Ráksi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021. évi költségvetési zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 27
2021. évi költségvetési zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 91. § (1) bekezdése alapján a polgármester a költségvetési évet követő negyedik hónap utolsó napjáig terjeszti a Képviselő-testület elé a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet.
Az Áht. 89. § (1) bekezdése szerint az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően zárszámadást kell készíteni.
Az Áht. 91. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a zárszámadás előterjesztésekor a Képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell mutatni az önkormányzat összes bevételét, kiadását, pénzeszközének változását; a helyi önkormányzat összevont költségvetési mérlegét; adósság állományát; vagyonkimutatását; a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve; valamint a közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást.
Ezen kimutatásokat a zárszámadási rendelet-tervezet 1-10. sorszámú melléklete tartalmazza.
A jogszabályi előírásoknak megfelelően Ráksi Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének teljesítési adatait összevontan tartalmazó, az előírt szerkezetben összeállított kimutatásokat az előterjesztés mellékleteként a képviselő testület elé terjesztem és javaslom a zárszámadási rendelethez kapcsolódóan a 2021. évi költségvetési beszámoló adatainak elfogadását.