Ráksi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 08- 2024. 04. 14

Ráksi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.09.08.

Ráksi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Ráksi Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Ráksi településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, települési támogatás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Ráksi Község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig az egy helyrajzi szám alatt lakó rászoruló személyek egy fűtési idényben 1m3 szociális tűzifa támogatásban részesíthetők.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktívkorúak ellátására jogosult (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás),

b) időskorúak járadékára jogosult,

c) Ráksi Község Önkormányzat képviselő-testületének a települési támogatás helyi szabályozásáról szóló (továbbiakban: helyi rendelet) szerinti rendszeres települési támogatásra jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás továbbá annak is adható, aki

a) ápolási díjra, vagy gyermekek otthongondozási díjára jogosult,

b) fogyatékossági támogatásra jogosult,

c) Ráksi településen életvitelszerűen élő személy/család, akinek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum négyszeres mértékét

d) az a család, amely három vagy annál több eltartott gyermeket nevel és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum ötszörös mértékét. Eltartott gyermeknek minősül életkorra tekintet nélkül az iskolai tanulmányokat folytató gyermek, fiatal felnőtt.

e) akinél kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn továbbá különös méltánylást esetben.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

(6) Ráksi Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család, aki

a) erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

b) tűzifával egyáltalán nem fűthető ingatlanban lakik életvitelszerűen.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2024. január 31. napjáig lehet benyújtani, az Igali Közös Önkormányzati Hivatalban, a tűzifa 2024. február 15. napjáig kerül kiosztásra.

(3) A kérelmek elbírálása a szociális bizottság hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról a következő rendes ülésén, legkésőbb a kérelem benyújtásától számított 10 napon belül dönt.

(4) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról, mely méterfa (100 cm) formájában kerül átadásra.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára megállapított 666.750 Ft kiegészítő támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított 63.500 Ft saját forrás, mely összeg 25 m3 tűzifa vásárlását tette lehetővé.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek -, el kell utasítani.

II. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2023. szeptember 8-án lép hatályba, és 2024. április 15-én hatályát veszti.