Magyaratád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló 7/2006. (IV.28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 06. 30

Magyaratád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.30.
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló 7/2006. (IV.28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 79. § (2) bekezdése szerint nem kell rendeletben megállapítani a községi önkormányzatnak az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére, elidegenítésére vonatkozó szabályokat, ha a tulajdonában lévő lakások száma, illetőleg helyiségek esetében a bérbeadás útján hasznosított helyiségek száma nem haladja meg a húszat, minden más esetben a szabályozási kötelezettség fennáll. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben általános gyakorlat volt az önkormányzatok részéről, hogy ha nem is érte el a tulajdonban lévő lakások száma a húszat, a lakások bérbeadásával kapcsolatos helyi szabályokat, bérleti díjat, a pályáztatás feltételeit az önkormányzatok rendeletben szabályozták.
A SVKH tájékoztatása szerint:
„Ha a képviselő-testület a rendelet megalkotása mellett dönt, akkor annak meg kell felelnie az Ltv. és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény előírásainak is. Az Ltv. 92. § (5) bekezdése kimondja, hogy „Az e törvény alkalmazásához szükséges értelmező rendelkezéseket a 2. számú melléklet tartalmazza.”
Ha áttekintjük ezeket a rendelkezéseket, akkor kitűnik, hogy vannak olyan rendelkezések, amelyek jogszabályalkotási kötelezettségként, és vannak olyanok, amelyek jogszabályalkotásra vonatkozó lehetőségként kerültek meghatározásra. Ebből következően bármely önkormányzat – akár a fenti kivételes szabály hatálya alá tartozó is
– a rendeletalkotás mellett dönt, akkor a 2. mellékletben meghatározott minden olyan tartalmi elemet köteles szabályozni, amelyik az Ltv. normaszövegében rendeletalkotási kötelezettségként van meghatározva.
A kivételes szabály hatálya alá tartozó önkormányzatok tárgybani szabályozási lehetőségével kapcsolatban figyelemmel kell lenni az Alkotmánybíróság – az Ltv. 79. § (2) bekezdésében foglaltakat támadó indítvány értékelése során meghozott – 3/2006.(II.8.) AB határozatában meghatározottakra, amely szerint:
Az Ltv. értelmében az általános rendeletalkotási kötelezettség csupán korlátozott számú lakás-, illetőleg helyiségtulajdonos esetén nem áll fenn. A 79. § (2) bekezdése a kevés lakásszámmal és helyiségtulajdonnal rendelkező önkormányzatok számára felmentést ad a tulajdonukban lévő lakásokra és helyiségekre vonatkozó rendeleti szabályozás alól. Ilyen helyeken ugyanis az egyedi ügyek is kezelhetők képviselő-testületi üléseken.”
Az Ltv. 79. § (2) bekezdése alá tartozó lakás – és helyiségállománnyal rendelkező önkormányzatok tehát a bérbeadási és elidegenítési kérdéseket egyedi határozatok meghozatalával rendezhetik.
A tárgybani ellenőrzés során az Ltv. 79. § (2) bekezdése alapján rendeletalkotásra nem kötelezett önkormányzatok tekintetében többször is felmerült kérdésként, hogy milyen legyen a szabályozás szintje, ha az önkormányzatnak csak egy-két bérlakása van, de azt bérbeadás útján hasznosítani szeretné.”
A fentiek miatt a SVKH - a Miniszterelnökség álláspontjával egyezően - javasolta a vonatkozó rendeletek mielőbbi hatályon kívül helyezését és ezt követően az egyedi határozatok meghozatalát, mert jelen állás szerint az érintett önkormányzatok rendeleteire törvényességi felhívást kellene írni.