Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (XI.27.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2018. 12. 01

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (XI.27.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2018.12.01.

Magyaratád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. § (1) A Képviselő-testület Magyaratád település Rácegres utca egyéb belterületének intézményhiányából eredő hátrányai enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése érdekében tanyagondnoki szolgálatot létesít egy fő tanyagondnok alkalmazásával.

(2) A tanyagondnok foglalkoztatására a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezései az irányadók.

(3) A tanyagondnok felett az alapvető munkáltatói jogokat a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A tanyagondok a feladatait az e rendelet mellékletét képező szakmai programban és a rá vonatkozó munkaköri leírásban foglaltak szerint látja el.

(5) A tanyagondnok helyettesítése a szakmai programban meghatározottak szerint történik.

2. § (1) A tanyagondnoki szolgálat működési engedély alapján működik, költségeit a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében fogadja el.

(2) A Képviselő-testület a tanyagondnoki feladatok ellátásához személyszállításra alkalmas gépjárművet biztosít.

(3) A gépjármű üzemeltetésével összefüggő szabályokat az önkormányzat gépjármű üzemeltetési szabályzata tartalmazza.

3. § A tanyagondnoki szolgálat által biztosított kötelező szolgáltatási elemek:

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés.

4. § (1) A tanyagondnoki szolgálat 3. § a) pontja keretében ellátandó alapellátási feladatai

a) közreműködés az étkeztetésben,

b) közreműködés a házi segítségnyújtásban,

c) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

d) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

e) közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

(2) A tanyagondnoki szolgálat 3. § a) pontja keretében ellátandó kiegészítő feladatai

a) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

c) egyéb lakossági szolgáltatások, a (2) bekezdésben nem szabályozott, egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés

(3) A tanyagondnoki szolgálat 3. § a) pontja keretében ellátandó, önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett feladatai

a) önkormányzati információk közvetítése lakosság részére

b) tanyagondnok által nyújtott szolgáltatás működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása

5. § A tanyagondnoki szolgálat 3. § b) pontja keretében ellátandó, közvetlen, személyes szolgáltatások körében tartozó feladatai

a) közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában,

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,

c) közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában

d) közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben.

6. § A tanyagondnoki szolgálat 3. § c) pontja keretében ellátandó, közvetlen, személyes szolgáltatások körében tartozó kiegészítő feladatai

a) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

b) önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

7. § (1) A tanyagondnoki szolgálat ellát továbbá egyéb, a 3. §-ban nem szabályozott, nem kötelező feladatokat is, ha azok nem ellentétesek e rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott céllal és a 3. §-ban szabályozott kötelező feladtok ellátását nem veszélyeztetik.

(2) A tanyagondnoki szolgálat által nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos feladatellátás tartalmát, módját, rendszerességét, az ellátottak körét e rendelet mellékletét képező szakmai program tartalmazza.

8. § (1) A tanyagondnoki szolgálat ügyében első fokon a polgármester jár el.

(2) A tanyagondnoki szolgálat szolgáltatásai igénybevételének engedélyezése szóbeli, vagy írásbeli kérelemre történik.

(3) A tanyagondnoki szolgálat igénybevételének engedélyezése történhet

a) határozatlan időre, valamely feltétel bekövetkeztéig, vagy

b) határozott időre.

(4) A tanyagondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2018. december 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 3/2006. (II.15.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 10/2018. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

Magyaratád Községi Önkormányzat tanyagondnoki szolgálatának szakmai programja

Magyaratád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet alapján a település tanyagondnoki szolgálatának szakmai programját az alábbiak szerint határozza meg:

I. A tanyagondnoki szolgáltatás hatálya, célja, feladata

1. A szakmai program hatálya a Magyaratád község egyéb belterületeként nyilvántartott Rácegres településrész közigazgatási területén működő tanyagondnoki szolgáltatásra terjed ki.

2. A tanyagondnoki szolgáltatás célja a Magyaratád, Rácegres utcában (Rácegres településrészen) élők életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás és a szociális alapellátások kiépítésének elősegítése, a település szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint a jobb életminőség elérése.

