Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/1997. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kijelölésének és kirendelésének szabályairól

Hatályos: 1997. 07. 01

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/1997. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kijelölésének és kirendelésének szabályairól

1997.07.01.

A Magyaratádi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1992. évi XXXVIII. tv. 98. § (6) bekezdésében (továbbiakban: Tv.) és a 156/1995.(XII.26.) Korm. számú rendelet 44/D. §-ában (továbbiakban: Vr.) foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat alábbi költségvetési szerveire:

- polgármesteri hivatalra és
- az általános iskolára.

Az önkormányzati biztos kirendelésének feltételei

2. § (1) A képviselő-testület az 1. §-ban meghatározott költségvetési szervhez – amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. tv. 4. §-a szerinti adósságrendezési eljárást nem kezdeményezték – önkormányzati biztost rendel ki, ha elismert tartozásállománya meghaladja a költségvetési rendeletben megállapított éves eredeti kiadási előirányzatainak 10 %-át, de legfeljebb 100 millió forintot.

(2) Az önkormányzati biztos kijelölésével összefüggő valamennyi kiadás – az önkormányzati biztos kezdeményezésére felbontott, megszüntetett, módosított szerződésekkel összefüggésben keletkező, költségvetési szervet terhelő kiadásokat kivéve – azt a költségvetési szervet terheli, ahová a képviselő-testület az önkormányzati biztost kirendelte.

Az önkormányzati biztos működése

3. § (1) Az önkormányzati biztos kirendelésének kezdeményezésére, a kijelölhető önkormányzati biztos személyére, jogaira és kötelezettségeire, díjazására a Tv. 98. § (5) bekezdésében, valamint a Vr. 44/A., 44/B., 44/C., 44/D §-aiban foglaltakat kel alkalmazni. Az önkormányzati biztos havi megbízási díja azon költségvetési szerv vezetője havi alapilletményének 150 %-a (minimum 100 %-a) ahová kijelölésre került.

(2) Az önkormányzati biztos megbízásának megszüntetésére – a megbízási szerződésben meghatározott időtartam letelte előtt – a Vr. 44/B. § (6) bekezdésében felsorolt esetekben kerül sor.

(3) Megszűnik az önkormányzati biztos megbízása, ha időközben az 1996. évi XXV. tv. szerint adósságrendezési eljárást kezdeményeztek a költségvetési szervnél. Ezen megbízatás megszűnése esetén az önkormányzati biztos az adósságrendezési eljárásban kijelölt pénzügyi gondnokkal számol el.

Adatszolgáltatás rendje

4. § (1) Az 1. §-ban meghatározott költségvetési szervek vezetői havonta a tárgyidőszakot követő hó 10. napjáig elismert tartozásállományukról rendszeres tájékoztatási kötelezettséggel tartoznak a polgármester részére.

(2) A 2. § (1) bekezdésében szabályozott mértékű tartozásállomány elérése esetén a költségvetési szerv vezetője haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

(3) A polgármester a 2. §-ban szabályozott időtartamú és mértékű tartozásállomány elérése esetén legkésőbb 30 napon belül összehívja a képviselő-testületet.

(4) A képviselő-testület a Vr. 44/B. §-ában meghatározott szerződési tartalommal a 3. § (1) bekezdése alapján jelölhető személyek közül – a polgármester javaslatára – megbízza az önkormányzati biztost.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit az 1997. évi gazdálkodás során, majd folyamatosan kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.