Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01

A szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) rendelkezéseit figyelembe véve jelenleg Magyaratád Község Önkormányzatának a szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló rendelete tartalmazza a Magyaratádban lakó családok/személyek részére adható pénzbeli és természetbeni juttatásokat.

Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvény (a továbbiakban: a Törvény) több szakaszában is módosította Szt-t és a Gyvt-t, s ezen módosítások közül a legtöbb 2015. március 1-jén lép hatályba, melyek értelmében az állam által biztosított támogatási formákon túl a magyar emberek szociális támogatással való ellátása a jövőben az önkormányzatok feladata lesz. Az önkormányzatok szabadon dönthetnek majd a támogatások nagyságáról és formájáról.

Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási hatáskörbe, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörbe kerülnek. A 2014. évben már jogerősen megállapított és folyósított támogatások esetében a támogatás megállapításának idejére az önkormányzatot továbbra is megilleti a normatív támogatás.

2015. március 1-jétől a Szt. csak az állam által – a járási intézményrendszer útján - kötelezően nyújtott ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza majd. E körbe tartozik az időskorúak járadéka, az aktívkorúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), az ápolási díj , az alanyi és normatív közgyógyellátás , valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, így 2015. március 01. napjától az újonnan megállapított ezen ellátások költsége nem terheli az önkormányzatot.

A módosítást megelőzően kötelező ellátások közül a rendszeres szociális segély mint ellátási forma megszűnik, így az aktív korúak ellátására vonatkozó szabályozás egységessé válik. A korábban rendszeres szociális segélyre jogosult ellátotti kör más támogatásokra válhat jogosulttá: foglalkoztatást helyettesítő támogatásra vagy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra.

A jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülők jogosultsága 2015. január. 1. és 2015. február 28. között a jegyző által felülvizsgálatra kerül, e felülvizsgálat eredményeként állapítja meg a hatóság, hogy 2015. március 1-től melyik ellátásra lesznek jogosultak. A kötelező segélyek közül kikerül a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás.

A kötelező segélyek körén kívül további ellátások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekről az önkormányzat szabadon dönthet.

2015. március 1-jétől az önkormányzatok által biztosított ellátások:

1. Rendszeres települési támogatás:

A Szt. az önkormányzatok által biztosítandó segélyek tekintetében annyit ír elő, hogy a képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújt. A Szt. a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körében csak példákat említ: Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,

c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

A települési támogatás egyes típusait és jogosultsági feltételeit az önkormányzat rendeletében határozza meg. Ennek megfelelően a méltányossági közgyógyellátásra, a méltányossági ápolási díjra, valamint az önkormányzati segélyre vonatkozó szabályozást az Szt. a továbbiakban nem tartalmazza.

2. Rendkívüli települési támogatás:

A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.

Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez,

halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

Az Szt. 134/E. § előírása szerint: a képviselő-testület a települési támogatás megállapításának,

kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló rendeletét legkésőbb 2015. február 28-áig köteles megalkotni.

Egy új, helyi pénzbeli és természetbeni ellátásokról és támogatásokról szóló rendelet megalkotását javasolom az átláthatóság és a törvényi és önkormányzati rendeleti szabályozás átfedésének elkerülése érdekében az alábbiak szerint:

Az új rendelet-tervezet megalkotása során célul tűztük ki, hogy a jelenleg hatályos rendeletünk alapján ellátásban részesülők köre és az ellátások tartalma lehetőleg megmaradjon, és a jelenleg ellátásra jogosultak számára minimalizáljuk az önkormányzati ellátások rendszerében történő változást.

A korábban nem az Szt-n alapuló támogatásfajták pl. Brusa Hungarica támogatás, vagy tankönyvtámogatás a rendelet-tervezetbe beépítésre kerültek.

A rendelet-tervezet külön szerkezeti egységben tartalmazza az általános eljárási szabályokat , a pénzbeli ellátásokat rendszeres és rendkívüli formában, a természetbeni ellátásokat, a természetben nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások formáit és mértékét, az ellátásokhoz való hozzájutás szabályait.