3. A tanyagondnoki szolgálat az önkormányzat tanyagondnoki szolgálatról szóló rendelete, az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet, valamit a helyi szükségletek alapján

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés szolgáltatási elemet biztosít.

4. A szolgáltatás igénybevételére jogosultak köre: Magyaratád Rácegres utca (egyéb belterület, Rácegres településrészen) életvitelszerűen tartózkodó lakosok, akik szociális körülményeik, ezen belül koruk, egészségi állapotuk és egyéb aktuális élethelyzetük alapján alkalmilag vagy tartósan jogosulttá válnak a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére.

5. A tanyagondnoki szolgálat által nyújtott valamennyi szolgáltatás térítésmentes.

II. A települési, lakossági szükségletek bemutatása

Magyaratád község aprófalvas jellégéből, az egyre nagyobb arányú idős lakosok számából és a település intézményhiányából adódóan a szociális alapellátási feladatok vonatkozásában egyre több igény jelentkezik. A legfontosabb ellátandó feladatok, az étkeztetésben, házisegítségnyújtásban, gyermekek oktatási intézményekbe történő szállításában való közreműködés. A lakosság közösségi és szociális információkhoz való hozzájuttatásában való közreműködés, tekintettel arra, hogy a településen intézmények már nem találhatók. Az önkormányzat a szociális-, gyermekjóléti, egészségügyi és közoktatási feladatait társulásos formában látja el.

III. A feladatellátás szakmai tartalma, módja, a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége

1. szállítás

Szállítás: javak, vagy szolgáltatások eljuttatása az igénybe vevőhöz, vagy az igénybe vevő eljuttatása a közszolgáltatások, szolgáltatások, munkavégzés, közösségi programok, családi kapcsolatok helyszínére, ha szükségleteiből adódóan mindezek más módon nem oldhatók meg.

1.1. A tanyagondnoki szolgálat közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatai:

1.1.1. Közreműködés az étkeztetésben

A feladatellátás tartalma, módja
Az Önkormányzat a szociális étkeztetés feladatot az Mernyei Integrált Szociális Központ látja el. A szolgálatnak a vállalkozó jelenleg az ebédet kiszállítja a településre, de egyre inkább jelentkezik az igény a másik vállalkozótól való ebéd szállításra, aki ha nem vállalja az ebéd kiszállítását a tanyagondnok veszi át a feladatot. Az ellátottakkal való kapcsolattartásban jelenleg is részt vesz.
A feladatellátás rendszeressége
Alkalomszerű
Az ellátottak köre
A szociális étkeztetésben részesülők.

1.1.2. Közreműködés a házi segítségnyújtásban

A feladatellátás tartalma, módja
A házi segítségnyújtás feladatot az Önkormányzat a Mernyei Integrált Szociális Központ útján látja el. Tekintettel arra, hogy a házi segítségnyújtás és a tanyagondnok által nyújtott szolgálat keretében ellátandó feladatok egy köre gyakorlatilag megegyezik, ugyanakkor a házi segítségnyújtás körében ellátandó feladatok egy részéhez megfelelő képesítés szükséges, így a tanyagondnok azon feladatok ellátásában működik közre, melyek képesítés nélkül is végezhetőek, így különösen a ház körüli feladatok ellátásában, bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban. A két szolgálat tekintetébe nagyon fontos, hogy feladataikat kölcsönösen együttműködve látják el. A házi segítségnyújtás gesztor települése Mernye. A gondozónő(k) a településen dolgoznak, gyakran kérik a tanyagondnoki szolgálat segítségét az idősek rendezvényekre, orvoshoz történő szállításában, valamint a havi egy értekezletre is a települések tanyagondnokai szállítják a gondozónőket Mernyére.
A feladatellátás rendszeressége
Heti rendszerességű.
Az ellátottak köre
A házi segítségnyújtásban részesülők.

