési segély adható a köztisztviselőnek a polgári törvénykönyvről szóló 2013. V. törvény 8:1. § 1. pontjában felsorolt közeli hozzátartozója halála esetén.

(4) A temetési segély összege a köztisztviselő mindenkori illetményalap 100 %-ig terjedhet, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.


Egészségügyi juttatás

16. §


(1) A köztisztviselőt a következő egészségügyi juttatás illeti meg:

a) szemüveg, vagy kontaktlencse készítésének díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás, ha a munkaköre ellátásához a számítógép folyamatos használata szükséges,

(2) A szemüveg, vagy kontaktlencse készítéséhez való hozzájárulás két évente vehető igénybe.


A köztisztviselő jutalmazása

17. §


(1) A hivatal eredményes tevékenysége érdekében teljesített szorgalmas, példamutató munkavégzésért, a szervezet szempontjából fontos, váratlanul jelentkező feladatok elvégzéséért, ezen eredmények közvetlen, rövid időn belül történő ösztönzésére a hivatal köztisztviselői jutalomban részesíthetők.

(2) Az esetei jutalomkeret éves mértékét a képviselő-testület az éves költségvetésében határozza meg.


Célfeladat juttatás

18. §


(1) A közszolgálati tisztviselő számára a Kttv. 154. § (2) bekezdésben foglaltak szerint állapítható meg célfeladat, illetve céljuttatás.

(2) A közszolgálati tisztviselő a céljuttatásra akkor jogosult, ha a célfeladat eredményesen teljesült és azt a hivatali szervezet vezetője igazolta.

(3) A célfeladat nem lehet azonos a teljesítményértékelés során a közszolgálati tisztviselő, részére megállapított feladattal.

(4) A célfeladat juttatást a jegyző engedélyezi a Hivatalra vonatkozó a fenntartó önkormányzatok éves költségvetéséről szóló rendeletében meghatározott keretein belül.

(5) A célfeladat juttatás csak a teljesítés és a munka átvétele után, értékeléssel együtt fizethető ki, további részletes feltételeit a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.


Nyugdíjazás előtti juttatás

19. §


Azon köztisztviselő, aki feladatait átlagon felüli eredménnyel látta el és jelentősen hozzájárult a Hivatal eredményes működéséhez, valamint sokat tett a munkaközösség építéséért, a nyugdíjba vonulásakor egyszeri pénzbeli juttatásban részesíthető.


Az anyakönyvvezetőt megillető ruházati költségtérítés

20. §


A hivatal anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselője a szertartás ünnepélyességének biztosítása céljából ruházati költségtérítésre jogosult, a Közszolgálati Szabályzatban leírtak szerint.


Bankszámla-hozzájárulás

21. §


A köztisztviselőket a bankszámla fenntartásához kapcsolódó költségeik (bankszámla vezetési díj, havi egyenlegértesítő kiállítása, postázása, bankkártya éves díja, stb.) enyhítésére bankszámla-hozzájárulás illeti meg.


Mankópénz

22. §


A Hivatal pénztárosi feladatit ellátó tisztviselőit mankópénz illeti meg, mely a pénzkezeléssel összefüggő kockázatok és kisebb hiányok fedezetéül szolgál.


IV. Fejezet

Köztisztviselők munkába járása és kiküldetése

Munkába járás utazási költségtérítése

23. §


(1) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. §-ában leírtak alapján a köztisztviselők munkába járásuk költségeinek megtérítését igényelhetik.

(2) A tömegközlekedést igénybe vevő köztisztviselők a menetjegyüknek, vagy bérletüknek 86 %-ának visszatérítését igényelhetik, éves tekintetben az előbb említett Kormányrendelet szerinti felső korlátozással.

(3) Azon köztisztviselők, akik saját személyautójukat használják munkába járás tekintetében, a hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 15 forint értékben kap hozzájárulást.

(4) Az utazási költségtérítéshez történő hozzájárulás részletszabályait a Közszolgálati Szabályzat határozza meg.


Kiküldetés

24. §


Saját gépjármű hivatali célra történő használatára akkor adható engedély, ha a köztisztviselő munkakörének feladataival összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges az utazása, ideértve különösen a kiküldetés miatt szükséges utazást.


V. Fejezet

A díjazások, juttatások fedezeteire szolgáló keret

25.§


(1) A juttatásokra kifizethető keret összegét a Képviselő-testület mindig az adott évre vonatkozóan, a Hivatal éves költségvetésében állapítja meg.

(2) A jegyzőnek a rendelet végrehajtásával kapcsolatos felelőssége:

a) a jegyző felelős az e rendeletben és a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelő Közszolgálati Szabályzat elkészítéséért,

b) a rendeletben szabályozott díjazások és juttatások fedezetéül szolgáló előirányzatok költségvetési rendelet-tervezetben való megalapozott, reális igényekhez igazodó szerepeletetéséért, beleértve a juttatásokat, támogatásokat terhelő járulékokat és adóterheket is.

c) a jegyző felelős a jóváhagyott előirányzatokkal történő megfelelő gazdálkodásért.

(3) A díjazások és juttatások fedezetére szolgáló összegeket a Hivatal költségvetésében meghatározottak, e rendeletben meghatározottak és a Közszolgálati Szabályzatban meghatározottak szerint kell felhasználni.


VI. Fejezet

A díjazásokkal és juttatásokkal kapcsolatos egyéb jegyzői feladatok

26. §


(1) A jegyző a pénzügyi vezetővel és személyügyi, pénzügyi munkatársakkal közreműködve köteles:

a) a díjazások és juttatások körültekintő felhasználásáról gondoskodni,

b) a Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők szociális helyzetét, családi körülményeit folyamatosan figyelemmel kísérni, rendkívüli élethelyzet esetén a juttatást kérelem nélkül, hivatalból megállapítani,

c) a juttatásokkal kapcsolatos járulék- és adóterhek befizetéséről gondoskodni.


VII. Fejezet

Záró rendelkezések

27. §


E rendelet 2020. június 16.-án 14:30-kor lép hatályba.


Ráksi, 2020. június 16.



                                                        Gáspár Tamás                                Fülöp László

                                                        polgármester                                        jegyző


Záradék:

Kihirdetve: 2020. június 16. 14:00-kor



Fülöp László

jegyző