Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2008. 09. 13

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2008.09.13.

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21. §. (2). bekezdésében, valamint a 26 §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § E rendelet hatálya azokra a Magyaratád Községi Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelvezetést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötnek rá.

2. § (1) A kibocsátó köteles a Ktdt. 11. §-a alapján talajterhelési díjat fizetni.

(2) A kibocsátó a Ktdt. 11. § (2) bekezdése alapján mentesül a talajterhelési díj megfizetése alól.

(3) A kibocsátó a Ktdt. 14. §-ában meghatározott esetben csökkentett talajterhelési díj fizetésére köteles.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

3. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig Magyaratád Községi Önkormányzat Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: Jegyző) tesz bevallást.

(2) A Jegyző részére a települési vízmű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

a) tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezménnyel és az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.

(3) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat az önkormányzati adóhatóság a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel.

(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a Jegyző nyilvántartást vezet.

(5) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésre, valamint végrehajtására az e törvényben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A kibocsátó az 1. § (1) bekezdés szerinti talajterhelési díjat a Magyaratád Községi Önkormányzat talajterhelési díj beszedési számlája javára fizeti meg.

Díjkedvezmény

4. § (1) Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyévben a talajterhelési díj megfizetésére 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában különös méltánylást érdemlő eset:

a) fogyatékosság,

b) tartós betegség,

c) baleset,

d) haláleset,

e) munkanélküliség,

f) tartós jövedelemromlás,

g) elemi kár,

h) egyéb rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény megléte, bekövetkezése.

Értelmező rendelkezések

5. § (1) Kibocsátó: az 1995. évi LIII. Törvény 2. § (2) bekezdésére és a Ktdt. 2. §-ára figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvíz-elhelyezést alkalmaz.

(2) Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításával, elhelyezkedésénél fogva – a rácsatlakozást.

Záró rendelkezés

6. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.