1.1.3. Egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása

a) Háziorvosi rendelésre szállítás

A feladatellátás tartalma, módja
A tanyagondnoki szolgáltatás egyik kiemelten fontos feladata a szolgáltatást igénylő lakos orvosi ellátáshoz való hozzájutása, igény szerint a választott háziorvosi rendelésre, szükség esetén a település közigazgatási területén kívül is. Az egészségi állapota szerint helyben is igényelheti az orvoshoz való szállítást.
A fertőző, vagy életveszélyben lévő betegek szállítása szakszerű ellátást igényel, ezért a tanyagondnok ezen személyek szállítását nem végezheti, a tanyagondnok kötelessége a szakszerű ellátás megszervezése (mentő, orvos hívása) és közreműködhet a betegszállítás megszervezésében is.
A tanyagondnok a feladatellátáshoz szükséges alapvető elsősegély nyújtási ismereteket a tanyagondnoki alapképzésen, illetve a továbbképzések során szerzi meg.
A feladatellátás rendszeressége
Hetente.
Az ellátottak köre
Azok a betegek, akik idős koruk vagy állapotuk, vagy a közösségi közlekedés hiánya miatt a háziorvoshoz való eljutásban segítségre szorulnak.

b) Egyéb egészségügyi intézménybe szállítás

A feladatellátás tartalma, módja
A szakorvosi rendelések és kórházi ellátások Kaposváron vehetőek igénybe. Az ezt igénylő betegek ezen intézményekbe történő eljuttatása szintén a tanyagondnok feladata. A tanyagondnok ugyanakkor a sürgősségi betegellátást nem helyettesíti! A szakellátásra történő szállítás orvosi beutaló alapján előzetes időpont egyeztetéssel történik.
A feladatellátás rendszeressége
Alaklomszerű feladat.
Az ellátottak köre
Azok a betegek, akik idős koruk vagy állapotuk miatt az egészségügyi intézményekbe való eljutásban segítségre szorulnak.

c) Gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása

A feladatellátás tartalma, módja
Gyógyszerkiváltásra kaposvári gyógyszertárakban van lehetőség. A tanyagondnok hetente egy alkalommal összegyűjtve az igényeket gondoskodik a gyógyszerek kiváltásáról és településre szállításáról. Azon személyek részére, akiknek gyógyászati segédeszközre van szüksége, segítséget nyújt a beszerzés helyének felkutatásában, a beszerzés lebonyolításában, és akár a gyógyászati segédeszköz kiszállításában.
A feladatellátás rendszeressége
Hetente egyszer.
Az ellátottak köre
Akik idős koruk, állapotuk miatt önállóan nem tudnak gondoskodni gyógyszereik, gyógyászati segédeszközeik beszerzéséről.

1.1.4. Az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

a) Óvodába, iskolába szállítás

A feladatellátás tartalma, módja
Óvodai ellátás helyben van. A gyermekek rendszeres iskolába, történő szállítása tömegközlekedéssel, illetve iskolajáratokkal megoldott. Az óvodásokat szükség esetén helyben, illetve az alsó tagozatos iskolásokat a tanyagondnok szállítja. A nyári szünetben az ezt igénylő nyári ügyeletet igénybe vevők részére végezhet szállítási feladatot a tanyagondnok
A feladatellátás rendszeressége
Iskolai szorgalmi időszakban napi szintű
Az ellátottak köre
Azon gyermekek, akik igénybe veszik az óvodai ellátást, illetve felügyeletet.

b) Egyéb gyermekszállítás

A feladatellátás tartalma, módja
Rendezvényekre, kirándulásokra, versenyekre, egyéb gyermekprogramokra igény esetén a tanyagondnok szállítja a gyerekeket.
A feladatellátás rendszeressége
Alkalomszerű.
Az ellátottak köre
Óvodás, általános iskolás, középiskolás korú gyerekek.

1.1.5. Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

A feladatellátás tartalma, módja
A tanyagondnok fontos feladata az Szt. értelmében, mint jelzőrendszeri tag a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez nyújtott segítség, az ezen intézményekkel, szakembereikkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén szakemberek szállítása. A tanyagondnok részt vesz a veszélyhelyzetek elhárítását célzó intézkedésekben, a családjából kiemelt gyermek szakellátásba való beszállításában. Igény esetén biztosítja a gyermekkel való kapcsolattartást, segíti a hozzátartozó szülőt a gyermekgondozási helyén való látogatásban.

