Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 09. 05- 2024. 02. 28

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális tűzifa támogatásról

2023.09.05.

Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Magyaratád Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) vissza nem térítendő természetbeni juttatásként tűzifa támogatást (továbbiakban: támogatás) biztosít azon Magyaratádon bejelentett lakóhellyel rendelkező és lakóhelyén életvitelszerűen élő személyek részére, akik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkeznek és az e rendeletben meghatározott egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelnek.

2. § (1) A támogatás megállapítása hivatalból történik

(2) Támogatásban részesíthető az a személy, akinek

a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresét

b) egyszemélyes háztartásban él és jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ötszörösét.

(3) A jogosultság megállapítása során előnyben kell részesíteni azon személyeket,

a) akik

aa) aktív korúak ellátására, vagy

ab) időskorúak járadékára, vagy

ac) települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő)

jogosultak

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat.

(4) Egy lakóingatlan esetében csak egy személy jogosult a támogatásra, függetlenül a lakásban élő személyek, családok és háztartások számától.

3. § (1) A támogatás mértéke jogosultanként 1erdei m3 tűzifa.

(2) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(3) A tűzifa házhoz szállításáról a jogosultnak kell gondoskodnia, aki a tűzifa átvételét a rendelet 1. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(4) A támogatással kapcsolatosan a jogosulttól ellenszolgáltatás nem kérhető.

4. § A támogatás kizárólagos forrása a 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása kapcsolódó jogcím alapján megállapított kiegészítő támogatás és az önkormányzat által a támogatás feltételeként önerőként biztosított saját forrás.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. február 29-én hatályát veszti.

1. melléklet a 12/2023. (IX. 4.) önkormányzati rendelethez

Átvételi elismervény

1. …………………..……………………… (név) ..............................……..…………………………. sz. alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Magyaratád Községi Önkormányzattól a szociális tűzifa támogatásról szóló önkormányzati rendelet alapján részemre határozattal megállapított 1 erdei m3 tűzifát átvettem.

2. Egyúttal nyilatkozom arról, hogy az önkormányzat a szociális célú tűzifáért ellenszolgáltatást nem kért. Az átvett fa fajtája: _______________________ Magyaratád, 202__. __________________hó _____nap __________________________________ ___________________________________ átadó önkormányzat képviselője átvevő neve