Ráksi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 21

Ráksi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2021.10.21.

Ráksi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésére álló szociális célú tűzifa keretből maximum kétszeri alkalommal természetbeni támogatásként tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Ráksi községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Ráksi településen él, valamint e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

(2) A rendelet célja, hogy a Ráksi településen élő szociálisan rászorultak részére támogatást nyújtson, meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, a tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és elbírálás menetét.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szó ló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Jogosultság feltételei

2. § (1) Természetbeni támogatásként tűzifa biztosítható annak a személynek, aki

a) szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott ellátásban részesülő család,

c) kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn.

(2) A kérelmek elbírálásánál - a jogosultsági feltételek megléte esetén - (1) bekezdés a-c) pontjában szereplő személyeket előnyben kell részesíteni.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl tűzifa támogatás biztosítható annak a személynek:

a) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át (114.000,- Ft-ot) nem haladja meg,

b) egyedülálló esetén a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át (128.250, - Ft-ot) nem haladja meg, és

c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik és erről nyilatkozik, valamint

d) a tűzifa támogatásra irányuló kérelmét e rendelet hatálybalépését követően, de legkésőbb 2022. január 31. napjáig benyújtja.

(4) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül függetlenül az ingatlanban lévő személyek és háztartások számától csak egy kérelmező részére állapítható meg támogatás, amelynek mértéke háztartásonként legfeljebb 2 erdei m3 lehet.

Hatásköri és eljárási rendelkezések

3. § (1) A szociális célú tűzifa-támogatás megállapítása iránti kérelmek elbírálása tekintetében a hatáskör gyakorlásának jogát Ráksi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) A kérelmeket legkésőbb 2022. február 10. napjáig bírálja el a Képviselő-testület.

4. § (1) A kérelmet a mellékleteivel együtt Ráksi Község Önkormányzatához kell benyújtani.

(2) A kérelmet legkésőbb 2022. január 31. napjáig lehet benyújtani a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot a háztartásban élő közeli hozzátartozók személyéről és jövedelméről,

b) a családban élő nem tanköteles korú gyermekekre vonatkozóan a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást.

5. § (1) A tűzifa mennyisége a beérkező kérelmek számától és a rendelkezésre álló készlet mennyiségétől függően kerül kiosztásra.

(2) A tűzifa házhoz szállításáról az Önkormányzat legkésőbb 2022. február 15. napjáig térítésmentesen gondoskodik a kérelmező lakcímére.

(3) A megállapított szociális célú tűzifamennyiség átvételét a jogosult a 3. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(4) Az önkormányzat vállalja a pályázati kiírásban szereplő önrész, valamint a tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését.

(5) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

6. § A támogatás forrása az önkormányzat számára megállapított 2021. évi pályázati támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek - el kell utasítani.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2021. október 21-én lép hatályba, és 2022. március 31-én hatályát veszti.