1.2. A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatai

1.2.1. Közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

A feladatellátás tartalma, módja
Az Önkormányzat által szervezett közösségi rendezvények szervezésében, lebonyolításában, az ahhoz szükséges beszerzési feladatok ellátásában, fellépők szállításában a tanyagondnok is közreműködik.
Ezen túl a tanyagondnoki szolgáltatás útján lehetőség van arra, hogy a helyben lakók más településeken levő rendezvényekre, programokra, színházba eljussanak, kirándulásokon vegyenek részt.
A feladatellátás rendszeressége
két-három havonta jelentkező feladat.
Az ellátottak köre
A tanya lakossága, az ott nyaralók, a rendezvényre látogatók.

1.2.2. Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

A feladatellátás tartalma, módja
A tanyagondnok segítséget nyújt az egyéni hivatalos ügyek intézésében. E feladatkörében segítséget nyújt a hozzá fordulók részére abban, hogy ügyükkel mely szervhez fordulhatnak, és amennyiben ezt igénylik, az ellátottak részére az ügy elintézésben, így különösen a kérelmük benyújtásában is segítséget nyújt.
A részére eljuttatott lakossági igényeket továbbítja az Önkormányzat számára.
A feladatellátás rendszeressége
Alkalomszerű feladat.
Az ellátottak köre
Az ezt igénylő helyi lakosok.

1.2.3. Egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az 1.1.5. pontban meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés

A feladatellátás tartalma, módja
Az egyéb lakossági szolgáltatások körébe olyan feladatok tartoznak, amelyek közvetlenül egyik korábban felsorolt feladathoz sem tartoznak.
Például:
- Nagybevásárlás. A településen tartós fogyasztási cikket árusító üzlet, bevásárlóközpont nincs, ezért a tanyagondnok a nagyobb méretű árucikkeket a vásárlás helyéről hazaszállítja, illetve hetente „bevásárló járatként” az ezt igénylőket Kaposvárra elszállítja, vagy az arra rászorulók részére bevásárol.
- Egyéb szállítási feladatok, valamint a tömegközlekedéshez való hozzájutás biztosítása.
- Anyag- és árubeszerzés az önkormányzat számára.
A feladatellátás rendszeressége
Folyamatos feladat. Az egyéb lakossági szolgáltatások tekintetében alkalmankénti, illetve heti rendszerességgel jelentkező feladat.
Az ellátottak köre
A lakosság.

1.3. Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások

a) Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére

A feladatellátás tartalma, módja
A szolgáltatást nyújtó közreműködik az önkormányzati információk közvetítésében a lakosság részére. E feladatkörében eljuttatja az önkormányzati hirdetményeket, meghívókat, leveleket, szórólapokat a lakosság részére.
A feladatellátás rendszeressége
Havi rendszerességgel.
Az ellátottak köre
A lakosság.

b) A tanyagondnok által nyújtott szolgáltatás működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása

A feladatellátás tartalma, módja
A tanyagondnoki szolgáltatás működéséhez szükséges biztosítani a tárgyi feltételeket is. Ez jelenti elsősorban a feladat ellátásához használt gépjármű folyamatos üzemképes és a feladat ellátásához megfelelő állapotban tartását. Ennek érdekében a tanyagondnok gondoskodik az üzemanyag beszerzéséről, valamint a gépjármű takarításáról, szervizeléséről.
Lényeges továbbá a feladat ellátásához szükséges dokumentációk (menetlevél, munkanapló) folyamatos, naprakész vezetése.
A feladatellátás rendszeressége
Napi rendszerességű feladat.
Az ellátottak köre
A tanyagondnoki szolgáltatás tárgyi feltételeinek, működtetése biztosítása útján valamennyi, az előző pontokban felsorolt ellátott.

2. Megkeresés

Megkeresés: szociális problémák által érintett. vagy veszélyeztetett azon egyének közvetlen illetve közvetett módon történő elérése, vagy felkutatása, akik vélhetően jogosultak egy adott szolgáltatásra, de azt bármilyen okból elérni nem tudják.
A tanyagondnok további feladata a helyben vagy a közigazgatási területen működő szociális ellátórendszer szolgáltatásainak igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információk felkutatása, erről a lakosság tájékoztatása.

2.1. A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatai:

A tanyagondok feladata a településen élő lakosokkal való beszélgetés során a további étkezési igények felmérése és továbbítása a fenntartó felé, illetve a megszervezésben való közreműködés.

2.1.1. Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában

A tanyagondnok napi szinten figyelemmel kíséri az idős, egészségi állapotukban korlátozott főleg egyedül élő embereket. Szükség esetén jelzéssel él a megfelelő szakma képviselője felé, amennyiben azt tapasztalja, hogy önmagukról saját háztartásukban is már csak segítséggel tudnak gondoskodni. A folyamatos gondozást igénylő személyek esetében gondoskodik a hozzátartozók értesítéséről, ennek hiányában a fenntartó segítségével eljár az ellátott intézményi elhelyezésében.

2.1.2. Egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése

A tanyagondnok folyamatosan figyelemmel kíséri az egyedül élőket, főként az idős embereket. Abban az esetben, ha valakinek az egészségi állapotában olyan mértékű romlás következik be, amelyről ő maga nem tud, vagy egyéb okok miatt képtelen szakembernek jelezni, azt a tanyagondnok teszi meg és tájékoztatja a háziorvost.
Részt vesz a szűrővizsgálatok szervezésében, tájékoztatja a lakosságot a lehetőségekről.

2.1.3. Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

A tanyagondnok a helyi közösségi élet főszereplője, aki nem csak szállítási, de szervezési lebonyolítói feladatokat is ellát. A közösségi programokon aktívan részt vesz, aktivizál, bevon. Ehhez felméri a lakosság igényeit, melyet továbbít a fenntartó felé, maja szükséges információkat eljuttatja a település lakóinak számára.

2.1.4. Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

Segítségnyújtás a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, mely történhet szállításon túl az ügyek tanyagondnok által történő elintézésével is.
A tanyagondnok folyamatosan figyelemmel kíséri a és észleli a veszélyeztetett családok, egyének életkörülményeit. Észleli a veszélyhelyzeteket, a különböző szenvedélybetegségeket, függőségeket, különös tekintettel a gyermekek helyzetére, esetleges gyermekbántalmazásra, a családon belüli erőszakra. Megfelelő információ esetén jelzési kötelezettségének eleget téve elősegíti a szükséges, prevenciós intézkedéseket.

3. közösségi fejlesztés

Közösségi fejlesztés: a település vagy térség lakosságát érintő integrációs személetű, bátorító-ösztönző, informáló, kapcsolatszervező tevékenység, amely különböző célcsoportokra vonatkozó speciális igényeket tár fel, szolgáltatásokat kezdeményez, közösségi együttműködéseket valósít meg.

3.1. A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatai

3.1.1. Közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése

A tanyagondnok minden korosztály számára hasznos, értékes és maradandó kulturális sprot és szabadidős programokat szervez, mint pl.: színház, mozi, nyugdíjas találkozó.

3.1.2. Önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások

A fenntartó által meghatározott közösségi programokról tájékoztatást nyújt a lakosság részére, szórólapok kiosztása, ösztönzés a programokon való részvételre.

IV. A tanyagondnoki szolgálat által ellátandó feladatok

rangsorolási szempontjai

1. Kötelezően ellátandó feladatok rangsorolása

1.1. Első helyen álló feladat amelyet más feladat nem előzhet meg:

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok:

1.1.1. étkeztetésben való közreműködés

1.1.2. házi segítségnyújtás

1.2. Második helyen álló feladat:

Személyszállítási feladatok:

1.2.1. óvodások és általános iskolások oktatási, nevelési intézménybe szállítása

1.2.2. betegek háziorvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítása

1.2.3. önkormányzati rendezvényre történő szállítás

1.3. Harmadik helyen álló feladat:

Önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok
A tanyagondnok a tanyagondnoki szolgálat nem kötelezően ellátandó feladatait csak az előzőekben felsorolt feladatok elvégzése után teljesítheti.

2. A nem kötelezően ellátandó feladatok rangsorolása:

A nem kötelezően ellátandó feladatok fontossági sorrendjét a polgármester dönti el a következő szempontok alapján:
A rangsorolásnál előnyt élvez azon feladat ellátása, amelyben a kérelmező személy:
a feladat teljesítése nélkül létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe kerülne
- mozgáskorlátozott
- idős korú, egészségi állapota köztudottan rossz
- gyermekeit egyedül nevelő szülő.
A rangsorolásnál az előbbiek után előnyt élvez azon feladat ellátása is amelynek teljesítése
- létfenntartást veszélyeztető élethelyzetet szüntet meg
- kiskorúak érdekét képviseli
- legalább 5 személy kérésére történik
és a feladat ellátására nincs közös háztartásban élő hozzátartozó.
További feladatok teljesítése csak ezen feladatok elvégzését követően, vagy ezek hiányában valósíthatók meg.

V. Egyéb – a szolgáltatás fenntartásával kapcsolatos – előírások

1. Személyi feltételek

A tanyagondnok köteles elvégezni a fenntartó által finanszírozott, munkaköre betöltéséhez szükséges tanyagondnoki alapképzést, továbbá köteles a munkáltató által támogatott kötelező továbbképzéseken részt venni és a közalkalmazottak számára előírt kreditpontokat megszerezni.
A tanyagondok számára lehetőséget kell biztosítani – a feladatellátáshoz szükséges – közösségi összejöveteleken való részvételre, a szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartás érdekében.
A tanyagondnok köteles a szociális szolgáltatást végző munkatársakra vonatkozó etikai szabályokat betartani.
A tanyagondnok köteles minden munkanapon, illetve a munkaidőn túli munkába rendelés esetén az előírt munkaidőben munkavégzésre alkalmas állapotban munkára jelentkezni.
A tanyagondnok esetleges egészségügyi, fiziológiai állapotváltozását köteles munkaadójának mielőbb jelenteni, hogy helyettesítése megoldható legyen. Ez különösen vonatkozik a gépjárművezetés alóli felmentésre, amennyiben esetleg más feladatok ellátásában az említett problémák miatt nem akadályozott.
A tanyagondnok évente egy alkalommal beszámolót tart a képviselő-testület előtt a tanyagondnoki szolgálat működéséről, javaslatot tesz a szolgáltatások bővítésére, tartalmuk megváltoztatására.
Az évente tartott közmeghallgatáson ismerteti a képviselő-testület a tanyagondnoki szolgáltatás elmúlt évi tapasztalatait, ahol lehetőség nyílik arra is, hogy a lakosság tegyen javaslatot a szolgáltatás tartalmának, körülményeinek változtatására.

2. Tárgyi feltételek

A tanyagondnoki gépjárművet zárt helyen az önkormányzat tulajdonában – Magyaratád, Hősök tere 4. szám alatt - lévő garázsban kell tárolni, a tanyagondnok köteles a tanyagondnoki gépjárművet használat után minden nap ezen a helyen leállítani.
A tanyagondnok köteles a gépkocsit rendben, tisztán tartani, a szervizigényt figyelemmel kísérni.
A tanyagondnok a feladatai ellátáshoz készpénzellátmány igénybevételére jogosult, ennek összege: 50.000.-Ft. Az ellátmány felvételére, az azzal történő elszámolásra az önkormányzat pénzkezelési szabályzatában foglaltak az irányadók.
A tanyagondnok jogosult a szolgáltatással kapcsolatos iratokba betekinteni és a tanyagondnoki gépjármű mellett a feladatellátáshoz szükséges egyéb, a szolgáltatást fenntartó önkormányzat rendelkezésére álló eszközöket is használni így különösen: számítógép, internet, telefon stb.
A fenntartó saját költségén – az ellátottakkal való kapcsolattartás, a megoldandó feladatokról való gyors értesülés és a hasonlóan gyors problémamegoldás érdekében – mobiltelefon használatát biztosítja a tanyagondok számára.
A tanyagondnok tevékenységének a szolgáltatások igénybevételének dokumentálására
- az igénybevételi napló és elszámolás, valamint
- a gépjármű üzemeltetésével kapcsolatos – az önkormányzat gépjármű üzemeltetési szabályzata szerinti –
formanyomtatványokat használja.