Patalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete

Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 29- 2021. 10. 29

Patalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete

Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.29.

Patalom Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 11. alcíme a következő 15/A. §-sal egészül ki:

„15/A. § Patalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §-ban foglalt önkormányzati hatósági hatásköreit a polgármesterre átruházza.”

2. § A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni

a) reklámok és reklámhordozók elhelyezése,

b) építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltozása (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltozás) esetén”

3. § (1) A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi bejelentési eljárás a kérelmező által a polgármesterhez a 4. melléklet szerinti nyomtatványon, írásban benyújtott kérelemre indul.”

(2) A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (1a)–(1e) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét,

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a reklám, illetve reklámhordozó elhelyezése vagy rendeltetésváltoztatás megjelölését,

d) a reklámok, reklámhordozók vagy rendeltetésváltoztatás helyét, az érintett ingatlan helyrajzi számát,

e) a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének, illetve a rendeltetésváltozás megvalósítása, tervezett időtartamát.

(1b) A polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 15 napon belül

a) a reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatást tudomásul veszi és a kérelmezőt erről a tényről településképi hatósági határozatban értesíti, vagy

b) megtiltja a reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatás megkezdését és - a megtiltás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a kérelmezőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire.

(1c) A településképi hatósági határozat tartalmazza

a) a bejelentés iktatási számát és ügyintézőjének nevét,

b) a kérelmező nevét, valamint lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás megjelölését,

d) a bejelentés előterjesztésének napját, valamint

e) azt az időtartamot, amelyre a bejelentés szól.

(1d) A településképi hatósági határozat érvényességi ideje ha a határozat másképpen nem rendelkezik:

a) állandó építmény esetén végleges,

b) időszakos reklámhordozó esetén a kérelemben megjelölt időtartam.

(1e) Amennyiben a polgármester határidőben településképi hatósági határozattal a kérelemről nem dönt, azt megadottnak kell tekinteni az (5) bekezdés szerinti érvényességi időtartamig.””

4. § A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § Ha a rendeltetésváltozás megfelel a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek, a polgármester kérelemre - az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából - 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, valamint az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról és új rendeltetéséről, valamint az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról és az új rendeltetésszámáról”

5. § A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni

a) a rendelet előírásainak nem megfelelően megvalósított, az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság hatáskörét nem érintő, nem építési engedély vagy egyszerű bejelentés köteles és nem településképi bejelentési eljáráshoz kötött építési tevékenység esetében a helyi építészeti értékvédelemmel összefüggő kötelezettségek teljesítésére az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására vonatkozóan, valamint

b) a településképi bejelentési eljáráshoz kapcsolódóan

ba) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

bb) a településképi bejelentés elmulasztása

esetén.

(2) A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul, és a polgármester az érintett ingatlan tulajdonosát kötelezi.

(3) A polgármester a településképi kötelezési eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai által meghatározottak szerint folytatja le.

(4) A településképi kötelezésről a polgármester határozatot hoz. (5) A polgármester a településképi követelmények hatósági döntésben megállapított határidőre történő nem teljesítése esetére az ingatlantulajdonossal szemben, településkép-védelmi bírság kiszabását rendelheti el, amelyet Patalom Községi Önkormányzat számlájára kell megfizetni. A településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, melynek legkisebb összege 100 000 Ft.”

6. § A Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § Hatályát veszti a Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII.30.) önkormányzati rendelet 18. § (2)–(4) bekezdése.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet