Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2008. (IX.13.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért és közüzemi szennyvízelvezetésért fizetendő díjról, valamint a közműfejlesztési hozzájárulás összegéről

Hatályos: 2014. 05. 01

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2008. (IX.13.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért és közüzemi szennyvízelvezetésért fizetendő díjról, valamint a közműfejlesztési hozzájárulás összegéről

2014.05.01.

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. tv. 7. §-ának (1) bekezdése és 11. §-ának (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

1. §1 A rendelet hatálya kiterjed Magyaratád község közigazgatási területén

a) az önkormányzat tulajdonában lévő közművekből vízszolgáltatást és szennyvízelvezetési szolgáltatást biztosító KAVÍZ Kft-re (a továbbiakban: Szolgáltató)

b) )az a) pont alatti bármelyik szolgáltatást igénybevevőkre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) fogyasztó:

aa) az ingatlan tulajdonosa, a tulajdonosi jogosultságot gyakorló szerv, a tulajdonos képviselője,

ab) az ingatlant egyéb jogcímen használó, ha a közüzemi szerződés nem a tulajdonossal, hanem vele jött létre.

b) lakossági fogyasztás: az a vízhasználat és ebből keletkező szennyvízkibocsátás, amikor a természetes személy

ba) a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvizet kizárólag ivóvíz és háztartási víz szükségletének kielégítésére használja fel.

bb) a lakástól műszakilag el nem különített telephelyén vállalkozást folytat és a vállalkozási tevékenységéhez szükséges vízmennyiség mérése műszakilag megoldható, de a vállalkozási célú ivóvíz felhasználás a lakóingatlan vízfogyasztásánál figyelembe vehető átalánymennyiség mértékét nem haladja meg.

c) közületi fogyasztás: az a fogyasztás, ami nem minősül lakossági fogyasztásnak.

d) lakossági fogyasztó: a lakossági fogyasztást végző természetes személy

e) közületi fogyasztó: a közületi fogyasztás végző személy, cég, szervezet.

f) ivóvízmérő: a külön jogszabály szerinti, az ivóvízhálózatba beépített – az áramló víz mennyiségének meghatározására szolgáló – hitelesített mérőeszköz. (pl. készülék, berendezés, műszer) ideértve annak tartozékait.

g) bekötési vízmérő: az vízellátásba bekapcsolt ingatlanok vízhasználatának mérésére szolgáló, a bekötővezeték végpontjára telepített,

h) törzshálózati vízmérő: közvetlenül a törzshálózati fogyasztási helyekre, többek között közkifolyókra, tűzcsapokra telepített,

i) mellékvízmérő: a bekötési vízmérő után beépített, elkülönített vízhasználat mérésére szolgáló vízmérő.

j) kalibrálás: a vízórák hitelesítése.

k) közműfejlesztési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát az Önkormányzat a beruházás költsége alapján, a közmű által kiszolgálandó ingatlanonként állapít meg.

3. § (1) Lakossági díjat köteles fizetni

a) a 2. § aa)-ab) pontjában szereplő fogyasztó

b) a 2. § b) pontja szerinti lakossági fogyasztást végző természetes személy.

(2) Közületi díjat köteles fizetni az (1) bekezdésben nem szereplő összes fogyasztó és fogyasztást végző személy.

(3)234

(4) Nem kell vízdíjat fizetni a közműhálózatról, tűzcsapról a tűzoltáshoz használt vízért.

(5) A víziközmű hálózatra és a szennyvízelvezető-csatorna hálózatra történő utólagos rákötés esetén az ingatlan tulajdonosának az önkormányzat részére közműfejlesztési hozzájárulást kell fizetni, amelynek mértéke

a) víziközmű hálózatra való rákötés esetén: 40 ezer forint/rákötés

b) szennyvízelvezető-csatorna hálózatra való rákötés esetén 200 ezer forint/rákötés.

A díjalkalmazás feltételei

4. § (1) A díj fizetésének alapjául szolgáló vízmennyiséget a hitelesített vízmérőn, illetve mellékvízmérőn mért vízmennyiség alapján kell megállapítani.

(2) A felhasznált ivóvíz mennyiségének mérésére szolgáló vízmérők hitelesítéséről a közmű tulajdonosa ( önkormányzat ) megbízása alapján a vízszolgáltató köteles gondoskodni.

(3) A mellékmérők hitelesítéséről az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(4) A csatornadíj fizetésének alapja a hitelesített vízmérő órán, illetve a mellékmérő órán mért vízmennyiség.

(5) A lakossági fogyasztókat minden év május 1. és október 30. napja között fogyasztott víz mennyiségének 10%-ára locsolási kedvezmény illeti meg.

5. § (1) A vízmérők leolvasása

a) a lakossági fogyasztók esetében 2 havonta

b) a közületi fogyasztók esetében havonta

történik.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt fogyasztóknak, a vízmérőóra leolvasások közötti időszakra, 1 hónapra részszámla kerül kibocsátásra, az előző év azonos időszakának megfelelő egy havi átlagfogyasztásnak megfelelő vízmennyiség alapján, az e rendeletben meghatározott díjakkal számolva. Elszámoló számla kibocsátására az 1 részszámla kiadását követő hónapban kerül sor. Az elszámoló számla alapja a 2 havonta leolvasott vízmérő óra állása alapján mért fogyasztás. Az elszámoló számlában írja jóvá vagy terheli meg azzal az összeggel a fogyasztót, amely az átlagfogyasztás alapján számított fogyasztásnál alacsonyabb vagy magasabb fogyasztásból ered.

(3) A (1) bekezdés b) pontjában megjelölt fogyasztók esetében a díjfizetés alapja a vízmérő óra havi rendszerességgel történő leolvasása során mért vízmennyiség.

(4) Az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás igénybevételének szabályait, valamint a kapcsolódó fogalmakat a mindenkori hatályban lévő kormány- és ágazati miniszteri rendeletek tartalmazzák.

Záró rendelkezések

6. § (1) Abban az esetben, ha e rendelet hatálybalépése és a fogyasztás leolvasása nem esik egybe a számlázás alapjául szolgáló mennyiséget időarányosan kell megosztani a díjváltozás előtti és utáni időszakra.

(2) A korábban keletkezett ivóvíz használatáért fizetendő díjhátralékok esetén azok keletkezésének időpontjában hatályos önkormányzati rendeletben szabályozott díjat kell alkalmazni.

(3) A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(4) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

(5) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 14/2004. (XI. 30.) sz., a 15/2005.(XI.30.), a 16/2006.(XI. 29.) és a 10/2007. (XI. 28.) sz. rendelet hatályát veszti.

1

Az 1. § a 13/2009. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 1. § -ával megállapított szöveg.

2

Az 3. § (3) bekezdése a 13/2009. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 2. § -ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdés a) pontja a 10/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 1. § -ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdését a 6/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.