Magyaratád Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017. (XII.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Magyaratád község településképének védelméről

Hatályos: 2018. 01. 01
Magyaratád község településképének védelméről
Végső előterjesztői indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: településképi törvény) rendelkezései értelmében a helyi önkormányzatoknak a Település Arculati Kézikönyvet [a továbbiakban: TAK.] és a településképi rendeletet 2017. december 31-ig kell megalkotniuk, elfogadniuk.
A TAK és településképi rendelet készítésével kapcsolatban, az alábbi folyamatok zajlottak le, melyeknél közreműködött a Képviselő- testület, a településtervező, a települési megbízott főépítész, valamint az önkormányzat hivatala.
A Képviselő- testület megtárgyalta a TAK és Településképi rendelet elkészítéséről szóló előterjesztést, és úgy döntött, hogy a község teljes közigazgatási területére vonatkozó TAK és településképi rendelet előkészítésére vonatkozó tervezési munkálatok elvégzésével a Trompus Mérnöki Kft.-t, továbbá a főépítészi tevékenység ellátásával Gáts András Attila építész vezető tervezőt bízza meg. Mindkét tevékenység elvégzésére megbízási-, ill. vállalkozási szerződést kötöttünk.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet és a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017. (VI. 23.) sz. önk. rendelet alapján lakossági egyeztetésre került sor, mérsékelt lakossági érdeklődés mellett, melyen a készülő dokumentumokkal kapcsolatban tájékoztatva lett a lakosság; ugyanakkor a partnerségi egyeztetés szabályai szerint tájékoztató került ki a hirdető felületekre (közterületi hirdetőtáblák, Hivatali hirdetőtábla)
A településtervező a 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 43/A §-a alapján, a hivatalunk által készített adatszolgáltatási kérelmet feltöltötte a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett digitális egyeztetési felületre a nemzeti park igazgatóságnak, a kulturális örökség védelméért felelős miniszternek, továbbá a megyei kormányhivatal örökségvédelmi hatáskörében eljáró járási hivatalnak. Az államigazgatási szerveknek 21 napon belül kellett teljesíteniük az adatszolgáltatási kötelezettségüket és felhasználásra biztosítani a szükséges adatokat. A beérkezett adatokat felhasználva folytatódott a tervezés.
A jogszabályi változásoknak és követelményeknek eleget téve Önkormányzatunk 2017. szeptemberében elfogadta a reklámok és reklámhordozók elhelyezéséről szóló önkormányzati rendeletét.
A TAK-ot véleményező szervek a központi egyeztetési felületre feltöltötték véleményeiket, az abban foglaltakat figyelembevételével a TAK javítása megtörtént. A javított Települési Arculati Kézikönyv ezen előterjesztés 1. számú mellékletét képezi.
A TAK készítésével párhuzamosan a településképi rendelet tervezete is folyamatban volt, melyet a településtervező hivatalunknak megküldött. A rendelet tervezetet hivatalunk jogi szempontból javította, és visszaküldte a tervezőnek.
A 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 43/A. § (8) bekezdése alapján a polgármester az elfogadás előtt ismerteti a képviselő- testülettel a beérkezett véleményeket, az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását, egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet, illetve az elfogadott vélemények alapján a kézikönyv tervezetében és a településképi rendelet tervezetében javasolt módosításokat.
A TAK-ot a Képviselő-testületnek határozattal, a településképi rendeletet önkormányzati rendelettel kell jóváhagynia. A TAK jóváhagyása meg kell, hogy előzze a településképi rendelet elfogadását. A jóváhagyott TAK-ot és településképi rendeletet rövid, közérthető összefoglaló kíséretében az önkormányzat honlapján közzé kell tenni 15 napon belül, valamint nyomtatásban az önkormányzati hivatalban. Ezen túlmenően az elfogadott dokumentumokat az elfogadásról szóló jegyzőkönyvvel együtt digitális formában meg kell küldeni, a Lechner Lajos Tudásközpontba, az állami főépítész hatáskörében eljáró megyei kormányhivatalba és a megyei kormányhivatal illetékes járási építésügyi osztályának, vagy elérhetővé kell tenni a 314/212. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/B. § (1) c) alpontja szerint.